Milivojević slavi gol
Milivojević slavi gol

Palas je Liverpulov Deda Mraz! Bombaš Taunsend i snajperista Milivojević ostavili Siti na minus četiri (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | sub. 22.12.18. | 17:50

Da li je ovo ta sezona? Sezona kada bi Redsi zaista mogli da napadnu titulu

Kostim nije bio crveno-beo, ali je misija ispunjena. Kristal Palas je navukao odelo Deda Mraza i navijačima Liverpula uručio najlepši praznični senzacionalnim preokretom i pobedom na gostovanju kod Mančester Sitija – 3:2 za Orlove u 18. kolu Premijer lige i kraj savršene serije Građana od devet trijumfa na devet utakmica na domaćem terenu!

Mnogo bitnije, posle već drugog Sitijevog poraza u protekla tri kola Liverpul je zadržao ne samo vodeće mesto na tabeli, već prednost uvećao na za Pepa Gvardiolu neprijatna četiri boda minusa. Ostrvska verzija tiki-take proklizala je na kišom natopljenom terenu u Mančesteru.

Izabrane vesti

Očekivano, Siti je bio taj koji je držao loptu u noama i diktirao ritam igre, posle vodećeg gola Ilkaja Gundogana cela fudbalska planeta je pomislila da će to biti lagana šetnja do bodova. Međutim, prvo Džefri Šlup, tek da opomene da je razno za slavlje, a onda i projektil Androsa Taunsenda koji je potpuno okrenuo ne samo rezultat, nego celu utakmicu. Loše je Bernardo Silva ispucao tu loptu, a Taunsend je na 30-ak metara od gola uhvatio volejčinu koja će se prepričavati danima i sigurno biti u konkurenciji za gol sezone u Premijer ligi.

Tek tada počela je da se nazire nervoza u Sitijevoj igri, ali jalov posed lopte danas nije bio efektan. Palas se odlično branio sa desetoricom, samo se Vilfred Zaha šunjao nešto ispred, svi ostali gostujući fudbaleri bili su navijeni u 16. Ali kao ni u onih 0:0 iz decembra prošle sezone, kada je Luka Milivojević u nadoknadi promašio i penal za pobedu, Palasova defanziva nije paničila. Strpljivo je čekala ne zvono da je spase, već prostor da našadne i reši pitanje pobednika.

Već u 51. minutu, Milivojević je dobio šansu da se iskupi za prošlogodišnji promašaj. Kajl Voker je bio neoprezan i sapleo Maksa Mejera. Penal čist kao suza. Ederson je i ovog puta pročitao Milivojevićevu nameru. Nije vredelo, prejak udarac Milivojevića i 3:1 za Palas uz peti pogodak srpskog internacionalca u ovoj sezoni.

I već 13. sa penala za Palas. Otkako je stigao u Premijeru niko drugi nije dao više od osam. Snajper je u Lukinim rukama.

Gvardiola je mora da reaguje, u 62. minutu na teren šalje Kevina De Brujnea, ali danas ni engleska armija ne bi mogla da probije Palasovu odbranu. Pokušavali su pre svih Rahim Sterling i Leroj Sane, nisu gosti maltene prelazili na protivničku polovinu terena, ali nisu ni morali. Imali su rezultat, imali su živce da ne pokleknu pred stalnim naletima Sitija.

Istina, u 85. minutu Siti stiže i do drugog pogotka, ali nije to bila posledica nekakve dobre akcije koliko čista sreća. De Brujne je želeo da centrira, toliko je loše to uradio da je lopta završila u maloj mrežici na suprotnoj stativi Gvajite. Ništa tu nije mogao Palasov golman.

Posle toga, juriš! Siti se zaleteo svom silinom svog napada, gosti iz Londona odgovaraju time što pokušavaju i malo da krenu napred. Ne ide. Građani su tehnički superiorni. Ali igra i srce, a toga danas nije manjkalo Palasu.

Šest bodova iznad zone ispadanja. Za Palas. Četiri boda iza liderske ekipe Liverpula. Za Siti. Leste još i Sautempton koji se okrenuo za 180 stepeni pod vođstvom Ralfa Hazenutla. Liverpul ima Njukasl i Arsenal. I onda 3. januara poslastica. Mančester Siti – Liverpul na Etihadu. Kako je krenulo, možda će Liverpul sebi smeti da dozvoli i da izgubi i sačuva prvo mesto.

Možda je ovo ipak ta sezona? Sezona kada će se titula vratiti na Enfild? Delovalo je u jednom trenutku da je Gvardiola "ubio" Premijer ligu. Nije tako. Liverpul posle dugo vremena zaista može da napadne pehar.

Premijer liga, 18. kolo:

Petak

Vulverhempton - Liverpul 0:2 (0:1)
/Salah 18, Van Dajk 68/

Subota

Arsenal - Barnli 3:1 (1:0)
/Obamejan 14, 48, Ivobi 90 – Barns 63/

Njukasl – Fulam 0:0

Bornmut - Brajton 2:0 (1:0)
/Bruks 21, 77/

Mančester Siti - Kristal Palas 2:3 (1:2)
/Gundogan 27, De Brujne 85 - Šlup 33, Taunsend 35, Milivojević 51/

Čelsi - Lester 0:1 (0:0)
/Vardi 51/

Vest Hem - Votford 0:2 (0:1)
/Dini 30pen, Deulofeu 87/

Hadersfild - Sautempton 1:3 (0:2)
/Biling 58 - Redmond 15, Ings 41pen, Obafemi 71/

Kardif – Mančester junajted 1:5 (1:3)
/Kamarasa 38pen – Rašford 3, Erera 29, Marsijal 41, Lingard 57pen, 89/

Nedelja
17.00: (3,10) Everton (3,40) Totenhem (2,30) 

* Kvote su podložne promenama

(FOTO: Reuters)


tagovi

Luka MilivojevićAndros Taunsend

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara