"Gregor Balažic, Nikola Milenković i Sedrik Gogua"
"Gregor Balažic, Nikola Milenković i Sedrik Gogua"

Partizan menja sistem igre: Posle 13 godina opet sa tri štopera i dva beka! U Evropi malo drugačije

Vreme čitanja: 4min | pon. 06.06.16. | 16:14

Kao Lotar Mateus, sadašnji trener crno-belih planira da u novu sezonu krene u formaciji 3-5-2. Evo kako bi to trebalo da izgleda...

Gregor Balažic, Nikola Milenković i Sedrik GoguaNe menja se samo kadar, menja se i sistem! Revolucionarni zaokret planira da sprovede Ivan Tomić na početku nove sezone kad su u pitanju stil, formacija i izbor fudbalera. Pre svega u poslednjoj liniji tima. Kako je MOZZART Sportu potvrđeno na više različitih, istovremeno relevantnih, adresa, strateg Partizana rešio je da ovog leta iz korena promeni pristup fudbalu i napravi ekipu koja će igrati u sistemu 3-5-2.

Ovu ideju Tomić je imao još zimus, kad je nasledio Ljubinka Drulovića na klupi crno-belih, ali imajući u vidu činjenicu da je već napravio dubok rez igračkog kadra, te da je imao malo vremena za upoznavanje sa karakteristikama pojedinaca, odlučio je da bi bio riskantno latiti se dva posla istovremeno. Plan je odložio za leto, uveren da bi na taj način dobio više informacija mogućnostima fudbalera koji su mu na raspolaganju. I onih koje je „držao na oku“, a želi da ih angažuje.

Izabrane vesti

Štaviše, 3-5-2 mu je bio zaštitni znak dok je vodio Teleoptik, zbog čega, kao ličnost odrasla i fudbalski oblikovana u Partizanu, smatra da bi prvi tim trebalo da igra baš u toj, izrazito drugačijoj, formaciji. Onoj koju je prvi put upoznao u Romi za vreme saradn je sa čuvenim Fabiom Kapelom, za koga je kasnije govorio da je dosta toga naučio o trenerskom pozivu.

Partizanov tim protiv Real Madrida 2003.Jasno je da su najveće promene planirane u odbrani, prvi put posle čak 13 godina će se određi standardnog sistema sa četvoricom u liniji i vratiti, bar u pokušaju, načinu zapodenutom za vreme trenerskog mandata Lotara Mateusa. Leta 2003, kad se tim iz Humske 1 prvi put probio do grupne faze Lige šampiona, Nemac je, shvatajući da je za evropske utakmice potrebno da pojača bedem ispred golmana (najpre Radovana Radakovića, potom Ivice Kralja), naredio da Taribo Vest bude libero, a Nenad Đorđević i Branko Savić štoperski tandem. Uloge Milivoja Ćirkovića (desno) i Nikole Malbaše (levo) nisu se previše menjale u odnosu na redovne bekovske, ali ta promena dala je Partizanovoj ekipi čvrstinu potrebnu da se izbaci Njukasl, potom ravnopravno nosi sa Real Madridom, Marseljom i Portom.

I Slavoljub Muslin preferira sistem 3-5-2Tačno 13 godina kasnije Ivan Tomić, iako nije bio član te generacije, veruje da je Partizanu potreban podsticaj nalik Mateusovom. S tim da je nezahvalno prognozirati s kim će sve krenuti u novu sezonu. Štaviše, stižu sa svih strana informacije da promenu sistema, sa 4-3-3 na 3-5-2, planira najpre za Superligu. Pokaže li se funkcionalnom primeniće je i u kvalifikacijama za Ligu Evope, međutim, razumljivo je što ne želi da se zaleti. Imaće pet sedmica pripremnog perioda da napravi tim i igru po želji, a bude li sve išlo kao što je smislio lako će se odlučiti kad i koji format da upotrebi.

Zasad je bliži odluci da prvenstvo počne sa trojicom u liniji, a da im u zavisnosti od jačine rivala u kvalifikacijama za međunarodni kup, doda još jednog. Ili ništa ne pomera. Zahtevan zadatak, jer to znači da paralelno mora da radi na dva razboja.

Nemanja Miletić došao iz JavoraSve opterećen činjenicom da je prelazni rok tek počeo i da mu ekipa, samim tim ni poslednja linija, nisu formirani. Da danas počinje sezona trojica štopera bili bi Sedrik Gogua, Nikola Milenković i oporavljeni Gregor Balažic, dok bi šansu, kao i tokom proleća, s klupe čekao Miladin Stevanović. U konkurenciji je i novajlija Nemanja Miletić, čijim angažovanjem je Partizan dobio baš ono na čemu Ivan Tomić insistira: skočnost, brzinu i polivalentnost, jer dosadašnji prvotimac Javora može da bude i štoper i levi bek.

Ako se pozitivno privedu kraju pregovori sa Dušanom Cvetinovićem, za koga kažu da ga odlikuje brzina i mirnoća u reakcijama, te realizuje angažman još jednog centralnog defanzivca - najverovatnije stranca - crno-beli bi imali široku lepezu mogućnosti u poslednjoj liniji i bar na utakmicama Superlige pretvorili Ivana Bandalovskog (ako ostane) ili njegovog naslednika (desno) i krilo, dok bi na suprotnom kraju terena tu poziciju pokrivao Miroslav Bogosavac.

Ivan Tomić, Sedrik Gogua i Marko JovanovićZamisao da se bekovi (Bandalovski, Vulićević pod uslovom da ne ode, Bogosavac, Miletić) povlače na svoje prirodne pozicije i da Partizan igra sa dva štopera biće aktuelna protiv jačih rivala. Ili dok sistem 3-5-2 ne stekne automatizam. Za šta je potrebno vreme. S tim da ga Partizan nema previše na raspolaganju, prvu utakmicu u kvalifikacijama za Ligu Evrope odigraće 14. jula. Naredne sedmice trebalo bi da počne i novo prvenstvo Srbije.

Dotad će juriti pojačanja i ostaviti navijačima da dumaju: kako se u nijedan od dva navedena sistema ne uklapa Marko Jovanović, za koga su u Humskoj 1 ne tako davno uveravali da je najbrži štoper Superlige?

(FOTO: Star sport, MN Press)


tagovi

SuperligaSrbijaSedrik GoguaFK PartizanNikola MilenkovićNemanja MiletićMiladin StevanovićIvan TomićGregor Balažic

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara