"Serafim Todorov"
"Serafim Todorov"

Poslednji čovek koji je pobedio Mejvedera je Bugarin koji živi sa 400 evra mesečno (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | ned. 05.04.15. | 08:10

Žene, rakija, kompromitovane sudije. Priča Serafima Todorova sušta je suprotnost od one koju bi ispričao najplaćeniji sportista planete...

Serafim Todorov

Jednog zovu “novac“, drugi živi sa sportskom penzijom od 400 evra mesečno. Jednog zna cela planeta, drugog se sete samo u komšiluku kada prođu pored njega i par puta šaljivo zamahnu pesnicama u vazduh. Serafim Todorov se čak ni nasmeje. Iako je nekada bio strah i trepet u ringu. On je poslednji čovek koji je savladao Flojda Mejvedera! Danas neprikosnovenog bokserskog vladara, neporaženo u profesionalnim vodama, Todorov je sudijskom odlukom savladao u polufinalu Olimpijskih igara u Atlanti.

Izabrane vesti

Punih 19 leta je prošlo od tada. Bila je to 1996, Todorov je imao već 27 godina i važio za jednog od najiskusnijih i najkvalitetnijih boraca turnira.
Sećam ga se. Bilo mu je tek 19 godina. Ja sam bio mnogo iskusniji. Već sam pobeđivao sve Ruse, Kubance, neke Amerikance, Nemce, olimpijske šampione. Ismevao sam ih u ringu. Britanci, Francuzi... Sve sam ih tukao. Bio sam mnogo pametan. Umetnik u ringu“, priseća se Todorov u velikom intervuu za Njujork Tajms.

Ne laže. Tri puta je bio svetski prvak na amaterskom nivou. Dva puta najbolji u Evropi. Jedan od onih koji su toliko dobri da mogu da ti tokom meča priđu sa leđa i udare ti čvrgu. Ali voleo je žene. Žene i rakiju. Trener Georgi Stojmenov trudio se koliko je mogao. Na velikim takmičenjima spavao je sa Todorovim u sobi da ovaj ne bi ludovao. Jednom prilikom mu je pobegao kroz prozor. Našao ga je koji sprat ispod. Tamo gde je bio smešten ženski olimpijski tim.

Pred Olimpijske igre u Atlanti je trenirao samo tri nedelje. Uz povremeni izlazak na “čašicu razgovora“. Svejedno je stigao do finala. Mejveder ga je dobro namučio. Mnogi smatraju da su sudije pokrale Amerikanca. Glasale su tesno – 10:9. Odlučujući je bio glas Emila Ječeva, Serafimovog zemljaka. U njegove odluke sumnjalo se i tokom Olimpijskih igara 1988. u Seulu. Razumljivo je što Mejveder nije sasvim uveren u objektivnost sudija. I sam Todorov je kasnije priznao da je Mejveder zaslužio više poena. Sudija u ringu je prilikom proglašenja pobednika prvo podigao ruku Amerikanca. Tek potom je shvatio da je pogrešio. Todorov je kasnije optužio Ječeva da ga je oštetio u finalnom porazu od Somluka Kamsinga sa Tajlanda.
Pre meča Ječev je ušao u svlačionicu i rekao mi da ako hoću da pobedim moram da ga nokautiram. Zašto mi je to rekao? Ja sam bio tehničar, ne Majk Tajson. Bilo je jasno da je želeo da mi poruči da ću da izgubim“.

Posle meča protiv Mejvedera je ćutao. Morao je na doping kontrolu. Tada je i napravio – kako sada kaže – najveću grešku u životu. Trojica muškaraca prišla su Todorovu i ponudili mu profesionalni ugovor.
Videli su moj stil, videli su da znam, videli su da sam belac. Znali su da nikad više neće imati tako dobrog belog boksera. Ali odmah sam odbio. Samo kratko... Ne! Znate šta se posle desilo? Dvojica su otišla kod Flojda i počeli su da razgovaraju“.

Serafim je ostao bez prilike da unovči talenat. Turci su mu kasnije nudili da uzme njihovo državljanstvo i takmiči se na Svetskom prvenstvu 1997. godine. Prihvatio je. Osećao je da su ga Bugari izdali. Da im je doneo zlatnu medalju sa planetarne smotre Turci bi mu platili milion dolara. U poslednjem trenutku posao je propao.
Imali smo dogovor. I onda su me zvali i saopštili mi da je Ječev od turskog saveza tražio 300.000 dolara za transfer. I tako nisam otišao u Tursku. Ali više nisam boksovao ni za Bugarsku. Za mene je tu bio kraj“.

Bilo mu je tek 28 godina kada je rešio da rukavice okači o klin. Nekoliko mečeva tek da se nešto zaradi. Kasnije je radio kao vozač, pa u supemarketu, fabrici kobasica... I on i supruga mu Albena sada su nezaposleni. Poslove koje su mu kao veštom bokseru nudili ljudi sa one strane zakona odbijao je. Nadao se da će Bugarskoj krenuti nabolje.
Glupost! Vratio sam se u Bugarsku i zatekao pakao“.

Pobedio je Mejvedera, ali Serafim Todorov je taj koji je završio u nokdaunu.

(FOTO: YouTube/Printscreen)


tagovi

Serafim TodorovFlojd Mejvederboks

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara