"Intervencija Nojera protiv Hamburgera"
"Intervencija Nojera protiv Hamburgera"

Nojerov pelcer se primio u celom svetu: Dosta smo bili golmani, da vam pokažemo kako se igra (VIDEO)

Vreme čitanja: 2min | pon. 22.09.14. | 15:29

Ostaće dilema da li kopiranje poteza čuvara mreže Bajerna donosi više sreće ili glavobolje. Procenite sami...

Intervencija Nojera protiv HamburgeraManuel Nojer je zarazio svet. Golman nemačke reprezentacije je još na Mundijalu patentirao izum „dva u jedan“, rešivši da pomaže kolegama iz odbrane čestim istrčavanjem i tako sprečava napade rivala – za šta je dobio naklonost javnosti – a sad je taj pelcer presadio na terene Bundeslige.

Kao da mu je bilo dosadno i da nije mogao da gleda mučenje da se dođe do protivničkog gola, čuvar mreže Bajerna je tokom subotnjeg gostovanja Hamburgeru rešio da postane gazda na terenu, pa je napravio dva izleta daleko izvan šesnaesterca i praktično bio bek, čak i vezista.

Izabrane vesti

Pogledajte koliko je Nojer daleko od radnog mesta

U oba slučaja je otklonio opasnost, uz napomenu da se izložio velikom riziku i da je posebno druga intervencija bila u najmanju ruku diskutabilna.

Samo na ime i veličinu kluba izbegao isključenje, iako je jasno da je na 40 metara od svog gola rukom zaustavio napad domaćina.

Slične stvari radio je Nojer i ranije, uglavnom uspešno, što ga je i učinilo jednim od najboljih gomana sveta.

Uverite se...

Ono što je uočljivo je da su Manuelov stil počeli uveliko da kopiraju čuvari mreže širom planete. Njegov zemljak Mark Andre ter Štegen je na sličan način intervenisao protiv APOEL-a u Ligi šampiona...

A u ulozi igrača poželeo je da bude i izvesni Jang Ži iz Peking Guana...

Obojici je uspelo. Tačnije, nije bilo štete za ekipu, ali se postavlja pitanje da li bi golman trebalo da bude „samo“ golman i da se ne meša u posao štopera. Jer, na primer, David de Hea je na nedavnom susretu protiv Kvins Park Rendžersa poželeo da otkloni opasnost „nojerovskom“ metodom i umalo da mu se to obije o glavu.

Daleko manje sreće imao je golman Deportiva, Herman Luks. Istrčao je 25 metara od gola i skupo platio taj čin, jer nije uspeo da obezbedi loptu koje se dokopao Ronaldo. A to je onda – gol.

Nema sumnje da u ekipama sklonim ofanzivnom fudbalu, kad i defanzivci jure napred (Bajern, Real, Barselona, Dortmund...) ovakav pristup golmana ima smisla, pošto valja zakrpiti rupu nastalu kad svi ispred njega zaborave na primerne obaveze. Samo, ostaje dvojaka dilema: da li je ovaj egzibiconizam potreban i manje atraktivnim timovima i povrh svega: do koje granice je spreman da ide upravo Manuel Nojer i da li mu je potreban novi Dejan Stanković da ga podseti kako mu je prva obaveza da brani, a ne da se šeta oko šesnaesterca...

Za kraj, malo statistike: od svih golmana na planeti upravo Manuel Nojer najmanje vremena provodi na svom radnom mestu, „samo“ 66,18% vremena tokom utakmice je u kaznenom prostoru. Na primer, Petr Čeh u toj zoni se nalazi 79,5% meča, Iker Kasiljas 86,81%, a Tibo Kurtoa je pravi linijaš, pošto je u šesnaestercu 91,34% svakog susreta.

(FOTO: Action images)


tagovi

Bajern MinhengolmaniManuel NojerNemacka

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara