""
""

PRELAZNI ROK (ITALIJA): Lukava Vučica, „Zero“ Galijani, Interov poklon, Napolijeva panika... (ANKETA)

Vreme čitanja: 7min | ned. 02.02.14. | 17:49

Juventusova kocka Osvaldo, loš prelazni rok za Lacio, solidan za Fiorentinu, čestitke Kjevu, Đenovi i pogotovo Sasuolu...

Nema više para kao nekada. To je surova realnost. Nema više bombastičnih transfera koje su plaćali gazde Morati, Berluskoni, Kranjoti, Čeki Gori, familije Anjeli, Sensi, Tanci... Serija A posustaje za ostalim ligama. Samo se još Juventus drži. Ali i pored cele krize i sve manje kapitala, Italijani opet uspevaju da od prelaznog roka naprave zanimljiv cirkus. Kupuju, pordaju, oduzimaju i dodaju. Pozajmljuju, dele, kaparišu mlade talente... Serija A je carstvo fudbalskih trgovaca, menadžera, sumnjivih i sposobnih direktora, potplaćenih medija, koji svi zajedno naprave nešto što na prvi pogled izgleda mnogo bolje od onoga koliko zaista vredi. Jednostavno, „merkato“ je Latinima u krvi.

Izabrane vesti

Tako je bilo i ove zime. Potrošeno je samo 40 miliona evra. Daleko više su čak potrošili i Francuzi, a nešto manje Nemci. O Englezima da i ne govorimo. Ali, Serija A ima dušu i svoju publiku koja joj nikada neće okrenuti leđa... Za utehu, Italijanima ostaje da su imali najveći transfer poslednjeg dana fudbalske pijace u Evropi kada je Ernaneš prešao iz Lacija u Inter.

Opet su se tražili modeli pozajmica, „komproprijeta“ (zajedničko vlaništvo dva kluba nad ugovorom jednog igrača), slobodnih transfera... Kada se podvuče crta, niko od velikana nije nešto posebno ojačao u odnosu na ono što je imao u timu u prvom delu sezone.

Šampion Juventus nije uspeo da nađe ofanzivnog veznog kojeg je dugo jurio. Izvisili su za Guarina, Meneza, Nanija, Biabianija... Mimo svih očekivanja su doveli kontroverznog Osvalda, iako nije baš najjasnije šta će im. Pogotovo što će ih na leto koštati 20 miliona evra ako budu želeli da ga otkupe. Ali, ovom Konteovom timu i nisu bila potrebna pojačanja da sigurnim korakom nastavi ka odbrani titule.

Najviše promena je bilo u Milanu. Galijani je opet izveo „zero parametro“ prelazni rok. Nije platio ni evro za obeštećenja. Kao slobodne igrače je doveo Esijena i Hondu, pozajmio Tarabta i Ramija. Ali, nisu uspeli da dovedu levog beka, štopera i još jednog ofanzivnog vezistu koji su im bili neophodni. Armero, Vadiljo, Vidić, Dorija, Koentrao, Maher, Biabiani, Nani su ostali nedosanjan san. Rešili su se Matrija i Noćerina i poslali na pozajmice mlade talente Vergaru i Nijanga.

Inter je na kraju možda i najbolje prošao, posle stopirane trampe sa Juventusom zbog koje su navijači besneli. Sačuvali su Guarina, a doveli „ProrokaErnaneša kao najskuplje pojačanje u ligi ove zime. Macariju se ispunila velika želja. Dobili su i odličnog D'Ambrozija za desnu stranu, a privremeno su se otarasili promašaja Pereire i Belfodila.

Napoli je možda i najveći gubitnik. Mnogo započeli, malo završili. Iako je Žoržinjo pun pogodak. Ovaj talentovani vezista radi isto ono što i Ernaneš, ali je četiri puta jefitiniji i šest godina mlađi. On je zaista dobar posao. S tim što će na leto morati da dodaju još pet miliona, ako budu želeli da otkupe i drugu polovinu ugovora od Verone. Ali, za sve ostalo su ostali kratkih rukava. Očajnički su tražili štopera i zadnjeg veznog. Za prvu ulogu su želeli Vidića, Agera, Škrtela, Aldeirverlda, Dedea, N'Kulua... A, doveli su Enrikea iz Palmeirasa koji je velika kocka i koji je Barselonin promašaj od 10 miliona evra! Za zadnjeg veznog su jurili Gonalona, M'Vilu, Ralfa, Naingolana, Kapuea, Matića, Banegu, a nisu doveli nikoga. Takođe, od levih spoljnih su tražili Krišita, Koentraa, Morena, Bastosa, a doveli su Gulama iz Sent Etjena. Šta tek reći za dovođenje zaboravljenog Revejea? Jednostavno, to je Rafa Benitez...

Roma je nastavila da radi sjajan posao. I opet su mislili na budućnost. Pre konkurencije su ugrabili Naingolana i Bastosa, a o brazilskom štoperu Toloiju se priča da je čudo od igrača. Realizovali su transfere Barsinog bisera Sanabrije, Bokinog talenta Paredesa, našeg Golubovića i automatski ih prosledili na pozajmice da igraju. Zapamtite i ime Valmir Beriša, kojeg su preoteli Borusiji iz Dortmunda, Ajaksu i Juventusu. Rešili su se i balasta u vidu Borijela, Burdiza i Markinja, a na prodaji Bredlija zaradili preko sedam miliona evra. Što se nas tiče, najpametniji posao ove zime u Seriji A je odradila Roma. A, vi u anketi glasajte ako ne mislite tako...

Lacio je izgubio svoje srce i dušu Ernaneša. Teško da će Kakuta zameniti Proroka. Postiga je zamenio Flokarija, a ostali su kratkih rukava za Biabianija i Bonaventuru. Slabo...

Fiorentina je bolja nego što je bila pre mesec dana, ali su imali veće planove od ovoga što su uradili. Anderson je pojačao vezni red, Matri popunio rupe u napadu nastale povredama Gomeza i Rosija, ali su razočarali potragom za štoperom. Dijakite je bio panična kupovina u poslednji čas, posle neuspeha sa Vidićem, Musakiom i drugima. Takođe, opet nisu doveli pravog golmana.

E, sada sledi oni manji.

Naša prognoza je da su Sasuolo, Kjevo i Đenova uradili najbolji posao. Pogotovo Sasuolo koji je doveo plejadu igrača za prvu postavu. Kanavaro i Flokari su prava pojačanja, Bjondini, Brigi i Arijaudo igrači koji će odmah pomoći u borbi za opstanak, a džek-pot je Sanabrija. Ako Paragvajac bude eksplodirao kao Zaza i Berardi, eto Sasuolu opstanka. Kjevo je takođe doveo par solidnih prvoligaških igrača: Guarente, Kanini, Obina, Agaci. A, kao što je Sasuolo od Rome pozajmio vunderkinda Sanabriju, tako su i Magarci od Vučice pozajmili talentovanog Paredesa. Đenova nije uspela da dovede Kvaljarelu ili Borijela, ali jeste Burdiza, De Ćeljea, Motu i Skulija. Ozbiljne igrače za njihove uslove.

Bolonja je ostvarila najbitniji cilj: Zadržala je Dijamantija! Isto važi i za Parmu kojoj je ostao Biabiani iako ih je „zavrnuo“ što nije pristao na selidbu u Kinu što bi Parmi donelo velike pare. Ostalo su bile nebitne promene, mada je Molinaro solidno pojačanje. Kozmetičke promene je pravila i Atalanta.

Torino je izgubio jednog od najboljih igrača D'Ambrozija i zamenio ga Vešovićem što je korak unazad. Kaljari je oslabio, ali kažu da je taj Adrijan što je došao iz Flamenga igrač koji bi mogao da fudbalski eksplodira. Zanimljivo je da su se rešili dva golmana, što je dokaz da veruju u Avramova.

Sampdorija se pojačala Maksi Lopezom i otarasila se nekih nepotrebnih igrača. Katanija je slabo odradila prelazni rok, iako joj gori pod nogama. Vratio im se bombarder Lodi, ali im je bilo potrebno mnogo više pojačanja. Livorno je dodao Mesbu i uzajmio problematičnog Belfodila, ali najbitnije je da su zadržali Paulinja.

Najgori posao su odradili Udineze i Verona. Verona, zato što joj nije frka i što su već nakupili dovoljan broj bodova, pa je prodala najboljeg igrača Žoržinja. Udineze gotovo da ništa nije menjao, iako imaju slabije rezultate od očekivanih.

ATALANTA
Došli: Benaluane (Parma), Estigaribija (Kjevo), Bentakur (PSV)
Otišli: Marilungo (Ćezena), Kanini (Kjevo), Polito (Sasuolo)

BOLONJA
Došli: Friberg (Malme), Ibson (Korintijans), Paponi (Montreal)
Otišli: Radaković (Novara), Himenez (Nasional)

KALJARI
Došli: Adrijan (Flamengo), Silvestri (Kjevo)
Otišli: Arijaudo (Sasuolo), Naingolan (Roma), Adan (Betis), Agaci (Kjevo), Rui Sampajo (slobodan igrač)

KATANIJA
Došli: Lodi (Đenova), Rinaudo (Sporting Lisabon), Lovrić (Gorica)
Otišli: Tahcidis (Torino), Guarente (Kjevo), Maksi Lopez (Sampdorija)

KJEVO
Došli: Agaci (Kaljari), Obina (Lokomotiva Moskva), Guarente (Katanija), Stojan (Đenova), Kanini (Atalanta), Rubin (Verona), Paredes (Roma),
Otišli: Estigaribija (Atalanta), Pamić (Sijena), Silvestri (Kaljari), Sestu (Sampdorija), Pap (Astra Đurđu)

FIORENTINA
Došli: Anderson (Mančester Junajted), Matri (Milan), Dijakite (Sanderlend), Rosati (Sasuolo)
Otišli: Alonso (Sanderlend), Jakovenko (Malaga), Oliveira (Breša), Munua (slobodan igrač)

ĐENOVA
Došli: Kabral (Sanderlend), De Ćelje (Juventus), Mota (Juventus), Skuli (Lacio), Burdizo (Roma)
Otišli: Lodi (Katanija), Ze Eduardo (Koritiba), Bjondini (Sasuolo), Manfredini (Sasuolo), Težer (Votford), Santana i Sampirizi (oba u Oljanense), Stojan (Kjevo)

INTER
Došli: Ernaneš (Lacio), Bota (Livorno), D'Ambrozio (Torino)
Otišli: Albiec (Astra Đurđu), Longo (Rajo Valjekano), Belfodil (Livorno), Pereira (Sao Paulo)

JUVENTUS
Došli: Osvaldo (Sautempton), Fioriljo (Sampdorija)
Otišli: Mota (Đenova), De Ćelje (Đenova)

LACIO
Došli: Postiga (Valensija), Kakuta (Čelsi)
Otišli: Ernaneš (Inter), Skuli (Đenova), Flokari (Sasuolo)

LIVORNO
Došli: Mesba (Parma), Belfodil (Inter), Kastelini (Sampdorija)
Otišli: Bota (Inter), Skjatarela (Specija)

MILAN
Došli: Esijen (Čelsi), Honda (CSKA), Tarabt (Fulam), Rami (Valensija), Petanja (Sampdorija)
Otišli: Noćerino (Vest Hem), Matri (Fiorentina), Vergara (Parma), Nijang (Monpelje)

NAPOLI
Došli: Reveje (Lion), Žoržinjo (Verona), Enrike (Palmeiras), Gulam (Sent Etjen)
Otišli: Kanavaro (Sasuolo), Armero (Vest Hem)

PARMA
Došli: Molinaro (Štutgart), Skeloto i Rosini (oba iz Sasuola), Poci (Sampdorija), Vergara (Milan)
Otišli: Valdez (Kolo Kolo), Okaka Čuka (Sampdorija), Benaluane (Atalanta), Rosi, Mendeš i Sansone (sva trojica u Sasuolo), Mesba (Livorno)

ROMA
Došli: Naingolan (Kaljari), Bastos (Al Ain), Sanabrija (Barselona B), Paredes (Boka Juniors), Golubović (OFK Beograd), Toloi (Sao Paulo), Beriša (Halmštad)
Otišli: Sanabrija (Sasuolo), Paredes (Kjevo), Bredli (Toronto), Golubović (Novara), Burdizo (Đenova), Markinjo (Verona), Borijelo (Vest Hem), Žulio Serđo (slobodan igrač)

SAMPDORIJA
Došli: Sestu (Kjevo), Okaka Čuka (Parma), Maksi Lopez (Katanija)
Otišli: Poci (Parma), Poulsen (AZ Alkmar), Mareska (Palermo), Fioriljo (Juventus), Petanja (Milan), Kastelini (Livorno)

SASUOLO
Došli: Arijaudo (Kaljari), Manfredini (Sasuolo), Sansone, Mendeš i Rosi (sva trojica iz Parme), Bjondini (Đenova), Sanabrija (Roma), Flokari (Lacio), Brigi (Torino), Polito (Atalanta), Kanavaro (Napoli),
Otišli: Rosati (Fiorentina), Skeloto i Rosini (oba Parma), Kurtić (Torino)

TORINO
Došli: Tahcidis (Katanija), Vešović (Crvena zvezda), Kurtić (Sasuolo)
Otišli: D'Ambrozio (Inter), Brigi (Sasuolo)

UDINEZE
Došli: Vutov (Levski), Jebda (Granada)
Otišli: Ranegi i Merkel (oba u Votford), Neuton (Novara), Pavlovski (Slask)

VERONA
Došli: Markinjo (Roma), Piljud (Rasing), Rabušič (Liberec)
Otišli: Žoržinjo (Napoli), Rubin (Kjevo), Longo (Rajo Valjekano)


tagovi

Zima 2014VeronaUdinezeTorinoSerija AsasuoloSampdorijaRomaParmaNapoliMilanLivornoLacioKjevoKatanijaKaljariJuventusFjorentinaEvropaItalijaInterAtalantaĐenovaBolonja

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara