""
""

Najgorih 10 kupovina u 2014. godini: Liverpul šampion, Baloteli i Lovren predvode promašaje (VIDEO)

Vreme čitanja: 9min | sre. 31.12.14. | 15:40

Premijerligaši dominiraju na listi, a Liverpul ima čak dva predstavnika

Gde ima tu se i prosipa, te premijerligaši dominiraju na listi pojačanja koja to nisu bila, ni šampion Španije se nije proslavio, a čak su i Sveci grešni

Izabrane vesti

Tokom prve ere u Čelsiju Žoze Murinjo je otkrio recept za pravljenje dobrog tima – „Da bi napravio ukusan omlet, potrebna su ti kvalitetna jaja“, a neki klubovi su ovog leta završili sa mućkovima u tiganju. Pritom su ih papreno platili pa je njihovim navijačima od jela iz kuhinja sportskih direktora, skauta i trenera ozbiljno muka.

Naravno gde ima tu se i prosipa, te su se Englezi najviše puta prevarili, ali su čak i do sada pribrani i proračunati, pa skoro i nepogrešivi timovi imali opasne promašaje, a koliko su ih koštali najbolje pokazuju tabela, statistika i naravno teren.

A na fudbalskom tržištu nema reklamacija.

10. ABEL ERNANDEZ (Palermo - Hal Siti) - 12,85 miliona evra

Trebalo je da bude šlag na tortu perfektno odrađenog prelaznog roka Hal Sitija, da konačno dokaže da nema ravnih Urugvajcima kada se govori o špicevima i golgeterskom instinktu, da konačno ispuni potencijal i ravnopravno stane pored Luisa Suareza i Edinsona Kavanija, ali 24-godišnji napadač nikako da procveta. Od snažnog igrača sa idealnim fizičkim karakteristikama, odgajenog na Siciliji i to pod okom blago rečeno kontroverznog predsednika Palerma Mauricija Zamparinija se očekivalo da odmah pokaže zube ostrvskim štoperima, ali Ernandez se utopio u sivilo Tigrova. Hal koketira sa zonom ispadanja, a to ni ne čudi kada je 12.000.000 evra plaćen igrač - doveden da nekoliko sezona rešeta na KC stadionu, a onda klubu donese brdo novca - uspeo da postigne samo tri gola.

9. FERNANDO TORES (Čelsi - Milan) -?

Na fudbalskom tržištu nema reklamacija, osim ako ste sportski direktor Milana Adrijano Galijani. Italijanski klub nije platio Fernanda Toresa, novac Silvija Berluskonija je otišao samo na platu večito rumenog igrača, tako da nije puno izgubljeno, ništa osim nadanja uvek romantičnih navijača Milana. Rosoneri su očekivali da će El Ninjo – Dečak ponovo proraditi baš na njihom San Siru, baš pod trenerskom palicom dečaka među trenerima FIlipeom Inzagijem, da će crveno-crni deo Milana dobiti novog heroja u špicu kojem će praviti zastave. Ipak delovalo je kao da je Superpipo bliži da se presvuče uz aut-liniju, uskoči u igru i postigne gol – naravno iz ofsajda – pre nego Španac. Igrač Čelsija je deset puta osetio šmek Serije A, a samo je jednom proveo svih 90 minuta na terenu, pritom postigavši tek jedan gol. Galijani je iz buđelara izvukao račun koji mu je izdao Roman Abramovič, zamahao njim nekoliko puta, a Atletiko Madrid se upecao te će se Tores vratiti kući, a Inzagi će konačno dobiti ono o čemu je celog leta kukao – levonogo krilo u vidu Alesija Čerčija.

8. JAN OBLAK (Benfika - Atletiko Madrid) - 16 miliona evra

Atletiko Madrid je prošle godine napravio neverovatan uspeh zato što je bio tim, u pravom smislu te reči, ali dvojica igrača su se ipak izdvojila – Dijego Kosta i mladi golman Tibo Kurtoa. Jorgandžije su Čelsiju napravile golmana za narednih 10 godina, pa su odlučili da to urade i za sebe te su Benfiki uplatili 16.000.000 evra za 21-godišnjeg Jana Oblaka. Savršena zamena za Belgijanca, ali navijači šampiona Španije nisu mogli da uživaju u toj pomisli ni nekoliko nedelja, pošto su se ubrzo po obavljenom transferu Orlovi oglasili i rekli da im je Atletiko ponudio da otkupe ugovor golmana kojeg su tek kupili i to za manje novca?! Svi mediji su preneli tu vest, te je Atletiko morao da demantuje navode Portugalaca, ali kako je sezona počela ove tvrdnje iz LIsabona su dobile na snazi pošto je 30-godišnji i oko 3.000.000 evra plaćeni Migel Anhel Moja postao prvi golman. Oblak još nije stao među stative u Primeri, a samo dva puta je branio za Jorgandžije i primio pet golova na tim utakmicama – tri od Olimpijakosa u Ligi šampiona, a dva od Hospitaliteta u Kupu Kralja. Stoji da je Oblak veoma mlad, ali Dijego Simeone je pokazao da mu godine nisu bitne kada je pružio šansu Kurtoi, tako da definitivno postoji problem sa Slovencom, a Atletiko nije spreman da ga otkrije. Nije ni čudo što je Simone Skufet bio prva želja Jorgandžija.

7. NEMANJA VIDIĆ (Mančester Junajted - Inter) - slobodan igrač

Inter je video priliku i prigrabio ju je – doveli su kapitena Mančester Junajteda i to bez obeštećenja, stenu, “ubicu” kako su mu pevali na Old Trafordu, ali godine i više povrede su učinile svoje te je Nemanja Vidić razočarao Neroazure. Greške 33-godišnjaka su koštale Inter gubitkom bodova više puta, a veteran se ipak nije lako - kako je najavljivano - navikao na formaciju 3-5-2. Vidić je devet puta činio bedem ispred gola Samira Handanoviča u Seriji A, ali otkako je Roberto Mančini zamenio Valtera Macarija srpski igrač se nije oznojio na zvaničnoj utakmici. Već su se pojavile glasine kako će Vidić već u januaru promeniti sredinu, mada i prelazak u Juventus i povratak u Mančester Junajted deluje podjednako nerealno, za sad deluje da Mančini planira da ga drži na klupi. Koliko će to trpeti jedan od najboljih defanzivaca u 21. veku? – Pitanje je koje postavljaju i brojni klubovi širom Evrope.

6. ŠEJN LONG (Hal Siti - Sautempton)

Ovog leta upravu Sautemptona su navijači čekali iza ugla sa ludačkim košuljama jer su prodali kičmu tima, ali Sveci su pokazali magiju na transfer tržištu i veći deo polusezone su uz holandske akvizicije Dušana Tadića i Gracijana Pelea držali drugo mesto na tabeli. Ali igrači iz Eredivizije nisu bili najskuplja pojačanja tima sa Britanije, tu čast je poneo Šejn Long? Da, isti onaj Šejn Long koji je veći deo karijere proveo u Čempionšipu, a u prošle četiri sezone Premijer lige ukupno postigao 23 gola. Taj mladić iz Republike Irske je koštao preko 15.000.000 evra, a ekipi je doneo dva gola u engleskom prvenstvu. A ne može se reći da mu Ronald Kuman nije pružio šansu, za svojih 19 nastupa u engleskom prvenstvu napadač je uspeo da pokaže samo jedno – da i Sveci ume da pogreše, i to debelo.

5. FILIPE LUIS (Atletiko Madrid - Čelsi) - 20,3 miliona evra

Igre, rezultati, duga klupa, a i finansijska moć Čelsija zbog koje ne moraju toliko da brinu o učinku jednog pojačanja skoro da zabranjuju stavljanje nekog igrača sa Stamford Bridža na ovu listu, ali prebogati tim iz Londona je ipak napravio grešku. Moralnu, ako ne poslovnu, pošto su lišili ljubitelje fudbala uživanja u gledanju jednog od trenutno dvojice (uz Davida Alabu) najboljih levih bekova na planeti. Umesto da Filipea Luisa koriste kao savršenog čuvara levog boka što i jeste – Brazilac služi kao grejač klupe engleskih stadiona. I to 20.000.000 evra vredan grejač klupe. Fudbaler koji je u 2014. godini postao prvak Španije i došao do finala Lige šampiona sa Atletiko Madridom je samo četiri puta bio starter u Premijer ligi, a rezerva je desnonogom igraču, prirodnom desnom beku, ali i Murinjovom miljeniku Cezaru Aspilikueti. Jedna od najvećih nepravdi prošle godine je izostanak Filipea Luisa sa Mundijala u domovini, ali ako nastavi da provera udobnost klupa za rezervne igrače po Engleskoj neće ni moći da se nada mestu u reprezentaciji.

4. ĆIRO IMOBILE (Torino - Borusija Dortmund) - 20 miliona evra

Plavokosi Italijan je letos viđen kao pun pogodak čelnika dortmundske Borusije, zamenili su najboljeg strelca Bundeslige najboljim strelcem Serije A. Pritom se Ćiro Imobile u potpunosti uklapa u igru koju forsira Jirgen Klip – stalno pritiska i kidiše na igrače te počinje defanzivu oko kaznenog protivnika, ali nešto ne štima, i to ozbiljno. Ekipu je letos napustio samo Robert Levandovski, a Italijan nije uspeo da popuni mesto “izdajnika”, barem ne u prvenstvu, te ni ne čudi što Milionerima tu gori – nalaze se u zoni ispadanja. Tri gola koja je postigao 20.000.000 evra plaćeni 24-godišnjak nisu ni blizu očekivanog, čak ni kada se njima doda dobar učinak u Ligi šampiona gde je Imobile četiri puta tresao mrežu. Sa kupom ukupno osam golova – dva više od upola manje plaćenog Adrijana Ramosa.

3. DEJAN LOVREN (Sautempton - Liverpul) - 25 miliona evra

Liverpul je letos prošao kroz sindrom “Gereta Bejla”, prodali su najboljeg igrača Luisa Suareza za ogromne pare  i poput Totenhema kada je dobio novac od Real Madrida, počeo da kupuje na veliko. A prodavači su to umeli da iskoriste, Sautempton je odbijao da pusti Dejana Lovrena na Enfild, igrač se ozbiljno i pobunio, a Sveci su onda odlučili da daju zeleno svetlo. Samo negde usred tog cenkanja – u Liverpulu se i dalje pitaju kako – cena je skočila na 25.000.000 evra. Početkom avgusta se verovalo samo da su Crveni bili samo prelaki na novčaniku, ali Hrvat je aktivno radio na tome da dokaže da su najoštriji kritičari bili u pravu. Konstantim greškama je uvaljivao tim u probleme, dva puta je napravio greške koje su direktno rezultirale golovima, a čak je i unazadio prošle sezone iznenađujuće dobrog Martina Škrtela. Lovren je prošle sezone bio više nego korektan, ali ove je neprepoznatljiv, uprkos svemu Brendan Rodžers ga drži u ekipi, za razliku od golmana Simona Minjolea. Verovatno je i strategu teško da pored svih problema koje ima prizna i da je 25.000.000 evra bilo previše za 25-godišnjaka.

2. ALESIO ČERČI (Torino - Atletiko Madrid) - 15 miliona evra

Plan Dijega Simeona je bio jasan – želeo je dvojicu krilnih igrača koji ne bi samo gađali visokog Marija Mandžukića u glavu, već i sami umeju da se stušte ka golu, odapnu hitac ili prebace odbranu kada se to najmanje očekuje. Argentinac je imao polovičan učinak. Antoan Grizman je pun pogodak, ali je Alesio Čerči potpuno razočarao. A toliko dugo ga je merkao popularni Čolo, još od leta 2013. godine, a za njegov potpis je morao da se izbori sa naletima italijanskih timova, ali je na kraju ipak izgubio bitku. Atletiko nije otkrio šta je u pitanju, da li se Čerčiju previše svideo madridski noćni život ne znamo, ali Italijan je proveo samo 114 minuta!!! na terenu u Primeri, a jedini gol za Jorgandžije je postigao u gaženju Malme u okviru Lige šampiona. Kratka epizoda na Visente Kalderonu je već završena, posle manje od šest meseci Čerči se vraća u domovinu, i to u Milan, kod još jednog trenera kojem je bio velika želja – Filipa Inzagija. Da li će ga povratak na Čizmu vratiti na staro – a prošle sezone je bio fenomenalan sa Imobileom u tandemu – ostaje da vidimo, ono što je sigurno je da se neko u Torinu ove jeseni opasno smejao i trljao ruke.

1. MARIO BALOTELI (Milan - Liverpul) - 20,5 miliona evra

Zašto uvek on? Zato što je imao najteži posao od svih – da zameni urugvajskog maestra Luisa Suareza, zato što je stigao na stadion gde su očekivanja uvek najviša i daleko od realnosti, zato što je pompezan, arogantan i egoističan i time daleko više bode oči i iritira nego skromni Imobile, Tores i drugi, ali na kraju se ipak svodi na to što je odigrao najlošiju polusezonu otkako su ljubitelji fudbala prvi put čuli za Marija Balotelija. Italijan je plaćen 20.000.000 evra, nije uspeo da zatrese mrežu u Premijer ligi, a proveo je 729 minuta na terenu, dok je prvi i znantno jeftiniji pik Crvenih Loik Remi - kojeg nisu doveli zbog navodnih srčanih problema - uspeo da se dva puta upiše u strelce i to za 166 minuta! Supermario je samo dva puta proslavljao pogodak u crvenom dresu, po jednom u Liga kupu i Ligi šampiona – 10.000.000 evra po golu. Čak je i trener ekipe Brendan Rodžers više puta izjavio kako se klub kockao kada je kupio 24-godišnjaka, a u decembru je čak rekao i da se on ne uklapa u stil igre tima. Izgleda da su se na Enfildu opasno prevarili kada su umesto igrača koji ima problem sa srcem doveli igrača koji ima problema sa glavom.

Ko je vas najviše razočarao ove polusezone? Da li smo izostavili nekog i ko po vama ne zaslužuje da se nađe na ovom spisku?

P​iše: Miloš Stanković

(FOTO: Action Images)


tagovi

Zimski prelazni rok 2015ŠpanijaŠejn LongPrimeraPremijer ligaNemanja VidićMario BaloteliLiverpulJan OblakFilipe LuisEngleskaDejan LovrenĆiro ImobileAtletiko MadridAlesio ĆerčiAbel Ernandez

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara