"Lazić i Murić u duelu"
"Lazić i Murić u duelu"

Novosel za MOZZART Sport: Evroliga se zatvara, jaki hoće da igraju međusobno, ali i šampion Jadrana će biti u tom društvu

Vreme čitanja: 3min | sre. 11.11.15. | 14:35

„Nemamo još zvanične informacije, ali se nadam i verujem da ćemo imati mesto u novoj Evroligi. Uradićemo sve da zadržimo što bolje pozicije i za Evrokup. Mora da se vrednuje košarkaška tradicija ovog područja. Mi smo možda i najbolji u Evropi, ima dosta talentovanih igrači koji 'pune' ostale klubove širom kontinenta. Naš 'bazen' talenata je neiscrpan“, rekao je direktor regionalnog takmičenja

Lazić i Murić u duelu

Mnogo bure izazvala je vest iz Barselone sa sastanka čelnika Evrolige i najvećih košarkaških klubova koji su mnogi nazvali istorijskim. Dogovoren je novi koncept "zatvoreniji" koncept elitnog takmičenja, sa smanjenim brojem učesnika, a direktor ABA lige Krešimir Novosel navodi da su na Jadranu optimisti i da očekuju da jedno od mesta pripadne šampionu regionalnog takmičenja.

Izabrane vesti

Prema novom dogovoru, 11 najvećih klubova imaće zagarantovana mesta, u Evroligu će ući pobednik Evrokupa kao i pobednik kvalifikacija za elitu, a još tri pozicije popuniće pobednici domaćih liga. Inače, ABA liga se u ovom slučaju tretira kao domaći šampionat.
Nemamo još zvanične informacije, ali se nadam i verujem da ćemo imati mesto u novoj Evroligi. Uradićemo sve da zadržimo što bolje pozicije i za Evrokup. Mora da se vrednuje košarkaška tradicija ovog područja. Mi smo možda i najbolji u Evropi, ima dosta talentovanih igrači koji 'pune' ostale klubove širom kontinenta. Naš 'bazen' talenata je neiscrpan, rekao je Novosel za MOZZART Sport.

Direktor regionalne lige podseća, međutim, i da bi valjalo sačekati i stav FIBA po pitanju nove Evrolige, jer je i Svetska kuća košarke nudila klubovima svoj koncept takmičenja.
Jučerašnji dogovor iz Barselone na neki način zaista jeste istorijski, ali hajde da sačekamo odgovor FIBA. Neće ni oni sigurno da odustanu od svog predloga. Mi smo u kontaktu i sa FIBA. U svakom slučaju, očekujem da se cela situacija razjasni u roku od mesec dana. Svim klubovima i savezima je važno da što pre saznaju za šta se bore. Nadam se da će i sa FIBA da bude napravljen kompromis i da će prevladati razum. Svakako ne bi bilo dobro da se to zakomplikuje, da FIBA ode na jednu, a klubovi na drugu stranu, naveo je on.

Novosel je istakao da je jasna namera Evrolige i klubova da se ide na smanjenje broja učesnika. To je prema njegovim rečima, realnost, ali ostaje da se vidi da li i dobro rešenje.
Ide se ka sužavanju lige. Možda je bolji otvoreniji sistem, ali i ovo je legitimna odluka. Najveći klubovi žele međusobno da igraju. Prema novom predlogu na početku će biti 11 fiksnih mesta, videćemo da li će taj broj da se povećava. Hajde da se mi prvo izborimo da smo tu u ligi kada ona počne, objašnjava on.

Prema dogovoru iz Barselone, smanjiće se i broj učesnika Evrokupa koji će se sada igrati po aktuelnom modelu Evrolige, sa TOP 16 fazom.
Ovaj sistem će Evrokupu dati novu dimenziju, biće jači nego do sada. Očekujem da tu imamo četiri mesta. Pošto se očigledno smanjuje ukupan broj klubova u evropskim takmičenjima, nije realno nadati se da ABA liga ostane sa istim brojem ekipa kao do sada, ali probacemo da sacuvamo što vise mesta u Evrokup. Klubovi, liga i savezi moraju zajedno da rade na tome, jasan je on.

Novosel je dodao i da je zadovoljan kako protiče prvi deo nove sezone u Jadranskoj ligi u kojoj je letos došlo do promena.
Pokazalo se da je liga veoma interesantna. Cedevita izgubi od Zadra, Olimpija dobije Zvezdu u Pioniru, a Partizan savlada lidera Budućnost. Takvi rezultati daju draž. ABA ekipe imaju i zapažene nastupe u evropskim takmičenjima. Svi se pojačavaju sada u ligi, očekujem veliku i neizvesnu borbu do kraja, zaključio je direktor ABA lige.

(FOTO: Star Sport)


tagovi

Krešimir NovoselJadranska liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara