""
""

Nepoznato o Novaku Đokoviću: Zavoleo tenis zbog fizičkih radnika, kao klinac produžavao karijeru! Niko ga nije omalovažavao kao Federer

Vreme čitanja: 4min | ned. 13.03.16. | 20:48

Srđan Đoković u opširnom intervju ua Njuzvik govorio o razvoju prvog tenisera sveta

On je svetski brend, on je – Novak Đoković. Mediji na svim meridijanima tokom prethodnih godina su ogolili biografiju prvog reketa sveta... Ali, ako ste pomislili da sve znate o Novaku Đokoviću grdno ste se prevarili.

Njegov otac Srđan dao je opširan intervju sa nedeljnik Njuzvik kojem je otkrio do sada nepoznate detalje o karijeri jednog od najboljih tenisera u istoriji belog sporta.
„Imao je tri godine. Odmah pored našeg restorana su postojali teniski tereni. Dok su tereni pravljeni Novak se družio sa radnicima, donosio im je hranu i piće. Razvio je odnos sa terenom. Video sam ljubav u njegovim očima kada bi pogledao teniski teren i kupio sam mu šareni mali reket sa mekanom penastom lopticom. To je odmah postala najvoljenija igračka u njegovom životu. Više je voleo da se igra sa tim reketom nego da radi bilo šta drugo. Kada je napunio četiri godine, otišli smo na teniski kamp u Novom Sadu. Tu je počeo da igra. Ostalo je istorija. Udarao je bekhend identično sa četiri godine kao što ga udara i danas. On je rođen za taj sport. Moja najveća želja je da mi sinovi budu profesionalni skijaši, ali verujem da je ispalo bolje ovako“ , rekao je Srđan Đoković.

Izabrane vesti

Novak je već pomerio granice. Postoji samo jedan cilj kojem teži, a to je da bude najbolji teniser svih vremena. Težak, ali ne i nemoguć zadatak za Novaka. Ali porodica Đoković je već prebrodila silne muke.
„Nije bilo dobre volje, niko nije želeo da nam pomogne, iako je Novak postajao veliki igrač. Morao sam sve sam. Tokom deset godina se nisam razdvojio od njega. Uvek smo bili zajedno. Gde god da smo išli, svi su imali tim, fizioterapeuta i trenera. Svi osim nas su bili zbrinuti. Ja sam bio i Novakova majka, otac, trener, fizio – sve. Niko me nije naučio, ali je ključ da sam ja u bilo kojem trenutku mogao da napravim grešku. To je bio najveći mogući pritisak za mene. Morao sam preko noći da donosim teške odluke, da menjam i dovodim trenere, da menjam akademije. Čim bi video da i najmanja stvar ne ide kako sam planirao, otišao bih negde drugo. Samo je Novak bio važan. Svi mi, čak i porodica i treneri, bili smo nevažni. Sve je pravljeno kako bi on ostvario ovo što je danas ostvario“.

Govorio je Srđan o Novakovom odnosu na najvećim rivalima. Prvi je na red došao Endi Marej.
Igrali su od juniorskih dana zajedno na svakom turniru. Nikada nisu imali konflikt. Uvek je između njih postojalo poštovanje. Novak je oduvek bio najbolji, ali Mari je oduvek bio odmah iza. Kao i sada. Želim da čestitam Marijevoj porodici na rođenju ćerke. Neverovatno je šta su Novak i Mari napravili sa svojom decom i svojim karijerama. Veoma mi je drago što je sve ispalo dobro“.

Dotakao se i Federera.
„Svi imaju pravo na svoje mišljenje. Ovo je samo moje. Kada je Srbija igrala protiv Švajcarske u Ženevi 2006. godine, Novak je imao samo 19 godina. Imao je devijaciju sinusa i nije mogao da diše. Imao je problem sa dugim mečevima i dugim poenima. A Federer je na svaki mogući način pokušao da ga omalovaži zbog problema sa disanjem. Pokazao je tada da je najbolji igrač na svetu, ali i ne toliko dobra osoba. Niko se nikada nije na taj način ophodio prema Novaku. Ja ne razumem zbog čega Federer još uvek igra tenis? Već ima 34 godine.“

Srđan je govorio i o malim tajnama velikog majstora Novaka Đokovića.
„Sedeli smo zajedno jednog dana i Novak je došao na trening 20 minuta ranije. Pilić ga je pitao gde si krenuo, a on je rekao: 'Idem da se zagrejem za trening. Potrebno mi je barem 20 minuta zagrevanja za trening'. Jednom kada je došao u TK Partizan jedan čovek ga je pitao: 'Dečko, zbog čega se 20 minuta pre treninga zagrevaš, a onda 20 minuta posle treninga opuštaš?' On je odgovorio: 'Svaki put kada se istegnem posle treninga ja produđim svoju tenisku karijeru za jedan dan'. Najvažnije je bilo odrđati telo zdravim. zbog toga se Novak skoro nikada ne povređuje. Tokom Dejvis kupa 2006. na terenu su bili Bozoljac i Tipsarević. Čekali su Novaka. Počeli su sa razmenama punom snagom posle samo nekoliko minuta. Novak je došao posle dva minuta sa svojim fizioterapeutom. Pozvali su ga da trenira sa njima, ali je odbio. Optrčao je nekoliko puta teren, a onda je istegao svaki mišić u svom telu. Tek nakon toga je počeo da trenira. Ništa nije slučajno“.

I pored Novakovih uspeha Đoković senior nije zadovoljan stanjem nacije.

„On je simbol Srbije i bog nove Srbije, ali ja sam tužan zbog toga. Novak je jedina svetla tačka na kraju tunela Srbije u ovom trenutku. Veoma sam zabrinut zbog zemlje i ljudi. Šta će se dogoditi kada Novak završi karijeru. Ljudi u Srbiji vide Novaka kao njihovog idola. On je živi primer kako ostvariti nemoguće sa podrškom porodice. Ali, osim njega, za Srbiju nema ničeg".

(Foto Action Images, MN Press)


tagovi

Srđan ĐokovićSrbijaRodžer FedererNovak ĐokovićEvropa

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara