"Koke"
"Koke"

Ne posluju samo Srbi sa investicionim fondovima: Kokeova trećina otišla za siću, Atletiko “izgubio“ oko 14.000.000!

Vreme čitanja: 2min | sre. 06.04.16. | 14:13

Navijači Jorgandžija biće besni posle najnovijeg saznanja

Koke

Pristalice Crvene zvezde, Partizana i Vojvodine godinama su lupali glavu zbog šurovanja uprava srpskih klubova sa investicionim fondovima kakve menadžeri koriste kao paravane za svoje radnje, ali izgleda da su superligaši i mnogo bogatijim klubovima poslužili kao inspiracija. Pa se tako danas otkrilo da je ljubimac navijača Atletika Koke, barem u jednom trenutku, samo 70 bio odsto u vlasništvu madridskog crveno-belog kluba, dok preostalu trećinu držali - ili još drže? - Irci.

Izabrane vesti

Informaciju je otkrio misteriozni sajt Football Leaks, koji mesecima objavljuje tajne ugovore, ponajviše one u koje su na neki način upleteni portugalski "superagenti" Žorž Mendes i Nelio Lukas, inače vrlo bliski saradnici Atletikovih vlasnika Miguela Anhela Hil Marina i Enrikea Sereza.

Ispostavilo se tako da je Koke, jedan od najtraženijih vezista na planeti, prodat još aprila 2013. godine. Kupac 30 odsto vlasništva nad njegovim ugovorom bila je kompanija pod imenom "Quality Football Ireland", a cena tričavih 3.000.000 evra.

"Tričavih", jer je Koke već tada, iako 21-godišnjak, bio standardan u prvom timu Jorgandžija. Engleski mediji pisali su da je Žoze Murinjo kao trener Čelsija letos nudio čak 46.000.000 funti za sada 24-godišnjeg fudbalera, ali je Atletiko odbio. Specijalizovani sajt transfermarkt.de Kokeovu vrednost ceni na 50.000.000 evra. Ako tu procenu uzmemo za relevantnu, stižemo do podatka da je 30 odsto od Kokeove ukupne cene nešto manje od 17.000.000 evra. Atletiko je naplatio 3.000.000. Mogao je, dakle, možda i do 14.000.000 više.

Fond "Quality Football Ireland“ je, inače, nekoliko puta dovođen u vezu sa bivšim sportskim direktorom Čelsija Piterom Kenjonom. I Žoržom Mendesom naravno. Zvanično je Portugalac tamo bio samo savetnik. Atletiko je, uostalom, na prodaju "Kokeove trećine" bio prinuđen baš zato što je na poslu sa Salviom - koji je kasnije prodat Benfiki - Mendesu ostao dužan 5.000.000 evra.

Nejasno je da li se i kako Atletiko izvukao iz štetnog ugovora. Njime je, naime, predviđeno da se "Irci" naplate ili od Kokeovog transfera ili da mu Atletiko prilikom produžetka saradnje sa igračem vrati tih 3.000.000 evra plus 10 odsto kamate godišnje. Koke je novi ugovor sa Atletikom potpisao još 2014. godine, ali se ne zna da li je isplatio"Qualitty Football Ireland" fond ili će ti tek učini prilikom Kokeove prodaje.

Pratite MOZZART Sport i na našoj novoj Fejsbuk stranici

(FOTO: Action Images)


tagovi

Žorž MendešŠpanijaPrimeraPiter KenjonKokeFootball LeaksEvropaAtletiko Madrid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara