"Milivoje Ćirković"
"Milivoje Ćirković"

Prokletstvo Partizanovih bekova: Da zovemo popa da osvešta desnu stranu

Vreme čitanja: 5min | uto. 21.10.14. | 13:20

„Veliki klub mora da razmišlja unapred i spremi alternativu, što u Partizanu očigledno nije slučaj, s obzirom da će se do kraja jeseni pribeći improvizaciji“, konstatuje u razgovoru za MOZZART Sport Milivoje Ćirković, čuveni prvotimac crno-belih

Milivoje ĆirkovićDesna strana Partizanove odbrane kao da je ukleta! U poslednjoj deceniji na tom delu terena pojavilo se više od 15 fudbalera, neki su prerano odlazili (poput Antonija Rukavine), od poteza pojedinaca trenerima se dizala kosa na glavi (Risto Lakić zamenjen posle 20 minuta debija), ima igrača koji su nervirali publiku, ali kod svakog stratega redovno igrali (Miljković) ili onih koji se nisu snašli ili zadovoljili kriterijume (Kamberović, Pauljević), a kad je u Humsku 1 konačno stigao fudbaler čiji kvaliteti se dopadaju i stručnom štabu i Grobarima, on mora na prinudnu pauzu.

Povreda prednjih ukrštenih ligamenata odvojila je Miroslava Vulićevića od ekipe i aktuelizovala temu da je desni bek možda i najmaleroznija pozicija među crno-beima.
Govorio sam svojevremeno u šali, a sad bi, bogami, valjalo ozbiljno razmisliti o tome da pozovemo popa da osvešta desnu stranu stadiona u Humskoj 1“, komentariše Milivoje Ćirković činjenicu da se Partizan godinama suočava sa pehovima na poziciji desnog beka. „Dovodili smo igrače sa strane, neki nisu ispunili očekivanja, pa smo prebacivali štopere na bekove, neki su se povređivali, sad se ovo desilo. Stvarno ne mogu da se otmem utisku da na tom delu terena nešto ne štima“.

Izabrane vesti

Čuvena „dvojka“ iz vremena kad se Parni valjak prvi put probio do Lige šampiona kaže da je najnoviji razvoj događaja značajan udarac za klub, možda i njegove šampionske ambicije, s obzirom da je Vulićević bio jedan od najkonstantnijih igrača i redovan prvotimac.
Možda je u tome problem. Vulićević je odigrao sve utakmice otkako je zimus stigao iz Vojvodine, preopteretio se. Jednostavno, dečko je bio toliko posvećen i maksimalno odrađivao posao da niko nije ni razmišljao da bi mogao da se povredi. Iz tog ugla posmatrano, ljudi u Partizanu su možda napravili previd, jer nisu na vreme reagovali i spremili mu zamenu upravo za ovakav slučaj. Naravno, povreda ne može da se pretpostavi, legendarni Havijer Zaneti skoro nikad nije pauzirao, pa mu je pukla Ahilova tetiva, ali... Veliki klub mora da razmišlja unapred i spremi alternativu u vidu igrača koji će uskočiti upravo u ovakvim situacijama. Uostalom, tim se na početku sezone selektuje tako da na svakoj poziciji imaš bar dva fudbalera i bar još trojicu polivalentnih, što u Partizanu očigledno nije slučaj, s obzirom da će se do kraja jeseni pribeći improvizaciji“.

MOŽDA JE REŠENJE PROMENA FORMACIJE I TROJICA ŠTOPERA U ODBRANI

Vulićevića čeka duga pauzaA to znači povratak Branka Ilića na mesto desnog beka, s obzirom da je tu igrao dok je bio u Betisu, a i kad je dolazio u sprski fudbal poručio je da mu je osim štoperske to alternativna pozicija.
Pred trenerom Markom Nikolićem je izuzetno delikatan zadatak. Moraće da izgura još dva meseca do pauze, a bez mogućnosti da dovede nekog „prirodnog“ beka. Što je izuzetno teško, jer se improvizacija kad-tad pokaže kao ne baš idealno rešenje, pošto od Ilića, koliko god da je kvalitetan fudbaler i mnogo znači ekipi, da me ne shvati neko pogrešno, ne može da se očekuje da odigra perfektno. Jedno od rešenja mogla bi da bude i promena formacije, da zaigramo sa trojicom štopera i da ojačamo bočne pozicije, ali opet pitanje je da li Branko Ilić, pored svih zadataka u odbrani, može da učestvuje u napadu kao što je to činio Vulićević: brzinom, prodorima i centaršutevima. Jasno je, njegov izostanak veliki je gubitak za tim“.

Najgori scenario za Partizan je činjenica da bi Miroslav Vulićević, ukoliko pregled magnetnom rezonancom pokaže da su pokidani prednji ukršteni ligamenti, mogao da pauzira do kraja prvenstva.
Lekari kažu da je to šest meseci pauze, međutim, često se ispostavi i duže. Jer potreban je period rehabilitacije da koleno ojača, da igrač potom uđe u ritam treninga i utakmica, a to je već april-maj, kad završavamo sezonu i nije realno očekivati da se vrati. Zadesio nas je veliki maler, ali mi je u svemu najžalije Miroslava, koji je sjajan profesionalac i igrač koji je potvrdio da mu je mesto u Partizanu. Verovatno i u reprezentaciji Srbije. U zrelim je godinama, moguće da je posle dobrih igara planirao i odlazak u inostranstvo, a to sve posle ovoga pada u vodu. Znam kako se oseća u ovom trenutku, jer sam i ja zbog problema sa kolenima morao pre vremena da završim karijeru. Jedino mogu da mu poželim brz oporavak, uz nadu da će, kad se vrati, ponoviti partije kakve je pokazivao pre povrede. Neka izdrži“, poruka je Milivoja Ćirkovića, nekadašnjeg desnog beka Partizana, sada redovnog posetioca utakmica u Humskoj 1.

SVI DESNI BEKOVI PARTIZANA U POSLEDNJIH DESET GODINA

Antonio Rukavina ostavio je dobar utisak za godinu danaSezona 2013/2014: Nikola Aksentijević, Miroslav Vulićević, Marko Živković

Sezona 2012/2013: Aleksandar Miljković, Nikola Aksentijević, Branko Pauljević, Marko Živković

Sezona 2011/2012: Aleksandar Miljković, Nikola Aksentijević

Sezona 2010/2011: Aleksandar Miljković, Ivan Stevanović

Sezona 2009/2010: Siniša Stevanović, Radenko Kamberović

Sezona 2008/2009: Ivan Stevanović, Bogdan Stević

Sezona: 2007/2008: Antonio Rukavina, Risto Lakić, Nemanja Rnić

Sezona 2006/2007: Nemanja Rnić, Milivoje Ćirković, Antonio Rukavina

Sezona 2005/2006: Nemanja Rnić, Milivoje Ćirković, Ifeani Emeghara

Sezona 2004/2005: Milivoje Ćirković, Ifeani Emeghara, Nemanja Rnić

Napomena: po potrebi, treneri su na desnog beka gurali i sledeće igrače: Marka Jovanovića, Darka Maletića, Nenada Đorđevića, Srđu Kneževića i Aleksandra Rankovića.

------------------------------------------------------------------------------
FEJSA, ŠĆEPOVIĆ, PAŠEKO, PA VULIĆEVIĆ

Šćepović i PašekoPovreda prednjih ukrštenih ligamenata jedna je od najtežih u svetu sporta, a s njom su se minulih godina suočila trojica fudbalera Partizana.

Crni niz je započeo Ljubomir Fejsa kome je koleno „proklizalo“ na prijateljskom meču selekcije Superlige sa Japanom 2010, nastavilo se na pripremama u Izraelu šest meseci kasnije kad je iz istroja ispao Marko Šćepović, a samo nekoliko meseci kasnije na utakmici protiv Spartaka u Subotici povredio se i Eduardo Pašeko.

Svima je predviđana najmanje polugodišnja pauza, ali su se na teren vraćali tek koju sedmicu kasnije od predviđenog roka, dok je Fejsa pauzirao čak 13 meseci, jer je povreda bila toliko komplikovana, da je morao nekoliko puta da operiše koleno.

(FOTO: MN Press, Star sport)


tagovi

Milivoje ĆirkovićMiroslav VulićevićFK PartizanSrbijaSuperliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara