Počinje EP za rukometašice: Norveška favorit, Srbija vreba iz senke

Vreme čitanja: 3min | čet. 29.11.18. | 09:33

Skandinavke brane titulu od pre dve godine. Prvenstvo Starog kontinenta počinje danas duelom svetskog šampiona i olimpijskog pobednika iz Rija, Francuske i Rusije. Dobra vest u taboru naše reprezentacije pred start sa Poljakinjama

Tradicionalno, krajem novembra i početkom decembra u epicentru su rukometašice. Ove godine na programu je Evropsko prvenstvo u Francuskoj. Prva faza igraće se u četiri grada - Nantu, Brestu, Nansiju i Monbelijaru, dok će se završnica odigrati u Parizu. Šampionat počinje danas, a traje do 16. decembra. Selekcije su podeljene u četiri grupe, a po tri najbolje prolaze u narednu fazu u kojoj će biti dve grupe sa po šest reprezentacija. Bodovi iz prve faze se prenose u drugu. U polufinale će igrati po dve najbolje iz grupe.

U Francuskoj ćemo gledati i Srbiju. Kao Damaklov mač je pretila opasnost da naša selekcija bude drastično oslabljena neigranjem Dragane Cvijić, koja je imala probleme sa kolenom. Nije je bilo na Kupu Karpata u Rumuniju prošle nedelje, ali su potom stigle dobre vesti za selektora Ljubomira Obradovića. Magnetna rezonanca je pokazala da nema povrede, pa će jedan od najboljih pivota sveta igrati u Francuskoj. Iskusni stučnjak okupio je reprezentaciju koja dugo igra zajedno, koja može da iznenadi.

Izabrane vesti

Prošle godine Srbija je na SP bila jedno od prijatnijih izneađenje u prvoj rundi, ali su u osmini finala Crnogorke bile bolje. Tu su i dalje one najbolje, Andrea Lekić, Katarina Tomašević, Katarina Šlezak-Krpež, Jovana Stojiljković… Grupa našoj selekciji je veoma jaka sa uvek neugodnim skandinavskim selekcijama, Švedskom i Danskom, ali čini se da je najvažniji meč odmah na startu protiv Poljakinja, koje bi trebalo da su autsajderi.


RASPORED MEČEVA SRBIJE

(PRENOS MEČEVA NA RTS-U)

Petak (18.00) Srbija - Poljska
Nedelja (18.00) Švedska - Srbija
Utorak (21.00) Danska - Srbija


Šampionat počinje pravm šlagerom, duelom Francuske i Rusije. Domaćin prvenstva Starog kontinenta je svetski šampion, dok su Ruskinje olimpijske pobednice. Ovaj meč biće repriza finala iz Rija 2016. godine kada je četa Jevgenija Trefilova pobedila 22:19 i stigla do najsjajnijeg odličja. Domaći teren bi ovde mogao da bude presudan u koristi Tikolorki, koje imaju ambicije da stignu do zlata pred svojim navijačima.
"Meč sa Rusijom biće prava promocija rukometa. Ne bih mogao da zamislim bolji način da počnemo prvenstvo. Poznato je da je EP najteže takmičenje i očekujem da će svi mečevi biti neizvesni do samog kraja, ne samo ovaj. Odbrana nam je stabilna i sa tim nisam iznenađen, dok očekujem poboljšanje u napadu. Devojke još uvek ne veruju u potpunosti ni jedna drugoj, a ni sebi. Šest-sedam igračica ima prostor za veliki napredak", rekao je selektor Francuske Oliver Krumbolc.

Međutim, ima jedna selekcija koja je na papiru jača i od svetskih i olimpijskih šampionki, a to je Norveška, najdominantnija ženska rukometna sila u prethodnoj deceniji. Pre dve godine, Skandinavke su osvojile pehar najbolje selekcije Evrope. Kladionica MOZZART daje najveće šanse Norveškoj za titulu. Branilac krune biće oslabljen neigranjem Nore Mork i Amande Kurtović, koja se povredila na Mobelringen kupu koji je Norveška osvojila trijumfom nad Francuskinjama proteklog vikenda.

Holanđanke brane srebro od pre dve godine, a na ovom šampionatu biće oslabljene neigranjem kapitena Danike Snelder koja ima problem sa leđima, dok je Maure Viser iz privatnih razloga otkazala učešće. U triju Norveške, Francuske i Rusije treba da se traži šampion. Dankinje mogu da iznenade. Rumunke predvodi jedna od najboljih igračica sveta Kristina Neagu. Crnogorke su uvek u vrhu ma u kom sastavu da dođu. Autsajderi su Češka i Slovenija.

Vreme RB Liga Meč Tip Kvota
Čet 21:00 7948 EPW France W - Russia W ki 1 1,50
Ukupna kvota1,50

SASTAV GRUPA

GRUPA A: Danska, Švedska, Srbija i Poljska
GRUPA B: Francuska, Rusija, Crna Gora i Slovenija
GRUPA C: Mađarska, Holandija, Hrvatska i Španija
GRUPA D: Norveška, Rumunija, Češka i Nemačka

EP ZA RUKOMETAŠICE (FRANCUSKA) - 1. KOLO

GRUPA A (NANT)

Petak
18.00: (1,65) Srbija (8,00) Poljska (2,70)

21.00: (1,90) Danska (8,00) Švedska (2,20)

GRUPA B (NANSI)

Četvrtak
21.00: (1,50) Francuska (8,50) Rusija (3,15)

Petak
21.00: (1,25) Crna Gora (10,0) Slovenija (4,90)

GRUPA C (MONBELIJAR)

Subota
15.00: (4,40) Mađarska (9,00) Holandija (1,30)

18.00: (1,17) Španija (12,0) Hrvatska (6,25)

GRUPA D (BREST)

Subota
15.00: (1,10) Norveška (14,0) Nemačka (9,00)

18.00: (1,30) Rumunija (9,00) Češka (4,40)

* Kvote su podložne promenama

Foto: MN Press


tagovi

EP za rukometašice 2018sportsko klađenježenska rukometna reprezentacija Srbiježenska rukometna reprezentacija Norveške

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara