"Petrović"
"Petrović"

SRPSKI SINOVI: Od butika do Enfilda

Vreme čitanja: 3min | uto. 06.05.14. | 09:46

MOZZART Sport predstavlja Petra Petrovića, fudbalera Malmea i reprezentativca Švedske, člana selekcije U19

PetrovićRođen je 15. septembra 1995. godine, a fudbalom se „zarazio“ u Srbiji, roditeljskoj otadžbini, kada je imao pet godina.
“Sve je počelo s posetom prodavnici mog strica u Nišu. On je držao fudbalski butik i tom prilikom mi je poklonio dres, kopačke i loptu. Od tada sam zavoleo fudbal, a povratkom u Švedsku posle odmora počeo sam da igram”, priča za MOZZART Sport Petar Petrović.

Niko tada nije mogao da pretpostavi da će dečak srpskog porekla prikazati jednog dana svoj talenat i na Enfildu u dresu Liverpula, ali su prvi treneri skrenuli pažnju roditeljima na njegov potencijal.
“Od šeste godine sam igrao za klub Arlovs BI koji se nalazio o mom rodnom gradu, nedaleko od Malmea. Već kao mali imao sam baš dobru tehniku i isticao se driblinzima. Sa 13 godina prešao sam u LB 07, ali sam se posle godinu dana vratio u matični klub zbog blizine i jednostavnije organizacije treninga. Nakon tri godine došli su kod mene predstavnici Malmea sa ponudom da pređem kod njih. Malo sam razmišljao i odlučio da prihvatim njihov poziv, jer to je najbolji tim u Švedskoj”.
----------------------------------
UPISAO GOL ZA SRBIJU

Uporedo s klupskom karijerom Petroviću su se razvijale i perspektive na reprezentativnom planu. Tokom 2011. zabeležio je dva nastupa u reprezentaciji U17 Srbije, kod tadašnjeg selektora Nenada Sakića.
“Igrao sam dve utakmice za Srbiju, protiv Azerbejdžana sam dao jedan gol, ali me posle toga više nisu zvali. Sada igram za Švedsku U19 i dobro se osećam u ekipi, ali kada bi me ponovo pozvala Srbija … Razmislio bih dobro, zato što stvarno volim moju Srbiju”.

Od igrača sa kojima je nosio dres Orlova Petrović je zapamtio „svog“ Nišliju.
“Andrija Živković iz Partizana mi je ostao u sećanju kao dobar fudbaler”.
-----------------------------------
Petrović
Za svega sezonu i po provedenih u redovima U17 „neboplavih“, Petrović se nametnuo igrama i zaslužio da ga čelnici kluba pozovu na novi razgovor oko ugovora. Pokrenuta inicijativa je bila rezultat Petrove sjajne partije na meču za šampionsku titulu sa Elfzborgom, na kojem je postigao dva gola i bio najzaslužniji za trijumf od 3:2. Iste te 2012. godine bio je i deo ekipe U21 Malmea koja se, takođe, okitila titulom prvaka države.
“Želeli su da potpišu sa mnom profesionalni ugovor, da bih nakon toga bio prebačen u prvi tim. Sada sam već godinu i po dana član prve ekipe”.

Petrović sebe opisuje kao timskog igrača, iako su mu ugled u „zemlji tri krune“ donela individualna umeća. Za prvi tim je debitovao u junu prošle godine u duelu sa Sirijanskom, a 24. marta ove godine potpisao je četvorogodišnji ugovor.
“Najviše volim da igram po levom krilu, jer kao dešnjak probijam po sredini i otvaram sebi priliku za šut. Stručnjaci kažu da sam dobar u situacijama „jedan na jedan“, gde do izražaja dolazi moja brzina i smisao za dribling, ali da bih bio potpuno zadovoljan svojim igrama želim da pojačam defanzivu. Takođe, moram fizički da ojačam”, zaključio je Petrović.
-------------------------------------------
MALME PRE NEIZVESNOSTI U LIVERPULU

Nekoliko puta se Petrovićeva omladinska karijera nalazila na prekretnici. Uvek je birao sigurniju varijantu.
“Bio sam na probi u Liverpulu, tamo je baš sve superprofesionalno organizovano. Odigrao sam jednu utakmicu protiv Kardifa i postigao gol. Pregovarali smo, ali sam na ipak izabrao da igram za prvi tim u švedskoj profesionalnoj ligi”.

Odlično se krilo Malmea snašlo i tokom probe u Ajaksu, ali ni Kopljanici nisu mogli da  mu ponude bolju i izvesniju budućnost od one koju ima u rodnoj Švedskoj.
--------------------------------------------

Izabrane vesti


tagovi

ŠvedskaSrpski sinovipetar petrovićEvropa

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara