""
""

Neuništivi: Pet veterana koji uprkos poznim godinama još rasturaju!

Vreme čitanja: 3min | sre. 19.10.16. | 16:00

Ovih pet veterana i dalje dele lekcije znatno mlađim kolegama na velikoj sceni

Iako je u fokusu fudbalskog sveta primarno pojava i razvijanje mladog talenta, ne treba zaboraviti ni veterane koji svojim predstavama na terenu prkose biološkoj neminovnosti i sve zahtevnijem ritmu koji iz dana u dan nameće vrhunski fudbal.

Izabrane vesti

Naravno, Zlatan Ibrahimović (35), Đanluiđi Bufon (38) i Frančesko Toti (40) primeri su igrača koji neverovatnim igrama uporno pomeraju odlazak u zasluženu penziju, ali širom Starog kontinenta ima još nekolicina imena koja – uprkos što su u proseku već debelo u sredini četvrte decenije života – i dalje plene pažnju svojim učinkom. Evo nekih od njih:

1. Aric Aduric (Atletik Bilbao):

Baskijski veteran će početkom februara sledeće godine napuniti 36 godina, ali je bez obzira na doba jedan od najkonzistentnijih igrača ponosa Baskije, Atletika. Najistureniji igrač ekipe sa San Mamesa i dalje je među najboljim napadačima Primere, sa učinkom od pet golova i jednom asistencijom u osam ovosezonskih ligaških utakmica. Jedino Eibarov Pedro Leon ima više titula igrača utakmice (tri) od Adurica (dva), dok je Alavesov Dejverson jedini koji je osvojio više vazdušnih duela od ovog veteranskog tornja. Dejverson ih, naime, ima 39, dok Aduric ima – jedan manje. Nezaustavljiv.

2. Dirk Kajt (Fajenord):

Jedan od motora Van Bronhorstove preporođene ekipe je i veteran i legenda kluba, ali i holandskog fudbala uopšte, Dirk Kajt (36). Iako je vremenom povučen iz uloge najisturenijeg čoveka na ponešto povučeniju poziciju u veznom redu. Ni tu ne prestaje da briljira - nakon što je prošle sezone dao 19 golova u 35 utakmica, i te kako se dobro snašao i u novoj ulozi – za razliku od, na primer, njegovog kolege Runija u Junajtedu. Kajt je ove sezone u devet nastupa dao tri gola i jednom asistirao, s tim da je tek dve utakmice odradio do kraja, što samo pokazuje koliko ga dobro tempira bivši saigrač i sadašnji trener Van Bronhorst. Osim konkretnog učinka, legendarni Kajt predstavlja produženu trenerovu ruku na terenu, koja i te kako pomaže klincima u redovima kultnog kluba.

3. Hoakin (Betis):

Nakon što se prošlog leta vratio u svoj klub iz detinjstva, Betis, legendarni Hoakin podseća i dalje zbog čega je nekad bio jedan od najuzbudljivijih krila Evrope. Tako je uprkos godinama (35) Hoakin ove sezone u sedam nastupa dao dva gola i jednom asistirao, a ističe se i po podatku da je i dalje najbolji dribler u ekipi sa stadiona Benito Viljamarin – ima čak 2,4 uspešna driblinga po utakmici! Uz to, veteran prednjači i po broju ključnih dodavanja ove sezone, gotovo dva po utakmici. Nije ni čudo da talentovani belgijski krilni napadač Čarli Musonda, koji je na pozajmici iz Čelsija, ne može da dođe do mesta u prvom timu pored večnog mladića i legende kluba.

4. Aleksander Majer (Ajntraht Frankfurt):

Može Niko Kovač da otkida bodove kome god hoće sa igračima poniklim u madridskom Realu, Mančester Junajtedu i ostalim velikanima, ali jedno ime već više od decenije pravi razliku u ovom bundesligašu. Reč je, pogađate, o Aleksanderu Majeru, 33-godišnjem drugom napadaču Ajntrahta, koji je već godinama najbolji strelac kluba. Majera ni povrede ne mogu da zaustave, iako je zbog problema sa kolenom propustio praktično celo proleće, Majer se vratio baš na vreme da povede ekipu do opstanka u plej-ofu Bundeslige protiv Nirnberga, da bi se ove sezone ponovno zacementirao u timu sa tri gola i jedne asistencije u sedam utakmica. Takođe, Majer upućuje više od dva udarca u okvir gola po utakmici, što dovoljno govori o njegovoj prisutnosti u zoni delovanja isturenog trija.

5. Džermejn Defo (Sanderlend):

Znamo, Zlatan je najpopularniji veteran ikada, ali i u Premijer ligi vreba više od nekoliko starosedelaca koji i dalje žare i pale. Kerik, Beri, Džagijelka... Mi smo se ipak odlučili za Defoa, koji je i ove sezone jedna od retkih svetlih tačaka očajnog Sunderlanda. U osam ovosezonskih susreta napadač je postigao četiri gola od šest, koliko je beznadežna Mojesova ekipa ukupno dala ove sezone. Defo uz to pokušava i da poveže linije, održavajući i te kako pristojan procenat uspešnih dodavanja na tek koji promil ispod 82 posto. Ako postoji i tračak nade da Sanderland ove godine neće po ko zna koji put izbeći ispadanje iz Premijer liga, dobar deo tih nadanja onda otpada na bivšeg engleskog reprezentativca.

Preuzeto sa Germanijak.hr
PIŠE: Juraj Vrdoljak

(FOTO: Action Images)


tagovi

Ajntraht FrankfurtAleksandar MajerAric AduricAtletik BilbaoBetisDirk KajtDžermejn DefoFajenordHoakinmeđunarodni fudbalSanderlend

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara