Slavlje u Šangaju
Slavlje u Šangaju

Nova dinastija vlada Kinom: Guangdžou pao posle sedam godina, SIPG je šampion

Vreme čitanja: 2min | sre. 07.11.18. | 14:58

Pobeda od 2:1 protiv Pekinga

Sedmogodišnja dominacija Guangdžou Evergrandea konačno je okončana. Šangaj SIPG novi je šampion Kine, pošto je savladao Peking Rene sa 2:1, dok je Evergrande sa igračem manje izgubio na gostovanju kod Čungćing Lifana.

Kolo pre kraja sezone Šangaj SIPG koji sa klupe vodi Vitor Pereira, nekadašnji trener Porta, Olimpijakosa, Fenerbahčea i drugih nekih klubova, ima osam bodova više od Evergrandea.

Izabrane vesti

Ove sezone i nije to toliko iznenađujuće. Jer bez obzira što uglavnom Kinezi odlučuju o tituli – zbog pravila stranaca ipak se oni najviše pitaju, a vrlo je teško naći dobrog ili bolje reći manje lošeg domaćeg fudbala – stranci u SIPG-u prosto jestu bolji od Evergrandeovih.

U Šangaju Oskar, Hulk i Elkeson, dva puta prvak Azije baš sa Evergrandeom, plus kao Uzbekistanac Odil Ahmedov. U Guangdžou Paulinjo, Taliska, Rikardo Gulart i Alan. Izdvaja se tu doduše Paulinjo, ali posle odlične sezone u Barseloni pitanje je baš koliko on ima motiva u Kini.

Kako bilo, prvi put u istoriji kineski šampion - Šangaj SIPG.

U borbi za opstanak, Henan je savladao već prežaljeni Guejdžou sa 4:0 što znači da je pred poslednje kolo Tjenđin Teda na poslednjem mestu koje znači i ispadanje. Međutim, čak četiri tima su poravnata na koti od 32 boda (pored Tjenđina Tede tu su i Čangčun Jatai, Čungćing i Dalijen), a ni nisu bezbrižni ni Tjenđin Đuenđen (33 boda) ni Henan (34).

KINA 1 - 29. KOLO

Sreda
Čungćing - Guangdžou Evergrande 2:0 (1:0)
Tjenđin Teda - Dalijen 3:1 (0:0)
Šandung - Đengsu 3:2 (2:2)
Peking Guan - Šangaj Šenhua 3:1 (2:0)
Šangaj SIPG - Peking Rene 2:1 (1:0)
Čangčuen - Tjenđin Đuenđen 2:2 (0:1)
Henan - Guejdžou 4:0 (3:0)
Guangdžou RF - Hebei 2:1 (1:0)

(FOTO: Reuters)


tagovi

Kina 1Šangaj SIPGGuangdžou Evergrande

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara