""
""

Razglednica fudbalskog globtrotera iz Hongkonga: Ovde je sve moderno i fleksibilno

Vreme čitanja: 3min | čet. 28.04.16. | 11:53

Nekadašnji član Vojvodine i Smedereva Ivan Kurtušić hleb zarađuje u bivšoj britanskoj koloniji

Između Crvene zvezde, u kojoj je počeo da igra fudbal, i Hongkonga, u kome trenutno, Ivan Kurtušić zarađuje za život, stalo je devet inostranih angažmana  ovog veznog igrača. Uz to treba pomenuti i domaće ekipe u kojima je nastupao Vojvodinu, Smederevo, Kikindu, Obilić, Sinđelić, Mladenovac i kraljevačku Slogu.

Iskusni fudbaler u razgovoru za Mozzart Sport podvlači da je u potpunosti zadovoljan trenutnim statusom i činjenicom da je parafirao novi dvogodišnji ugovor i da će u Metro Starsu završiti karijeru.

Izabrane vesti

U Hongkongu sam od januara ove godine i dobro sam upoznao ovdašnje prilike”, kaže za naš portal Kurtušić i nastavlja. “Prvo da napomenem da je Hongkong grad-država sa devet miliona žitelja. Bivša britanska kolonija, centar biznisa i bankarstva za ovaj deo sveta. Engleski je uz mandarinski oficijalni jezik. Grad je vrhunski, moderna metropola u kojoj se mogu videti  Diznilend, Okean park ili Veliki Buda. Blizu je i azijski Las Vegas - Makaо, putovanje brodom traje sat vremena. Centar kazina i kockarnica. Klima u Hongкongu je odlična, samo dva meseca padaju monsunske, obilne, kiše. Vlažnost vazduha nekad je sto odsto što ne pogoduje nama iz Evrope. Nije zgodno ni za igru”.

Liga Hongkonga ima devet klubova?

Deseti je odustao od takmičenja jer ovde važi pravilo da svaki klub mora da položi novac za celu sezonu tako da nema problema sa isplatama. Plan je da se liga proširi na dvanaest ekipa. Najveći klubovi su Južna Kina, za koji su nastupali Mateja Kežman i Niki Bat, i Kitchee koji je španska kolonija”.

Kako opisuješ stanje u tvom klubu?

Debitanti smo u Premijer ligi, za dve godine je klub ušao iz treće u elitnu ligu. Cilj je bio da se izbori opstanak, ali mi smo četvrti i opstanak nije dolazio u pitanje. Dve najlošije ekipe idu u Drugu ligu, a dve ulaze”.

Kakva je infrastruktura?

Stadioni su savrešeni, novi, moderni, ali se za treninge koriste kampovi sa veštačkom travom”.

Broj inostranih igrača u Hongkongu je limitiran?

Tako je, svaka ekipa ima pravo na četvoricu fudbalera sa bilo čijim pasošem, a  peti stranac mora da bude iz Azije. Dosta je Brazilaca, Afrikanaca nešto manje, a od igrača iz Evrope najviše je Španaca. Sa našeg područja ovde su Bojan Mališić, koji se pamti po igrama u Javoru, Radu i Ukrajini, i Predrag Ranđelović koji ima mađarski pasoš”.

Da li je liga ispraćena u medijima?

“Jeste, novinara ima na svakom ćošku, utakmice se prenose uživo, a veliki broj je i specijalizovanih kanala koji prate samo ovdašnja fudbalska dešavanja”.

Koliko ima navijača na utakmicama?

“Negde od dve do tri hiljade posetilaca, derbije gleda do deset hiljada, ali utakmice reprezentacije prati pun stadion. Navija se uz trube i bubnjeve. Generalno nema  navijanja kao u Srbiji. Za njih je utakmica prilika za druženje, opuštanje, zabavu. Isto im je dobili ili izgubili meč. Fleksibilni su i kad je početak treninga u pitanju, može u pet, a može i u šest sati. Sve uslove imaju, od novca pa nadalje, ali slabo fudbalski napreduju. Loše rade i sa mlađim selekcijama”.

Stanovnici Hongkonga vole da na meniju imaju morske specijalitete, ali ne vole Kineze?

Za riblje specijalitete je logično, ne znam zašto ne vole Kineze, ali je tako”.

Koliko ima naših ljudi izvan fudbala?

“Generalno jako malo, uglavnom su to žene koje su udate za strance. Problem su radna i boravišna dozvola, teško se dobijaju”.

Piše: Đurđe Mečanin

 


tagovi

međunarodni fudbalIvan KurtušićEvropa

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara