"Horhe Valdivija"
"Horhe Valdivija"

Ni Vidal, ni Sančez – 40.000 Čileanaca dolazi u Brazil s verom u Mađioničara (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | uto. 10.06.14. | 09:00

Nema veze što ima problem sa alkoholom i disciplinom. Čekajte da vidite kako Horhe Valdivija „udara mošu“

Horhe Valdivija

(Od specijalnog izveštača MOZZART Sporta iz Sao Paula)

Izabrane vesti

Postoji mnogo predviđanja i prognoza da će južnoameričke selekcije na ovom svetskom prvenstvu bitu u prednosti nad evropskim i da bi ovo mogao da bude Mundijal u znaku šest ekipa sa Zelenog kontinenta. Brazil i Argentina su među najvećim favoritima, videli ste i zašto Kolumbiju smatraju favoritom iz senke, Urugvaj takođe može daleko, uostalom, Urusi su prvaci Južne Amerike i četvrtoplasirani tim sa prethodnog Svetskog prvenstva, a tu su još Čile i Ekvador. Dok Ekvadorce svi otpisuju, Čileanci su velika enigma.

Nalaze se u teškoj Grupi B sa Španijom i Holandijom i mnogi im ne daju velike šanse. Ali, Čileanci mogu da naprave mnogo problema. Tako bar oni misle. Veruju da su bolji nego što su bili sa Bijelsom pre četiri godine u Južnoj Africi. Čileanski navijači su trenutno najbrojniji od svih gostujućih u Sao Paulu. Njih najčešće možete da sretnete na ulici. Ili uglavnom na baštama kafića. Pucaju od optimizma. Naleteo sam na nekoliko grupa, ali samo u dve su bili neki koji dobro govore engleski i koji su mogli da udovolje mojoj znatiželji.

Čileanci su ubeđeni da će proći grupu pored Španije i Holandije.
Biće nas ukupno preko 40.000 u Brazilu. Iz Čilea je danas krenuo konvoj automobila u kojem je preko 7.000 ljudi. Napravićemo spektakl i proći u osminu finala. Nadamo se da će Španci ispasti, pošto ih ne volimo“, kaže čovek kojem je nadimak Sampaoli (levo na slici). Po selektoru Horheu Sampoliju jer liči na njega.

Navijači ČileaKada vam neke pomene ekipu Čilea, uglavnom pomislite na Artura Vidala i Aleksisa Sančeza. Tako sam i ja prvo krenuo sa pitanjima o zvezdama Barse i Juvea, ali sam dobio potpuno iznenađujući odgovor. Oni nisu najveće zvezde ove selekcije.

Taj status pripada Horheu Valdiviji. Tako kažu čileanski navjači koji se kunu u njega. Ima nadimak El Mago što u prevodu znači Mađioničar.
"Valdivija je naš Mesi i naš Nejmar. Mago će sada svima pokazati kakav je fudbaler. Vi Evropljani ćete videti kakva je on klasa. Ne mora da znači da igrač nije vrhunski ako ne igra u evropskim klubovima. Valdivija vam je primer za to", rekao nam je jedan iz grupe čilenaskih navijača koji su bili ispred stadiona Pakaembu.

Tom prilikom su mi uslišili želju i da otpevaju navijački slogan njihove reprezentacije koji je u mnogim anketama izabran za najgori i najnemaštovitiji na ovom Mundijalu. Poslušajte kako to zvuči...

Nego da se vratimo na Valdiviju. Ko je taj momak? Ima 30 godina, igra na poziciji ofanzivnog veznog i u Evropi je je imao kratke i neuspešne epizode u Rajo Valjekanu i Servetu. Otkud sada da je toliki idol za Čileance?
"Bio je fantastičan u Kolo Kolu. A, posebno očekujemo da blista u Riju protiv Španije. On je Bog u Rio de Žanieru. Tamo je već godinama najbolji igrač i idol navijača Palmeirasa. Mago je najskuplji igrač u istoriji ovog kluba. Kažu da zarađuje pet miliona dolara godišnje. Ne tako davno im je doneo titulu prvaka Brazila. Nema veze što nije uspeo u Evropi. U Čileu i Brazilu pokazuje koliko ume da igra fudbal. Uostalom, ni Edu Vargas nije uspeo kada je došao u Evropu, a videćete na Mundijalu da je bolji špic od Sančeza", kaže momak  po imenu Ektor.

Po čemu se to Valdivija izdvaja konkretno?
"Videćete kad počne da radi ’vakuo’ driblinge. To je njegov zaštitni znak kojim sramoti i izluđuje protivničke igre. Zato ga često tuku. Taj potez niko ne radi kao Mago".

Ipak, Čileanci nam otkrivaju i drugu Valdivijinu stranu...
"Nije baš disciplinovan tip. Izbacivali su ga iz reprezentacije zbog alkohola, svađao se sa trenerima i u klubu i u nacionalnom timu. Ume burno da reaguje kada ga trener zameni. Zato ima i nadimak El Loko (Ludak). U Brazilu je čak bio i kidnapovan zajedno sa ženom. Optužuju ga i da je prljav igrač jer glumi i provocira, ali mora da se zaštiti kada ga stalno biju po nogama".

Kako stvari stoje Čileanci biše veruju u igrače koji se nisu pokazali u Evropi poput Valdivije ili Vargasa nego u zvezde poput Vidala ili Sančeza koji vrede više desetina miliona evra. 

Inače, Čileanci su u preteškoj grupi C, sa Španijom, Holandijom i Australijom. Mogu li dalje? Kvota je 2,00.

(FOTO: Action Images, mozzartsport.com)


tagovi

reprezentativni fudbalMundijalskiDnevnikHorhe ValdivijaČileBrazil2014BBrazil2014

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara