""
""

Srpski sudija Dejan Delević u centru skandala oko nameštenog Zenitovog meča u UEFA ligi (VIDEO)

Vreme čitanja: 2min | čet. 03.04.14. | 15:31

Svi Zenitovi igrači se odrekli po 3.000 evra od premija što je novac koji je otišao u džepove srpskih sudija koje su sudile meč protiv Vitorije Gimarais, tvrdi tadašnji defanzivac Erik Hagen

Priznanje norveškog defanzivca Erika Hagena da je tokom igranja u Zenitu svaki igrač tog ruskog kluba odvajao deo premija za plaćanje sudija pokrenulo je lavinu u evropskom fudbalu. Norvežanin je vrlo jasno potvrdio da su on i njegovi saigrači izdvajali novac za plaćanje sudija, a danas se u istragama evropskih medija otišlo korak dalje.

Izabrane vesti

Ono što je za nas u Srbiji posebno zanimljivo jeste da se u centru skandala pominju imena srpskog sudije Dejana Delevića i njegovih pomoćnika Nikole Tomičića i Vukašina Đorđevića, kao i četvrtog arbitra Igora Jankovića. U naknadnoj izjavi za rusku agenciju Itar-Tas, Hagen tvrdi da je 2005. godine namešten meč Grupe H tadašnje UEFA lige (današnja Liga Evrope) između Zenita i portugalske Vitorije Gimarais, a da je ključni čovek u nameštaljci bio srpski sudija Dejan Delević sa svojim pomoćnicima!

Taj meč je u Portugaliji izazvao mnogo kontroverzi i Delević je bio pod paljbom kritika zbog deljenja (ne)pravde. Prema izveštajima portugalskih medija, Delević je tada svojim odlukama „masakrirao“ Vitoriju koja je poražena sa 1:2 u Sankt Peterburgu, a Zenit je prošao dalje.

Šta se dešavalo?

Vitoriji nisu svirana dva očigledna penala, poništen joj je regularni gol, Zenitu je sviran više nego sumnjiv penal iz kojeg su dali gol, prvotimac Vitorije Medeiros je isključen u 37. minutu, Zenitov fudbaler Radimov je već u prvom poluvremenu mogao da dobije creveni karton ali nije... Tako tvrde svi portugalski mediji.

Naslov izveštaja meča u uglednom portugalskom dnevniku O Žogo je bio: “Sudija razbesneo, pa rasplakao Vitoriju.“

Na internetu jedino može da se nađe ovaj snimak spornog meča gde je prikazan celokupan tok utakmice. 

Pre meča, kladionice na Dalekom istoku su azijski hendikep pomerile sa 0,5-1 na 1-1,5, a uplate na Zenit su bile enormne.

Premije za Zenitove igrače u slučaju pobede su bile po 12.000 evra, a Hagen koji je igrao u tom meču otkriva su svi fudbaleri morali da se odreknu po 3.000 evra koje su otišle sudijama. Ukupno 42.000 evra.
„Atmosfera u svlačionici nije bila kao i obično kada pobedimo neki meč. Bila je neka čudna atomsfera, niko se nije radovao“, opisuje Hagen.

U to vreme član Zenita je bio i Delevićev zemljak, a kasnije fudbaler Partizana Milan Vještica koji je meč protiv Vitorije presedeo na klupi.

Samo nekoliko dana ranije, Delević je sudio večiti derbi između Crvene zvezde i Partizana. 

(FOTO: MN Press)


tagovi

Vitorija GimaraešSuperligaSrbijaRusijaPremijer ligaPortugalnameštanjeLiga EvropeEvropaerik hagenDejan Delević

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara