""
""

SRPSKI SINOVI: Skakavac sanja zlatnu loptu!

Vreme čitanja: 3min | pon. 26.05.14. | 09:44

MOZZART Sport predstavlja Nikolu Sukačeva, desno krilo i polušpica Grashopersa, reprezentativca Švajcarske, selekcije U16

Rođen je 24. februara 1998. godine u Cirihu, gde su počeli da se ostvaruju njegovi fudbalski snovi i gde bi vođen njima želeo da dostigne vrhunac karijere.
"Kada ga pitam o čemu mašta, on mi dečački iskreno uvek kaže da bi voleo da u sedištu FIFA, ovde u Cirihu, dobije Zlatnu loptu za najboljeg igrača na svetu. Nisu ga još napustili ti snovi", priča za MOZZART Sport Nikolina majka Helena.

Fudbalom je počeo da se bavi sa šest godina, ali mu se želja za loptom i terenom javila znatno ranije.
"Već sa četiri i po godine tražio je da ga odvedem u klub gde bi stalno trenirao. Kada sam pozvala ljude iz akademije FK Cirih, odbili su me poručivši mi da ga dovedem kada bude napunio šest godina. Još se sećam koliko je bio razočaran, pa sam tada pomislila da će ga proći ta želja kada malo poraste, ali prevarila sam se. U šestoj godini odvela sam ga u jednu školu fudbala, a onda vrlo brzo u Juventus iz Ciriha."

Izabrane vesti

Vest o supertalentovanom detetu brzo se širila Cirihom. Skauti Grashopersa bili su najbrži i najuporniji, tako da se Nikola 2007. godine obreo u njihovoj omladinskoj školi.

Prošle godine se s popularnim Skakavcima prošetao do prvog mesta na nacionalnom takmičenju Najki kup, da bi u Sloveniji kao trećeplasirani tim izborili mesto na završnom turniru u Mančesteru.

Među najboljim timovima U15 na svetu Nikola se sa svojim klupskim drugovima domogao odlične šeste pozicije, ali je od dostignuća kolektiva bio mnogo važniji utisak koji je on ostavio na skaute poznatih evropskih klubova
"U Sloveniji, na turniru u Ljubljani, Nikolu su zapazili treneri Intera. Dobili smo poziv da dođemo kod njih u avgustu i ponudu da potpišemo stipendijski ugovor. Tačno je da poziv tako velikog kluba imponuje, ali mi smo ipak odlučili da im se zahvalimo na pažnji i pozivu. Procenili smo da je bilo rano da ide tamo, a shvatili smo da su i uslovi skoro isti kao i u Grashopersu. Odlazak u inostranstvo će sačekati neku drugu, bolju priliku", zaključuje Helena Rakić.

Ako su Italijani iskoristili blizinu Slovenije da skeniraju i pozovu zanimljive igrače na svoju akademiju, onda su u Engleskoj domaći skauti bili u prednosti nad emisarima iz ostalog razvijenog sveta. Ne bi trebalo da čudi ako Nikola zaigra u omladinskoj konkurenciji najboljih timova Premijer lige.
"Očekuje nas upoznavanje sa zainteresovanim klubom, pa iz tog razloga ne bih još otkrivala o kome se radi."

Nikola Sukačev priželjkuje da ga put do Zlatne lopte u Cirihu vodi preko engleske Premijer lige ili Bundeslige, dok bi u Srbiji najpre obukao dres voljene Crvene zvezde.

SRBIJA VEĆ ZVALA

Za poslednje dve godine, koliko uživa status igrača sa šireg spiska nacionalnog tima Švajcarske, Nikola Sukačev je zabeležio dva reprezentativna nastupa. Planovi za budućnost su drugačiji.
"Volimo Švajcarsku i ovde se lepo osećamo, ali više volimo našu Srbiju. Kada je već tako, zašto ne bi igrao za svoju zemlju ako ga ona hoće u timu? Imali smo poziv iz Beograda i tom prilikom smo našim sagovornicima rekli da Nikola želi da igra u dresu Srbije", kaže majka supertalentovanog fudbalera. 


tagovi

Srpski sinoviSrbija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara