""
""

SVE JE SPREMNO ZA VEČITI DERBI: Ovo su dueli koji bi mogli da odluče pobednika

Vreme čitanja: 7min | pon. 18.11.13. | 11:36

Partizanova prednost u ovom trenutku jesu navijači, kapiten Milosavljević, koji igra sezonu karijere, mladost i to što svi vide rivala kao favorita. Zvezda je u velikom naletu, u derbi ulazi na krilima tri velike pobede, ima dužu klupu, iskusnije igrače, ali... Derbi je derbi i tu uvek vladaju posebna pravila

Došlo je vreme košarkaškog večitog derbija! Za svakog ljubitelja igre pod obručima je prava poslastica, a prvi ovosezonski okršaj, 224. ukupno svakako će biti interesantan zbog toga što ekipe u utakmicu ulaze u potpuno različitom raspoloženju - Partizan je u velikim problemima sa povredama, a protiv CSKA odigrao je možda i najslabiju utakmicu u poslednjih nekoliko sezona. Crvena zvezda je u pravom naletu forme, posle pobede nad Laboral Kućom tim igra znatno bolje, što su pokazali i mečevi sa Cedevitom i Lijetuvos Ritasom i potpuno spremna čeka ovaj vrlo važan susret (20.30, Arena Sport 1).

Uoči ove utakmice MOZZART Sport se potrudio da vam što jasnije i detaljnije predstavi tri duela koja bi mogla da odluče pitanje pobednika. Pa, da krenemo...

Izabrane vesti

BOGDAN BOGDANOVIĆ – JAKA BLAŽIČ

Očekujemo vatreni duel dva mlada asa, od kojih će sigurno mnogo zavisiti rezultati dva tima ne samo u predstojećem meču, već i tokom ostatka sezone koja će, sigurni smo biti vrlo interesantna. U pitanju su dva vrlo slična košarkaša, mentalno, fizički i igrački. Atletski su potkovani do najviših granica, imaju ogroman uticaj na igru u napadu, ali i kada je u pitanju rešavanje defanzivnih zadataka. U regionalnom takmičenju imaju relativno sličan procenat šuta za dva poena (21/44 Bogdanović, 19/43 Blažič), dok je u Evroligi situacija nešto drugačija (9/28 Bogdanović, 17/28 Blažič). Do sada nisu imali priliku da se susretnu u ovakvim okolnostima, u večitom derbiju. Ali, poznajući kvaltete dvojice pomenutih dolazimo do zaključka da će ovde "pucati" na sve strane.

Bogdanović je prethodnih nedelja imao manjih problema sa povredom skočnog zgloba, koju je zadobio u susretu sa Nanterom. Ali, ni to ga nije sprečilo da odigra partije na vrlo visokom nivou.

U susretima sa MZT, Cibonom i Širokim on je prosečno postizao 16,3 poena, dok je u susretima sa Budiveljnikom, Fenerom i CSKA bio malo skromniji – 11,3 koševa po meču.

Ipak, zbog obaveza u reprezentaciji, gde je u pojedinim momentima podsećao na Sašu Danilovića iz najboljih dana, i vrlo malo vremena za odmor, jasno je da njegov ovosezonski vrhunac tek dolazi. Njegova lucidnost, sportski bezobrazluk koji poseduje, hrabrost da uputi najbitnije šuteve u najtežim situacijama izdvajaju ga kao vrlo kvalitetnog pojedinca koji puno toga radi za tim. U timu je već starosedelac, šmeker koji zna kako se dobijaju veliki mečevi. Ipak, njegova uloga će donekle i biti izmenjena, jer odsustvom Vestermana Partizan će imati samo Borisa Daloa na poziciji pleja, pa će srpski reprezentativac morati da pomogne nedovoljno afirmisano i iskusnom kolegi u prenosu lopte. Biće interesantno videti kako će se snaći u toj ulozi, s obzirom na to da je klasičan "košgeter".

Blažič je takođe imao vrlo napornu sezonu iza sebe, koju je krunisao solidnim izdanjem na Eurobasketu. Poslednji se priključio ekipi i na startu je bila primetna ta blaga ukočenost. Ali, vrlo brzo je probio led, zbog čega je, bukvalno preko noći postao heroj Crvene zvezde, igrač koji sada već na redovnoj bazi dobija ogromne ovacije publike. "Turbo" Jaka, kako ga sada mnogi zovu, već pokazuje da je možda i najbolje strano pojačanje tima sa Malog Kalemegdana u 21. veku.

U Jadranskoj ligi, na poslednje tri utakmice (Solnok, Budućnost, Cedevita) upisao je 9.6 poena u proseku, dok je u Evroligi (Panatinaikos, Laboral, Lijetuvos) bio za nijansu bolji - 10.6. 

Neverovatna brzina koju on poseduje, snalažljivost, energičnost, hrabrost, ali i želja za dokazivanjem definitivno daju neku novu energiju kompletnom timu, a takav igrač je Zvezdi dugo falio.

Zbog znatno većeg iskustva igranja večitih derbija i činjenice da je i više nego dobro upoznat sa atmosferom koja vlada kada se igra meč ljutih beogradskih rivala, prednost u ovom duelu dajemo Bogdanoviću

TARENS KINSI - BLEJK ŠILB

Ovo će najverovatnije biti i ključni duel na predstojećem derbiju. U pitanju su dva izuzetno iskusna Amerikanca, koji već imaju višegodišnji košarkaški staž u Evropi i pritom su predstavljeni kao ključni igrači svojih ekipa. Ipak, postoji jedna vrlo bitna razlika - Kinsi još uvek muku muči sa spazmom mišića, zbog čega je i propustio meč u Moskvi, ali i dobar deo susreta sa Širokim, dok je Šilb konačno proigrao i počeo da pokazuje zbog čega je doveden.

U atletskom smislu, prednost dajemo Kinsiju, iz razloga što se Šilb više oslanja na svoj ubilački instikt sa distance, zbog čega i jeste ranijih godina bio pominjan kao jedan od najboljih šutera Starog kontinenta. Kinsi je više tip igrača koji voli da ulazi u "meso", koji ume da pogodi i sa distance, neretko. Uz to, Zvezdin Amerikanac ima i konstantniji šut, koji i u regionalnim okvirima i u Evroligi ide preko 50 odsto (27/51 ABA, 22/44 Evroliga). U slučaju crno-belog Amera situacija je sledeća (20/43 ABA, 16/36 Evroliga).

Kinsi definitivno voli da koristi svoje fizikalije - ima 2,2 ukradene lopte po meču, igra vrlo agresivnu odbranu, jaku, a u meču sa MZT u Skoplju pokazao je da njegovo iskustvo neverovatno mnogo znači mladom timu Partizana. U oba takmičenja ima dvocifren učinak, u proseku (13,5 ABA, 11,5 Evroliga), a njegovo oružje bi mogao da bude i šut za tri poena, koji je u Jadranskoj ligi na izvrsnom nivou (10/17). Kao nedostatak izdvajamo to što nedovoljno razigrava tim. Naravno, to nije njegov posao, ali se čini da ponekad i previše sebi zakomplikuje situaciju, iako u datom momentu ima boljih rešenja. 

Šilbu je definitivno bilo potrebno više vremena da se uklopi u sistem rada u Zvezdi, ali konačno je počeo da pruža partije koje se od njega očekuju. Kako koja utakmica prolazi tako i njegova sveukupna igra dobija na kvalitetu. Partijama u Evroligi, posebno protiv Panatinaikosa kupio je publiku, ali su performansi protiv Laborala i Lijetuvos Ritasa samo dokaz koliko mu malo treba da od dobrog postane izuzetan. Ima minuta kada donosi pomalo ishitrene odluke, zbog čega se te situacije često završe nepovoljno po tim, ali sigurno i sam shvata da je derbi meč u kojem nema mesta za takve stvari. 

Kao i njegov kolega iz suprotnog tabora i Šilb beleži partije s dvocifrenim učinkom (11,1 ABA, 14 Evroliga), a s obzirom na količinu iskustva, broju odigranih velikih utakmica i značaja košarkaškog derbija kao svetinje na ovim prostorima, očekuje se da će njihova igrati dobiti potpuno novu dimenziju.

Bolja trenutna forma, igrački nalet i momentum u kojem se nalazi Šilb, kao i povreda koja muči Kinsija, Zvezdinom krilu daje prednost.

DUŠKO VUJOŠEVIĆ - DEJAN RADONJIĆ

Ovo je jedna vrlo zamršena tematika, kojom ćemo se mi, ipak, pozabaviti. Dule Vujošević sigurno nije mogao ni da sanja da će se naći u ovakvoj situaciji pred prvi ovosezonski derbi. Uz tešku povredu Lea Vestermana, prvog pleja tima, Kinsi i Musli su još uvek roviti. Ipak, Dule je stari lisac koji će sigurno pronaći lek i za tu boljku, a problem sa igračkim kadrom donekle bi mogli da neutrališu navijači. Poznato je već kakvu neverovatnu atmosferu prave Grobari na svim utakmicama koje se igraju u Pioniru, a derbi je uvek posebna priča. Sigurni smo da će beogradski hram košarke biti krcat crno-belim navijačima i da će učiniti sve da svojim miljenicima daju krila, a protivnika onemoguće da igraju svoju igru. 

Vujošević je čovek koji je od "kamena" brusio košarkaške dijamante, prošle sezone, kada su gotovo svi verovali da će sve trofeje pokupiti Zvezda, je tempirao formu na pravi način, pa se on na kraju poslednji smejao. Situacija nije nimalo laka po Partizan, ali s obzirom na količinu evroligaškog i regionalnog iskustva, znanje i umeće koje poseduje Vujošević, uz trenerski bezobrazluk i sposobnost da izvrši pritisak u pravom momentu, da pravi igrače gotovo ni iz čega,i da pritom godinama dominira i osvaja sve moguće trofeje čine ga neprikosnovenim na ovim prostorima.

Uz to, njegovo forsiranje agresivne, disciplinovane odbrane (63.7 primljenih poena prosečno) i vrlo atraktivna, jaka igra u napadu (74 poena po meču) dovoljno govore zašto je Partizan prvi na tabeli.

Radonjić je trener iz redova mlađe garde, pred kojim su tek godine i godine dokazivanja. Crnogorski strateg forsira već dobo poznatu jaku igru u odbrani, te u regionalnim okvirima ima pravi rezultat - 61.2 primljenih poena po utakmici. Situacija u napadu je malo drugačija. Tolika posvećenost odbrani dovela je do toga da Zvezda ne deluje toliko ubojito u napadu kao, na primer Partizan. Ubojito u smislu lepote izgrađenih akcija, tečnih pasova, smisla u igri. Kod crveno-belih je često prisutno odsustvo tih nekih elemenata, ali i pored toga postižu po 75 poena u proseku. Iako su mnogi sumnjali u njega, pokazao je da može da vodi ovaj tim i da ima potencijala.

Ipak, s obzirom na celu situaciju, ovaj duel će imati nerešen ishod, uz blagu prednost Vujoševiću, jer ipak ima mnogo više iskustva i zna kako se "igra" derbi s klupe.

Partizanova prednost u ovom trenutku jesu navijači, kapiten Milosavljević, koji definitivno igra sezonu karijere (dok je Simonović još uvek u fazi potrage za pravom formom) mladost, energičnost i veća mobilnost kompletnog sastava, ali i to što svi vide rivala kao favorita. Zvezda je trenutno u velikom naletu, u derbi ulazi na krilima tri velike pobede (Laboral, Cedevita, Lijetuvos), ima dužu klupu, bolju rotaciju na svim pozicijama, iskusnije igrače, ali... Derbi je derbi i tu uvek vladaju posebna pravila, modaliteti, atmosfera i onaj ko bude umeo da se snađe u datim okolnostima otići će kući s kompletnim plenom.

(FOTO: MN Press)


tagovi

blejk šilbBogdan BogdanovićFK Crvena zvezdaDejan RadonjićDuško VujoševićJadranska ligaJaka BlažićFK PartizanSrbijaTerens Kinsi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara