"Andrija sa Vidićem"
"Andrija sa Vidićem"

Srpski sinovi: Andrija Novković - Zlatna kopačka u školskoj torbi

Vreme čitanja: 3min | sre. 04.06.14. | 18:41

MOZZART Sport predstavlja Andriju Novakovića, fudbalera engleskog Redinga, reprezentativca Sjedinjenih Američkih Država, selekcije M20.

Andrija sa VidićemAndrija Visković je rođen 21. septembra 1996. godine u Milvokiju, državi Viskonsin, u blizini velike srpske crkve Sveti Sava.

Roditelji su rano primetili njegovu ljubav prema lopti, pa su ga već sa četiri godine odveli u klub Junajted Serbijan gde su mu otac Mane i ujak Tihomir Prpa bili treneri.
"Prve nagrade dobio je igrajući za školski tim u Maskigu, a već u 12. godini pozvali su ga da igra za Fudbalsku akademiju Čikago Medžik. Tamo je bio najbolji pojedinac i strelac tima, tako da se prelaskom u gimnaziju našao u ekipi starijih od sebe, procenjen od trenera kao veoma napredan igrač", priča za MOZZART Sport Andrijina majka Zorica Novaković.

Izabrane vesti

Srednjoškolski dani talentovanog napadača bili su obeleženi golovima koji su mu donosili vredna priznanja: „Getorejd igrač godine“, „Ol-Ameriken“ i „Zlatna kopačka“.
"Svake sezone je postizao mnogo golova, a posebno u poslednjoj godini kada je došao do učinka od 43 pogotka. U 16. godini selektiran je za reprezentaciju SAD U17, sa kojom je išao u Japan, Severnu Irsku na Milk kup, dva puta u Francusku i po celoj Americi. Mnogo skauta ga je zapazilo i mnogi su želeli da ga vide na probi u svojim klubovima".

Izbor prave sredine nije bilo lako napraviti, ali se porodica Novaković odlučila za najsigurniju opciju, po kojoj će Andrija dobiti odličnu priliku za fudbalsko obrazovanje i napredak, ali i dobru zamenu za roditeljski dom zbog blizine svojih rođaka. Odluka je pala da novi klub bude Reding, jer je njegova majka, Srpkinja iz Engleske, rođena nedaleko od tog grada i tu joj živi brojna familija.
"Andrija je znao da je Reding vrhunski klub i da se na sat vremena od njega nalazi Bister, grad u kojem sam rođena. Imamo rođake i gde je moj otac bio fudbaler, u lokalnom Bister junajtedu. Mogao je da izabere bilo koji univerzitetski tim zbog primamljivih stipendijskih ponuda, ali je on odlučio da svoje dečačke snove ispuni u Engleskoj kao profesionalac. Porodica ga podržava i ponosni smo na njega".

Andrija voli Luisa Suareza, u Engleskoj bodri klubove gde igraju Srbi, ali samo u slučaju kada im protivnik nije Arsenal. Vatreni je navijač Tobdžija.
"Odmalena voli Arsenal. I danas mu je soba ofarbana u boje kluba, zavese i prekrivači su sa grbom Arsenala. Prati i srpski fudbal i uvek navija za naše kada su u Evropi. Sa 14 godina bio je 10 dana u Partizanu, trenirao je na Teleoptiku, ali je morao da se vrati kući zbog obaveza u školi".

IDE STOPAMA NEVENA SUBOTIĆA?

Andrija nosi dres sa brojem 19

Na pomen mogućnosti da Andrija krene putem bivšeg U20 reprezentativca SAD Nevena Subotića, njegova majka kaže:
"Nikad se ne zna gde će ga fudbal dovesti. Uvek govorim 'Bože, daj mu zdravlja i čuvaj ga od povreda', a jednog dana može da igra za Srbiju, Englesku … Trenutno igra za SAD-a, izborio se za svoje mesto u veoma jakoj konkurenciji, prvo kao igrač U18, a sad je pozvan u kamp za U20",  rekla je Zorica Novaković.


tagovi

RedingSrpski sinoviSrbijaEvropaEngleskaAndrija Novković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara