"Patrik Eze Frajdej"
"Patrik Eze Frajdej"

Petko iz Lučana: Zovu me Crnac, ali ne na ružan način

Vreme čitanja: 3min | ned. 08.03.15. | 13:18

Het-trik protiv Spartaka, prvi u prolećnom delu Superlige, bio je dovoljan razlog da okrenemo Patrika Ezea Frajdeja, drugog najboljeg strelca srpskog šampionata

Patrik Eze FrajdejPetar Škuletić je otišao u Moskvu, da nije verovatno se ne bi ni postavljalo pitanje najboljeg strelca Superlige. Ovako, nekoliko je kandidata da mu "preotme" titulu. A posle het-trika protiv Spartaka prvi među jednakima je napadač Mladosti iz Lučana Patrik Eze Frajdej, 22-godišnji Nigerijac koji je prethodno nosio dres Rada i Napretka.

Prilično retko doduše. U Lučanima je ipak pokazao da nije slučajno došao u Evropu. Jesenas šest golova, u prva tri prolećna kola još četiri. Het-trik protiv Spartaka pogurao ga je do drugog mesta na listi najboljih strelaca Superlige. Trenutno je na koti 10. Za tri gola u susretu sa Subotičanima ipak zahvalnost duguje saigračima. Pre svih Saši Jovanoviću na kojim su načinjena dva jedanaesterca.
"Prvo moram da uputim velike čestitke saigračima. Igrali smo kao tim, a fudbal je kolektivni sport. Moji golovi nisu bitni. Najvažniji je položaj na tabeli. Mi se ovde borimo za goli život u Superligi. I samo je to važno", skromno će Frajdej na početku razgovora za MOZZART Sport.

Izabrane vesti

Da se malo vratimo u prošlost. Otkud ovaj novi Frajdej? Prošle sezone samo 11 prvenstvenih minuta u Radu, još 65 u dresu Napretka. Mnogi su pomislili da je u pitanju "prevara" od igrača. U Lučanima ne izgleda tako, iako Frajdeju nekad treba više šansi za gol no što bi bio idealan slučaj.
"Odgovara mi ovaj stil igre. Imamo trenera koji zna šta radi, tim koji zna šta želi. Kod kuće igramo veoma ofanzivno, a i u gostima idemo na pobedu. Što se tiče Rada i Napretka… Nikad nisam dobio šansu. Ne znam zbog čega, a sad više i nije važno. Rad i Napredak su istorija. Mladost je sadašnjost i samo o Mladosti razmišljam", kaže Frajdej sa primetnom odlučnošću u glasu.U tri prolećna kola četiri gola

Čini se da su mu Lučani prirasli srcu?
"Super mi je ovde. Nemam problem ni sa kim. Imam sve što mi treba. Dobri su ljudi. Jeste mirno, malo mesta, ali ja i ne volim da izlazim. Volim da odmaram kući, da gledam fudbal".

Koji klub najviše?
"Od malena navijam za Milan. Sad mu istina ne ide, ali veliki je to klub. Samo se setite one generacije sa Inzagijem, Pirlom, Sedorfom, Kakom… Moćan tim".

Serija A je još daleko, ali ako ovako nastavi Frajdej bi već na leto mogao da zasluži poziv u neki veći klub. Titula najboljeg strelca Superlige bi svakako pomogla.
"Bio bi to veliki uspeh. I to jeste neki moj lični cilj. Moraš da imaš ciljeve ako želiš da napreduješ. Ali ponavljam – prvo i osnovno jeste da izborimo opstanak u eliti. U ovom trenutku ne razmišljam o odlasku. Samo o tome kako da pobeđujemo. Videćemo šta će budućnost doneti".

Za kraj smo morali da pitamo ono što se po internet forumima provlači od kada je Frajdej stigao u srpski fudbal: Da li ja ga u Srbiji zbog prezimena zovu Petko?
"A-ha-ha. Ma zovu me i Petko i Frajdej i uglavnom Crnac ili Crni. Ali ne na ružan način. Kažem, super mi je ovde".

(FOTO: Star Sport)


tagovi

SuperligaSrbijaPatrik Eze FrajdejMladost Lučani

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara