"Kusić"
"Kusić"

SRPSKI SINOVI: Filip Kusić - partizanovac, ali idol mu je Vidić!

Vreme čitanja: 2min | ned. 01.09.13. | 10:15

MOZZART Sport predstavlja Filipa Kusića, fudbalera nemačkog Energija iz Kotbusa, člana selekcije U19 i profesionalnog pogona. Rođen je 3. juna 1996. godine, a fudbalom je počeo da se bavi sa pet godina u malom mestu Litershofen, u rodnoj Bavarskoj.

KusićPosle preseljenja porodice u oblast oko grada Majnca, Kusić se nije dugo zadržavao na narednim stanicama. Nosio je dres malog Jugenhajma, pa Hasja Bingena, da bi ga konačno sa 13 godina uzeo pod svoje skute veliki klub. Nikada se nije postavljalo pitanje da li će, već ko će i kada će Filipa primetiti i dovesti u svoju fudbalsku školu na dalje brušenje, jer od najranijeg igračkog doba bilo je primetno da su njegov stas i brzina odlična podloga pred nastavak usavršavanja pod budnim okom ozbiljnih trenera.

Prema očekivanjima, Majnc je kao Kusiću najbliži bio i najbrži. Od 13. godine pa sve do ovog leta bio je standardan u svim kategorijama, a tokom poslednje sezone nosio je i kapitensku traku kadetskog tima. Onda se, ipak, dogodio veleobrt. Želja za bržim napredovanjem u karijeri odvela ga je čak 610 kilometara od porodičnog doma i bivšeg kluba, u centar Lužičkih Srba – Kotbus.
“Prešao sam u Energi jer sam dobio bolji ugovor i zato što sam procenio da ću ovde imati odlične uslove za trening, brže ću postati profesionalac. Iako sam tek započeo staž u U19, već treniram s prvim timom, a dopada mi se i atmosfera u klubu. Od pre dve godine meni su stalno dolazile ponude nemačkih klubova, ali nijedna me kao Energijeva nije privukla toliko da bih potpisao ugovor”, kaže Kusić za MOZZART Sport.
----------------------------------------------------------------
UČENIK TOMASA TUHELA

U Kotbusu nisu krili oduševljenje kada im se u julu pridružio kapiten Majnca. Čak su i lokalni mediji bili zainteresovani da iz prve ruke saznaju nešto o dečaku kojem se proriče lepa budućnost u njihovom omiljenom klubu, pa su ga u jednoj priči predstavili kao učenika Tomasa Tuhela, aktuelnog šefa stručnog štaba Majnca koji drugu godinu zaredom pravi sjajne rezultate u Bundesligi.
“Ponosan sam što sam kao junior imao priliku da učim od takvog trenera kao što je Tuhel. Tokom tri godine u Majncu stekao sam mnogo toga što će mi koristiti u nastavku karijere”, rekao je Filip Kusić u svom intervju za „Lauzicer rundšau“. 
----------------------------------------------------------------
S vrlo jasnim planom Filip se preselio u istočni deo Nemačke. Cilj je da se zaobilaznicom vrati tamo gde je napravio prve fudbalske korake – u Bavarsku.
“Navijam za Partizan, ali idol mi je Nemanja Vidić. Želim da jednog dana zaigram tamo gde sam se rodio, za Bajern, jer to je moj omiljeni klub u Nemačkoj. Ipak, pre toga hoću da s Energijem uđem u Bundesligu 1”.

Sazrevanjem Kusić nije gubio svoje glavne odlike. Ostao je brz uprkos visini od 187 centimetara koja mu dosta olakšava posao prilikom obavljanja defanzivnih zadataka
“Igram na mestu štopera, dobar sam u skoku i pas igri. Voleo bih da jednog dana dobijem priliku da sve to pokažem u dresu reprezentacije Srbije. Mislim da ima dosta nas mladih fudbalera poreklom iz Srbije koji u inostranstvu igramo dobro, samo nas treba ispratiti “, kaže Filip Kusić.

Izabrane vesti


tagovi

EvropaNemackaSrpski sinovi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara