Stratos je Zvezdin Deda Mraz! Savršeni kraj 2018. i Budućnost na poklon

Vreme čitanja: 4min | ned. 30.12.18. | 20:49

Crveno-beli s perfektnim učinkom završili godinu u Jadranskoj ligi i treći put dobili Budućnost - 86:72

Tražili su navijači Crvene zvezde od Deda Mraza i treći uzastopni trijumf protiv Budućnosti kao novogodišnji poklon za kraj godine na izmaku, to su i dobili!

U dva sata kvalitetnog košarkaškog programa i spektaklu kakav su dva najjača sastava regionalnog takmičenja mogli da pruže, srpski šampion podelio je još jednu porciju hladne, gorke osvete zbog prošlosezonskog poraza u finalu Jadranske lige - 86:72 (23:11, 23:29, 17:23, 23:9). 

Izabrane vesti

Deda Mraz je ove praznične decembarske noći bio Stratos Perperoglu! U venama grčkog asa teče ledena krv koja je zaledila Budućnost na minus 14! Čak i kada je izgledalo da je izgubio živce i da ovo možda neće biti veče kakvo je očekivao, pokazao je zašto sa sobom uvek nosi etiketu velikog šampiona! Na kraju njegovih 23 poena i ključna uloga u zaustavljanju jakog naleta gostiju iz Podgorice, koji su potpuno izgubili kompas u poslednjoj deonici. 

Kada je Crvenoj zvezdi bio potreban talas energije i neko ko će vratiti mir u redove, tu je bio Stratos! Kakvu je samo rolu imao u poslednjoj četvrtini, koju je Crvena zvezda završila u svoju korist rezultatom 23:9. Povukao je sve konce u odbrani, a onda sa osam velikih poena slomio duh Budućnosti i ostavio je bez brejka u Beogradu. 

Još jednu odličnu rolu imao je Boriša Simanić, koji je sa 14 poena i 11 skokova dao toliko potrebnu snagu u napadu i sigurnost u odbrani u ključnim minutima. Majk Cirbes ubacio je 11, Bili Beron 13, a Majkl Odžo devet poena. Džo Regland je ostao na samo šest poena, ali i isto toliko asistencija. U redovima Budućnosti, ujedno i najveća pretnja Zvezde bio je Noris Kol s 21 poenom, Nemanja Gordić je u prvom poluvremenu bio u onom ritmu iz prošlosezonskog finala, ali je ostao na 14 poena, dok je Goga Bitadze skupio 12 poena, sve u drugom poluvremenu. Veliki problem Podgoričanima predstavljalo je to što su Edvin Džekson, Džejms Bel i Koti Klark zajedno ubacili - nula poena... Šok terapije posle odlaska Aleksandra Džikića nije uspela. Videćemo kako će biti po dolasku novog trenera, verovatno Jasmina Repeše.

Od gotovo viđene pobede posle 20 minuta usledila je - drama, drama, drama! A, nije moralo da bude tako... Bar u onoj trećoj četvrtini.

Praktično ceo prvi deo utakmice Crvena zvezda kontrolisala je dešavanja na parketu, imala čak i 14 poena viška (25:11) na startu druge četvrtine posle nekoliko dobrih minijatura Stratosa Perperoglua. A, onda je Zvezda stala, iako tako pred odlazak na veliki odmor nije izgledalo...

Sve je pošlo po zlu od starta treće deonice. Sve ono što je Crvena zvezda strpljivo i marljivo gradila celo poluvreme odnelo je pet crnih minuta. Crveno-beli su upali u loš period, ostali su bez koša iz igre više od pet minuta, a igrače Budućnosti kao da je nahranila želja za dokazivanjem u neprijateljskom okruženju. 

Proradio je Goga Bitadze, koga je Majk Cirbes u prvom delu učinio praktično nevidljivim, uključio se i Petar PopovićDanilo Nikolić je ubacio jedan težak hitac s distance, Noris Kol je nastavio tamo gde je stao ranije... Zvezdinih plus šest (46:40) pretvorili su se u pepeo, ubrzo i prvo vođstvo Budućnosti još od onih 9:8 na početku meča. Tenzija je dostizala tačku ključanja, gostima je samopouzdanje raslo do svodova beogradskog hrama košarke, dok je igračima Crvene zvezde pritisak oduzimao sposobnost da donose racionalne odluke, ali i ida s prepoznatljivom dozom mira u glavi rešavaju akcije. Najviše se to videlo na primeru posledično smirenog Perperoglua, kome je lopta ispadala kao da je užarena, dok Bili Beron i Džo Regland nisu mogli da iskreiraju nijednu izglednu situaciju, zbog čega su došli i promašaji sa penala. 

Ali, Crvena zvezda nije odustala, niti unapred položila oružje! Jeste Milan Tomić bio nervozniji nego ikad ranije, ali je imao plan kako da slomi ljutog takmaca i treći put ove sezone. Posle trojke kojom je Nikolić odveo Budućnost na, za njih, maksimalnih osam poena viška (55:63), počeo je Zvezdin preokret. Sve sa potpisom Perperoglua, Cirbesa i Simanića, koji je dalekometnim hicem zapalio krcatu dvoranu i sa 63:63. Do kraja je Zvezda udarom čiste energije protutnjala do pobede u poslednjem meču za 2018. godinu. 

Bolje nije moglo!

ABA LIGA - 13. kolo

Petak
Igokea - Cibona 87:69 
/Lešić 20 - Ljubičić/

FMP - Mega Bemaks 106:89
/Apić 27 - Mokoka 14/

Subota
Olimpija - Partizan 66:72
/Špan 19 - Pejdž 15/

Cedevita - Zadar 83:72
/Ramljak 26 - Božić 17/

Mornar - Krka 86:77
/Vranješ 23 - Balažič 15/

Nedelja
Crvena zvezda - Budućnost 86:72
/Perperoglu 23 - Kol 21/

Foto: Star Sport, MN Press


tagovi

Nemanja GordićNoris KolStratos PerperogluBili BeronDžo Regland

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara