"Koprivica, Džouns, Đumić, Perović"
"Koprivica, Džouns, Đumić, Perović"

Partizanova muka s „peticama“: Spala knjiga na jedno i po slovo (VIDEO)

Vreme čitanja: 5min | čet. 31.12.15. | 10:09

U godini u kojoj rezultati Partizana nisu ni blizu zadovoljavajućeg nivoa, u moru negativnih stvari jedna se posebno ističe – nedostatak pristojnog centra

Koprivica, Džouns, Đumić, PerovićKevin Džouns je prvi centar Partizana, igra sasvim solidno, ali to nije njegova prirodna pozicija. On je u tim crno-belih doveden kao četvorka koja će pomagati Kosti Peroviću pod košem. Ipak, već posle debija na večitom derbiju bilo je jasno da će on imati primat na toj poziciji jer ostali centri nisu na nivou koji zahteva tradicija i veličina kluba. Miloš Koprivica, Božo Đumić i sada već penzionisani Kosta Perović svakako nisu pokazali da mogu da nose takvo breme. Koprivica je vremenom izgubio mesto u timu, a sada se sve svelo na Đumića i Džounsa, što je očigledno nedovoljno.

Kasna selekcija tima, nedostatak novca, prenatrpanost na „niskim“ pozicijama i manjak kvalitetnih teškaša odneli su svoju žrtvu u ovoj polusezoni, a sve se najbolje vidi po tabeli. Partizan je deceniju i po - tim i filozofiju igre - koncipirao na spuštanju lopte u reket, na agresivnim centrima, snažnim, sposobnim da igraju leđima. Narodski rečeno – da zidaju. Da skaču u napadu. Spuštaju roletnu u odbrani. Setimo se samo imena poput  Nenada Krstića, Dejana Milojevića, Koste Perovića iz najboljih dana, Predraga Drobnjaka,  Nikole Pekovića, Miroslava Raduljice, Aleksa Marića...

Izabrane vesti

Bili su to igrači koji su unosili čvrstinu, imali poene u rukama, skupljali odbranu protivnika i razigravali saigrače. Oni su uz uvek atletski pokretljive i snažne četvroke (Gist, Lazme, Roberts, Veseli, Lovernj...) pravili razliku u skoku u napadu i doprinosili snazi i konstituciji petorke. Bili su spremni da se “pobiju” sa svima.

Osetan pad u snazi i efikasnosti centarske linije kluba dogodio se sa dolaskom generacije Dejana Muslija, Đorđa Gagića i Nikole Milutinova, iako su i uprava i trener Vujošević mnogo verovali u njih. Kada gledamo njihov učinak konkretno u Partizanu, jedini je Milutinov nešto više pokazao, ali, u ovoj godini kada je trebalo da bude TAJ centar, nosilac, razbijač- otišao je iz kluba.
”Filozofija košarke Duška Vujoševića se bazirala pre svega na snažnoj odbrani, a da bi igrao snažnu odbranu moraš da imaš jako agresivne visoke igrače. Napadačku igru je zasnivao na centrima. Zašto?  I kada promašiš, tu je skok u napadu. Povratne lopte centara su jako važne, one su košarkaški ’prirodne’. Dule je uvek tražio fizički dominantne centre, koji su pomalo kruti, ali fizički dominantni. Uvek je imao dobre centre. Odbrana se tada sužava i ostavlja se prostor za tranziciju lopte po spoljnim pozicijama.  Kada se odbrana potom raširi, centri mogu doći do izražaja“, kaže Goran Grbović, nekadašnji kapiten Parnog valjka.

Grbović ističe da su sadašnji centri crno-belih ispod svakog nivoa.
Dule je imao fizionomiju igre. Skok u napadu je najbolje rešenje kojim se borite protiv kontranapada. Sprečavanje prvog pasa. Čak je i Vraneš bio koristan jako, posebno u zonskoj odbrani. Sadašnja ekipa je takva kakva jeste i to Duletova krivica jer nije uspeo da se dogovori na vreme, pa je tim sastavljen kasno. I nestručno. Na niskim pozicijama su čak triplirani igrači. Perović je čovek završio karijeru. Koprivice nema. Đumić ima fizikalije, ima telo, bori se, ali to je nedovoljno za ovu ligu, ovakvu kakva jeste. To je gomila neznanja pri selekciji“, ističe Grbović.

Dakle, ako se na nižim pozicijima mogu uočiti dva velika potencijala u vidu Vanje Marinkovića i Petra Aranitovića i ako se može reći da su to dva momka koja će nositi igru Partizana i biti prvi u redu za prodaju i zaradu kada za to dođe vreme, onda je na ostalim pozicijama, a posebno na centarskim, izvor potpuno presušio.

Kevin Džouns je momak koji drži papučicu na gasu Parnog valjka i ima potencijala da bude vođa, ali ima ugovor sa timom do kraja sezone kada će verovatno i otići. Takođe, poznato je da se Partizan nije nagledao novca od prodaje stranaca (izuzetak su Veseli i Lovernj), pa je višestruko važno da se domaći mladi centri istaknu u prvi plan.

To su ovoga puta Božo Đumić i Miloš Koprivica - koji praktično ne dobija šansu da igra, iako se na prva dva meča u ligi pokazao u solidnom svetlu. Lepše dane u novoj godini i pojačanje na visokoj poziciji najavio je predsednik kluba Nikola Peković jasno naznačivši da mu je tim „fizički slab“.
U predstojećem periodu će doći do određenih promena, jer se kroz utakmice pokazalo da su neophodne. Svrha tih izmena je da u 2016. godini sastav bude kompaktniji, čvršći i snažniji“, najavljuje predsednik Partizana koji naravno vidi u čemu je problem.

Namera je jasna, ali je pitanje da li je Partizanu potreban centar koji će odmah moći da doprinese poenima i učinkom jer klubu rezultatski gori pod nogama, ili mladi domaći talentovan košarkaš koji će vremenom da se razvija i eventualno postane zver na kakve su pristalice crno-belih tokom godina navikli.

Ali, u ovom momentu i trenutnoj postavci u klubu,  upravi, raspoloženju navijača, stanju na tabeli, ne deluje da će se, kao uz pomoć nekog čarobnog štapića mnogo šta popraviti do kraja sezone.

Novogodišnji praznici sa sobom po pravilu nose mnoge odluke, a Partizan čeka jedna veoma teška: Da li nastaviti sa tradicionalnom igrom sa akcentom na dominantne visoke igrače za šta su potrebne korenite promene ili forsirati pucački stil u skladu sa tipom košarkaša koji tim poseduje?

Učinak crno-belih centara gledajući po do sada odigranim kolima ABA lige:

1. Koprivica 8, Perović 4, Đumić 2

2. Koprivica 0, Perović 4, Đumić 6ž

3. Koprivica 6, Perović 7, Đumić 6

4. Koprivica 2, Perović 1, Đumić 11

5. Koprivica 3, Perović 8, Đumić 4

6. Koprivica 0, Đumić 4, Perović 0

7. Koprivica 4, Perović 1, Đumić 10

8. Perović 4, Đumić 5 (Džouns 12)

9. Đumić 4, Perović 2 (Džouns 18)

10. Đumić 2, Koprivica 0, Perović 0, (Džouns 16)

11. Đumić 2, Koprivica 0, Perović 0 (Džouns 16)

12. Đumić 2, Perović 6, (Džouns 21)

13. Đumić 6, Perović 0, (Džouns 10)

14. Đumić 4, (Džouns 8)

15. Đumić 5, (Džouns 21)

16. Đumić 3, (Džouns 14)

17. Đumić 0, (Džouns 8)

Pratite MOZZART i na Vajberu

(FOTO: MN Press)


tagovi

SrbijaFK PartizanMiloš KoprivicaKosta PerovićKevin DžounsJadranska ligaEvropaBožo Đumić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara