"Luiz Felipe Skolari"
"Luiz Felipe Skolari"

Svetogrđe ili moranje: Da li je vreme za stranca na klupi Brazila?

Vreme čitanja: 2min | pet. 11.07.14. | 19:31

Proslavljeni vezista Žuninjo Pernambukano kaže da je tokom igračke karijere shvatio da brazilski treneri nisu baš toliko dobri kako vole da se predstavljaju. Ističe i da bi Skolari morao da ode ako ima iole obraza

Luiz Felipe SkolariPet titula prvaka sveta, sijaset fudbalskih velemajstora koji su igru i učinili toliko popularnom igrom i debakl koji je uzdrmao temelje brazilskog fudbala. Brazilci još sabiru utiske, ne mogu da veruju šta im se dogodilo. Uostalom, nisu navikli da im neko, kao što su to učinili Nemci u polufinalu Mundijala, drži lekcije.

Pomalo arogantan stav: "Mi, pa tri mesta prazno, pa tek onda svi ostali" na Svetskom prvenstvu u Brazilu pokazao se kao potpuno destruktivan, a nije mali broj onih koji smatraju da fudbal u najvećoj južnoafričkoj zemlji gubi trku sa mnogo profesionalnijim shvatanjem igre kakvo vlada u Evropi.

Izabrane vesti

Ipak, retki su oni koji to smeju i da kažu. Čuveni Žuninjo Permabukano probio je led. Vezista koji će ostati upamćen kao verovatno najbolji izvođač slobodnih udaraca smatra da su radikalni rezovi neophodni i da je najgore što može da se desi Selesau da Luiz Felipe Skolari ostane na klupi.
"Da budemo poptuno objektivni – ovo je najznačajniji poraz u istoriji fudbala i ne mislim tu samo na Brazil! Izgubiš 1:7 kod kuće! Da sam ja trener otišao bih domah posle utakmice. Podneo bih ostavku i poveo ceo stručni stab. Ne mogu da zamislim Skolarija kako u subotu vodi ekipu u borbi za treće mesto. Ako ima imalo obraza…", ostao je nedorečen Žuninjo, ali je jasno kako bi se rečenica završila.

ŽuninjoMeđutim, nije samo Skolari problem brazilskog fudbala. Inercija je još veća prepreka, pa Žuninjo smatra da je vreme za podmlađivanje reprezentacije i neke nove ideje.

Muka je samo što ne vidi nijednog Brazilca kadrog da te reforme sprovede u delo.
"Davno sam izgubio sve iluzije kad su naši treneri u pitanju. Igrao sam ovde, igrao sam u Evropi i znam koliko sam napredovao tokom osam godina u Francuskoj. Vreme je za stranca!", zaključio je Žuninjo, koji smatra da je sada idealan trenutak, jer Brazilcima predstoje kvalifikacije tokom kojih bi ekipa imala vremena da se privikne na zahteve novog šefa.

Ali, poznajući brazilsku opčinjenost samim sobom kad je fudbal u pitanju, uvereni smo da ovaj predlog neće dobiti podršku šire javnosti. Pitanje je – progres ili identitet?

(FOTO: Action Images)


tagovi

Žuninjo Pernambukanoreprezentativni fudbalLuiz Felipe SkolariBrazil2014Brazil

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara