"Rikardo Sa Pinto"
"Rikardo Sa Pinto"

Gospodine Pinto, šta smo naučili?

Vreme čitanja: 3min | ned. 19.05.13. | 17:05

Vreme je da se pogleda istini u oči i prizna da je Zvezda do večitog derbija imala rezultate, ali ne i igru i da je sreća u jednom trenutku morala da crveno-belima okrene leđa

 

Rikardo Sa PintoBila je to klasična "bjekovićevska" izjava! Bivši centarfor i sportski direktor Partizana poznat po podizanju prašine, svesnom ili nevesnom raspirivanju strasti, uoči 144.večitog derbija poručio je kako je Portugalac Sa Pinto poprimio sve običaje i karakteristike zaposlenih u Ljutice Bogdana. Možda je navijačima crveno-belih iritantan do granice bola, možda bi morao da ima mnogo više poštovanja prema nekadašnjem centarforu lisabonskog Sportinga, ali fakat je da se u rečima Nenada Bjekovića krije bar deo istine. Portugalski stručnjak izgubio je svoju prvu veliku utakmicu u Beogradu, što svakako nije ništa strašno, zato što je za dve meseca poprimio običaje srpskih trenera. Mogućnost da se oktiti titulom šampiona, mada to niko od njega nikada nije tražio, dozvolila mu je luksuz da ne propoznaje granicu između istine i pogleda na istinu.

Izabrane vesti

Doveden u najgorem mogućem trenutku, posle poraza u Nišu koji je Zvezdu ostavio na velikih minus 11, harizmatični Portugalac je uradio ogroman posao iscedivši suvu drenovinu i uspevši da naniza osam prvenstvenih trijumfa. Samo što tokom te serije, koja je podizala nivo euforije u svakom ćošku Marakane, Pinto nije želeo da primeti činjenicu na koju su mu svi dobronamerni skretali pažnju - da ga je sreća konstantno milovala po uredno očešljanim crnim vlasima. IIi da njegov tim samo povremeno deluje kao ekipa koja može da stremi najvišim, šampionskim ciljevima.

Tu dolazimo do one konstatacije s početka teksta o običajima trenera iz srpskog miljea. Umesto da se pozabavi problemima u svom dvorištu, Pinto je veliki deo energije potrošio baveći se sudijskim greškama, a na konstatacije novinara da Zvezda nije zaslužila pobede u sudarima sa Donjim Sremom i OFK Beogradom podizao je obrve.

Služio se izanđalim frazetinama o velikom pritisku koji trpe igrači ("trejd mark" ovdašnjih stručnjaka), govorio o njihovom velikom srcu što je za svaku pohvalu, delovao kao čovek koji je došao u Beograd kako bi uradio nešto veliko i za Crvenu zvezdu i za sebe.

Nesumnjamo da će Pinto, čovek sa urođenim ratničkim i takmičarskim nervom, takav biti u bližoj budućnosti. Ali do početka naredne sezone Pinto bi trebalo da ima čistu situaciju zbog koje neće morati da skreće pogled sa jedinog ispravnog puta. Ovog puta Pinto je rastrzan između priča o sudijama, o tome kako je zaslužio trijumf u svakom meču koji je vodio, dozvolio da mu se pre i tokom derbija potkradu "greškice". Što opet nije ništa strašno.

Elem, Pinto je u svojim planovima za narednu sezonu zacementirao pozajmljenog igrača iz Hondurasa Luisa Garida. Pošto samo neiteligentni ljudi, a Pinto nije takav, nikad ne menjaju mišljenje, Portugalac posle svega viđenog u 144. večitom derbiju mora još jednom da razmisli da li mu je isključivo agresivni Garido potreban kao hleb nasušni. Dezorjentisani, i tehnički limitirani reprezentativac Hondurasa očajnom partijom samo je potvrdio mišljenje mnogih da je Zvezdino dete Srđan Mijailović tokom prolećnih bitaka uzalud tretirano kao 13. prase.

U koš sa Mijailovićem ide i Ognjen Mudrinski, napadač koji je kao prvi strelac ekipe mogao da se nađe na terenu u finišu utakmice, u trenucima kada je Zvezda morala da odlučnije krene napred. Na klupi nije bilo ni Vukana Savićevića, Ožegovića, pomilovanog Stefana Mihajlovića...

Dakle, aktuleni trener moraće što pre da se izjasni ima li hrabrosti da malo više poverenje ukaže momcima odraslim na terenima podno južne tribine  Marakane, čiji ispisnici su već postali glavna snaga večitog rivala. Sada kada je iz neposredne blizine uvideo svu specifičnost beogradskog derbija shvatiće i da je istog rivala teško pobediti na istu foru dva puta. Kao što smo u skeneru MOZZART Sporta posle meča napisali Pinto je prekopirao postavku Roberta Prosinečkog prenebregnuvši samo jedan "mali" detalj - da je Vuk Rašović, trener koji je rastao sa momcima koji su mu doneli pobedu, tako nešto i očekivao.

(FOTO: Star Sport, Srđan Stevanović)


tagovi

144. večiti derbiFK Crvena zvezdaRikardo Sa PintoSrbijaSuperliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara