"Dejvid Mojes"
"Dejvid Mojes"

Mojes na pragu Old Traforda, neizvesna sudbina Runija i Bejnsa

Vreme čitanja: 3min | sre. 08.05.13. | 18:52

Britanski mediji više nemaju dilemu – čast da nasledi odlazeću legendu Mančester junajteda pripašće treneru Evertona

 

Dejvid MojesPortal TalkSport.com je već objavio da je posao završen, dok su drugi metiji nešto obazriviji, ali čak i oni najuticajniji, najmanje skloni greškama, tvrde da će Dejvid Mojes na kraju sezone zameniti ser Aleksa Fergusona na klupi Mančester junajteda! Navodno je samo pitanje sata ili dana kada će to i zvanično biti obelodanjeno, ali se svi slažu da će se to najkasnije desiti do kraja tekuće nedelje.

Izabrane vesti

Internet su, naravno, odmah preplavili komentari navijača Mančester junajteda, koji se boje da će iskorak na Old Traford biti prevelik obzirom da je do sada bio na klupi kluba sa mnogo manjim ambicijima. Uostalom, Mojesovi najveći uspesi su to što je u poslednje dve sezone iza sebe ostavio velike rivale iz Liverpula, plasman u finale FA kupa i treće kolo kvalifikacija za Ligu šampiona, pa se postavlja pitanje da li će moći da privuče velika fudbalska imena u Mančester.

Međutim, nesporna je činjenica da je Mojes na raspolaganju imao simboličan budžet u poređenju sa najvećim evropskim klubovima. Sa onim što je imao retko ko bi mogao da se pohvali takvim rezultatima, ali se posle 11 sezona na Gusidon parku i Mojesu smučilo da se zadovoljava mrvicama.

Sada je, bar se tako čini, 50-godišnji stručnjak konačno dočekao račun koji će mu omogućiti da na Teatru snova formira ekipu po svojim zamislima, a sigurno je da će prvi kandidat za parafiranje ugovora biti levi bek Evertona Lejton Bejns, koji se i ranije dovodio u vezu sa Junajetdom

Sa druge strane, pod upitnikom će biti status Vejna Runija, kojem je ova sezona verovatno najgora od kada je 2004. godine došao u Mančester baš iz Evertona.

Runijev ugovor ističe za dve godine, a upravo se tada engleski klubovi najčešće odlučuju da li da zadrže nekog igrača ili ga prodaju pre nego što cena počne da mu pada. Ser Aleks je uporno ponavljao da je Runijeva budućnost na Old Trafordu, ali Mojes baš i nije u idiličnim odnosima sa engleskim asom.

Juna 2008. godine Mojes je čak tužio i dobio Runija zbog toga što je u biografiji "Moja priča do sada" otkrio detalje poverljivih razgovora sa igračima. Runi se, doduše, kasnije izvinio Mojesu, koji je to prihvatio, jer je Vejnov potez shvatio kao znak da je sazreo.

Inače, Mojes je pre Evertona četiri godine radio u Preston Nort Endu, klubu u kojem je i završio igračku karijeru (najviše uspeha imao već na samom startu u Seltiku).

Prvi zaveslaji u trenerskim vodama otkrili su njegov talenat, jer je Preston doveo iz četvrte u treću ligu, a potom sa gotovo nepromenjenim timom i do baraža za promociju u Čempionšip.

Na Gudison je stigao 2002. godine umesto Voltera Smita i već na derbiju slavio protiv Fulama sa 2:1, ali ga je tek čekao paklen posao obzirom da su Karamele krajem prošlog veka pale u senku rivalskih klubova, pa su tokom 90-ih mogle da se pohvale samo finalom FA kupa 1995. i šestim mestom u Premijer ligi 1996.

Međutim, prvi dani nisu bili laki, iako je u debitanskoj sezoni mesto u Kupu UEFA izgubio u poslednjem kolu zbog čega je nagrađen proglašenjem za trenera godine u Premijer ligi. U sezoni 2003/2004, paj, Everton je pod Mojesom zauzeo tek 17. mesto sa svega 39 osvojenih bodova - najmanje u klupskoj istoriji.

Mojes je, ipak, brzo učio, pa je već sledeće sezone vodio ekipu pojačanu Timom Kejhilom (po mnogima Dejvidovim najboljim pojačanjem ikada) i Markusom Bentom, ali oslabljenu odlaskom Runija, do četvrte pozicije u Premijer ligi.

Kako je vreme prolazilo i Everton je igrao sve stabilnije, ali je Mojes bio limitiran skromnim budžetom.

I takav je uspeo da u klub dovede igrače poput Džozefa Joboa, Tomasa Gravesena, Mikela Artete, Džoliona Leskota, Tima Hauarda, Jakubua, Stivena Pijenara, Fila Džagijelke, Bejnsa, Segunda Kastilja iz Crvene zvezde (sećate li se?), Luja Sahe, Žoa i najskupljeg od svih - 15 miliona funti vrednog Maruanea Felanija.

Vlasnici Junajteda iz SAD, braća Glejzer, sigurno bi volela da Mojes ostane štedljiv, ali tek ćemo da vidimo da li će uspeti da suzbiju trenerovu nabujalu glad za trofejima i najvećim imenima fudbala.

U svakom slučaju, uzbudljiv period pred navijačima Mančester junajteda.

(FOTO: Action Images)


tagovi

Dejvid MojesEngleskaEvertonEvropaLejton BejnsPremijer ligaVejn Runi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara