"Ko će biti najbolji naredne sezone?"
"Ko će biti najbolji naredne sezone?"

Počinje Superliga: Ima i plej-of, ima i podela bodova

Vreme čitanja: 3min | čet. 20.07.17. | 18:22

Novo prvenstvo Srbije u starom ruhu

Ko će biti najbolji naredne sezone?Vojvodina i Mladost iz Lučana su zastali već na prvoj prepreci, Partizan i Crvena zvezda još imaju šansu da nešto vredno pomena naprave u Evropi, a u senci učinka večitih na međunarodnoj sceni kreće novo prvenstvo Srbije - 12. otkako smo se razdvojili od Crnogoraca.

Titulu brane crno-beli, koji su u finišu minule sezone na spektakularan način, tri kola pre kraja, preteki tim sa Marakane i prednost nisu ispustili, već su je obogatili osvajanjem Kupa. Parni valjak u odbranu naslova kreće u subotu, od 19 časova, kad u Humsku 1 dolazi novajlija Mačva, dok trku za bodove dan ranije (petak, 20.00) otvaraju Vojvodina i Čukarički, duelom u Novom Sadu. Crvena zvezda svoj meč igra u nedelju na svom stadionu, protiv Radničkog iz Niša, s kojim je „zatvorila“ minulo prvenstvo na istom mestu.

Izabrane vesti

Prema propozicijama takmičenja, i ove sezone igraće se 30 kola u osnovnom delu prvenstva (dvokružno), posle čega sledi podela na plej-of i plej-aut, u kome se igra još sedam kola. Timovi koji posle 30. kola budu plasirani od prvog do osmog mesta nastavljaju borbu za titulu i plasman na evropsku scenu, dok preostalih osam (od 9. do 16.) igraju za opstanak. Svim ekipama će posle pomenute 30. runde prepoloviti bodovi, kako bi se, prema zamisli čelnika FSS, donela draž takmičenju. Što se i desilo minule sezone. Bodovi se dele sa dva, s tim što ukoliko je broj poena neparan onda se zaokružuje na veći broj. Plus: u plej-of i plej-autu timovi koji budu plasirani od prvog do četvrtog, odnosno devetog do 12. mesta, imaće po meč više na domaćem terenu, u odnosu na preostale ekipe.

Duel Alekse Vukanovića iz Napretka i Nikole Maraša iz RadaPrema nagoveštajima sa Terazija, od seldeće sezone (2018/2019) sistem takmičenja će se vratiti na onaj u kome nema podele bodova, dok se još razmatra opcija da li će se ukinuti doigravanje.

Do zimske pauze, 13. decembra, odigraće se čak 22 kola. Prolećni deo prvenstva počinje 17. februara, osnovni deo (30. kolo) završava se 5. aprila, a onda sledi dodatnih sedam kola.

U odnosu na prethodni šampionat, iz lige su ispali Metalac i Novi Pazar, novi članovi elitnog ranga su Zemun (vratio se posle deset godina) i Mačva (prvi put posle predratnog perioda, tačnije od sezone 1930/31 takmičiće se u prvom razredu našeg fudbala)

U dosadašnjih 12 šampionata Srbije (od 2006. nosi naziv Superliga), titulu je osam puta osvajao Partizan, triput Crvena zvezda i tu se završava svaka priča o kandidatima za naslov najboljeg i u narednoj sezoni.

U petak jutro, na dan početka nove sezone, na portalu MOZZART Sport moći ćete da pročitate malo istraživanje naše redakcije o tome kako bi izgledale superligaške ekipe da u poslednjih pet godina nisu prodavale najbolje igrače.

PAROVI PRVOG KOLA

SUPERLIGA SRBIJE

Petak:
20.00 Vojvodina - Čukarički, sudija Srđan Jovanović

Subota:
19.00 Partizan - Mačva, Danilo Grujić
20.00 Javor Matis - Borac, Nenad Đokić
20.00 Spartak Ždrepčeva krv - OFK Bačka, Lazar Lukić
20.00 Voždovac - Radnik, Zoran Široki
20.00 Napredak - Rad, Jovan Šegrt
20.00 Mladost Lučani - Zemun, Ilija Brdar

Nedelja:
19.00 Crvena zvezda - Radnički Niš, Aleksandar Vasić

(FOTO: Star sport)


tagovi

Bačka PalankaFK Crvena zvezdaČukaričkiJavorMačva ŠabacMladost LučaniNapredak KruševacFK Partizanplej-ofRadRadnički NišRadnikSrbijaSuperligaFK Vojvodinafk voždovaczemun

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara