"Šampionski Grande Torino pre nesreće"
"Šampionski Grande Torino pre nesreće"

Od Grande Torina do nacionalne tragedije Zambije

Vreme čitanja: 3min | uto. 29.11.16. | 12:31

Pad aviona u planinama oko Medeljina podsetio je na neke ranije slučajeve u kojima su stradali fudbaleri, pre svega na čuvene Bezbijeve bebe

Šampionski Grande Torino pre nesrećeIako je putovanje avionom statistički najbezbedniji vid putovanja, strah od letenja je jasan i realan, što se potvrdilo i sinoć kada je ekipa Šapekoensea praktično zbrisana sa lica zemlje u planinama Medeljina. Čak 76 ljudi je u Kolumbiji izgubilo život, a preživela su samo tri fudbalera, fizioterapeut i novinar. Tragedija koja nažalost nije jedinstvena u svetu fudbala.

Prva velika, zabeležena avionska nesreća u kojem su poginuli fudbaleri dogodila se četiri godine po okončanju Drugog svetskog rata, tačnije 4. maja 1949. Tada je nestao praktično ceo tim Grande Torina, kako su zvali tadašnju ekipu. Bikovi su se vraćali sa prijateljskog meča sa Benfikom iz Lisabona, a nesreća se dogodila u Torinu, pošto je avion udario u zid bazilike na tamošnjem brdu. Živote je izgubila ukupno 31 osoba, od čega 18 fudbalera šampionskog tima.

Izabrane vesti

Sat na Old Trafordu podseća na Minhensku tragedijuDevet godina kasnije usledila je i dalje najpoznatija avionska nesreća jednog fudbalskog kluba, a to je čuvena Mihneska katastrofa. Kao što većina ljubitelja najvažnije sporedne stvari na svetu zna, tada su u povratku sa susreta sa Crvenom zvezdom nastradali igrači i stručni štab Mančester junajteda. Čuvene Bezbijeve bebe su ostale bez osam igrača i tri člana stručnog štaba, pošto se avion zapalio na minhenskom aerodromu prilikom neuspešnog poletanja tokom jake snežne oluje.  Stradalo je ukupno 23 putnika, a među 21 preživelim našli su se Bobi Čarlton i Mat Bezbi.

Serija tragedija se nastavila godinu i po dana kasnije kada je osam članova Danskog fubalskog olimpijskog tima poginulo u avionskoj nesreći u Oresundu. Jedini koji je izvukao živu glavu bio je pilot, kome je kasnije amputirana noga.

Aprila 1961. u potpuno nepristupačnom delu Anda pao je avion sa 20 putnika, među kojima je bilo osam igrača i dva člana stručnog štaba čileanskog kluba Grin Kros. Svi su poginuli, a ostaci avona nađeni su tek februara 2016.

U Andima je kosti ostavilo i 16 fudbalera i tri člana stručnog štaba bolivijskog Strongesta, kada je avion tamošnje nacionale aviokompanije pao u blizini gradića Viloko, usmrtivši 78 putnika.

Ceo tim Pahtahora iz Taškenta, tadašnjeg člana Prve lige SSSR, sastavljen od 17 igrača i članova stručnog štaba izgubilo je život u Ukrajini 11. avgusta 1979. kada su se dva aviona sudarila usred leta. U ovoj nesreći poginulo je čak 178 putnika.

Avionska nesreća pogodila je i peruanski fudbal, tačnije Alijancu iz Lime kada je krajem 1987. pao avion u blizini obale kod Kalaa. Čak 44 člana kluba, igrača, menadžera, pomoćnog osoblja, stručnog štaba završilo je na dnu okeana.

Rud Gulit je umalo izbegao kobni let za SurinamRetko ko zna da je 7. juna 1989. fudbal mogao da doživi jedan od najcrnjih dana u istoriji, da nije bilo proviđenja. Naime, tada je život izgubilo 15 holandskih fudbalera, koji su putovali u rodni Surinam gde je trebalo da odigraju prijateljski meč. Među njima je bilo i igrača iz Ajaksa, Cvolea, Tventea i  NAC Brede. A na ovom spisku lako su mogli da se nađu i Rud Gulit, Frank Rajkard, Aron Vinter, Brajan Roj, Stenli Menzo, Din Gor i Redži Blinker! Srećom, klubovi im nisu dozvolili da otputuju.

Poslednja u nizu avionskih nesreća u kojima su fudbaleri gubili živote (ne računajući Šapekoense) dogodila se 27. aprila 1993. kada je letelica Zambijskog ratnog vazduhoplovsta, prevozeći ceo nacionalni tim, njih 18, pala u okean u blizini obale Gabona. Preživelih nije bilo, a smatra se da je time fudbal u Zambiji nepovratno uništen, jer je u pitanju bila najbolja generacija koja je ova podsaharska država izrodila.

(foto: Action Images)


tagovi

BrazilDanskaEngleskaFrank RajkardKolumbijaRud GulitTorinoUzbekistanZambija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara