"Engleski navijač"
"Engleski navijač"

Najveća pravna promena u engleskom fudbalu od nastanka igre: Navijači će voditi klubove?

Vreme čitanja: 2min | pet. 17.10.14. | 11:07

Od premijerligaških timova samo su pristalice Svonsija vlasnici 20% kluba, ali bi uskoro u svakom klupskom odboru mogao da bude po predstavnik grupa simpatizera

Engleski navijačOvih dana glavna tema fudbalske javnosti u Engleskoj su navijači, mahom zbog cena karta i eksploatacije onih zbog kojih bi fudbal i trebalo da se igra.

Ipak, stvari bi mogle da se okrenu na bolje, jer bi konačno i pristalice klubova mogle da se pitaju više u vođenju timova, barem to najavljuje Laburistička partija. Stranka najavljuje „najveću pravnu promenu u rukovođenju engleskih i velških klubova još od nastanka igre“. Ako Laburisti pobede u sledećim izborima udruženja navijača bi mogla da postavljaju do četvrtinu i ne manje od dva klupska direktora.

Izabrane vesti

Trenutno samo 14 ligaških klubova ima navijačke predstavnike u generalnom odboru, a u Premijer ligi su samo pristalice Svonsija vlasnici kluba, i to 20%.

Navijači po ovoj promeni ne bi mogli da blokiraju promenu vlasništva ili da promene korporativne strategija, ali bi dobijali finansijske i komercijalne informacije. Pristalice kluba bi mogle i da kupe i do 10% deonica kada bi klub promenio vlasnika.

U Ligi dva Ekster Siti, Portsmut, Vimbldon i Vajkombe Vandarersi su u potpunosti u vlasništvu navijača. Dok je udruženje navijača Mančester Junajteda moralo da se odrekne svog udela u vlasničkoj strukturi kluba kada je porodica Glejzer preuzela klub, ali su pristalice Crvenih đavola prilično skeptične povodom ovih najava.
„Fudbalskim navijačima je dosta toga obećavano od svake vlasti, ali u stvarnosti nije viđeno velikih promena“, saopštilo je udruženje navijača Junajteda.

Prodavanje priče najvećoj glasačkoj grupi u Engleskoj – fudbalskim navijačim - zarad koristi na izborima ili realni plan, ostaje da vidimo.

(FOTO: Action images)


tagovi

ArsenalČelsiEngleskaengleski navijačiEvropaGlejzerMančester SitinavijačiPremijer ligaStoukVest Bromvič AlbionVimbldon

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara