""
""

Terzić: Našli smo privatnog sponzora koji servisira igrače, za evro-licencu nam treba 14.000.000 evra

Vreme čitanja: 4min | čet. 06.11.14. | 09:51

Zvezdin čelnik tvrdi i da je Gasprom inicirao pregovore o novom petogodišnjem ugovoru zadovoljan benefitom koji im je do sada donela Crvena zvezda

Prvi put u klupskoj istoriji, Crvena zvezda je prošlog leta ostala bez evro-licenece i prava na izboreno mesto u evro-kupovima. Da bi se u sledećoj sezoni zaigrao u Evropi (pod uslovom da to pravo izbori na terenu), klub sa Marakane će morati da plati 14.000.000 evra!

Izabrane vesti

Zato su sve oči uprte u Gasprom koji je Zvezdin glavni sponzor i izvor prihoda u prethodnih pet godina. Spekuliše se da i ruski gigant mogao da sa Zvezdom potpiše novi petogodišnji ugovor vredan 27.500.000 evra
“Na insistiranje ruske strane počeli su razgovori o nastavku saradnje, što očigledno znači da su zadovoljni benefitom koji im je donelo partnerstvo sa Zvezdom. U ovom momentu mogu samo da kažem da su obavljeni preliminarni razgovori i da se nadamo da će novi ugovor biti potpisan do proleća. Ugovor koji Zvezda ima sa Gaspromom potpisan je 2010. kad klub nije bio miljenik vladajuće strukture, a na snazi je do juna 2015.”, rekao je v.d. generalnog skretara klub sa sa Marakane, Zvezdan Terzić za Novosti.

Terzić odbija ideju o eventualnoj privatizaciji Crvene zvezde od strane Gasproma.
“Privatizacija ili bilo kakvo strateško partnerstvo u ovom momentu nije realno, dok se ne promeni pravna forma, jer se ne radi "da li Terzić želi ili ne želi to", već zakon o Udruženju građana ne dozvoljava privatizaciju Udruženja građana. Mora mnogo zakonskih akata da se promeni, mi smo angažovali Radnu grupu i imamo konkretan predlog kako može da se izvede svojinska transformacija da bi Crvena zvezda došla u situaciju da pronađe adekvatnog strateškog partnera koji je zaintersovan za poslovni odnos. Tada bismo mogli da dođemo do par desetina miliona evra koji bi nam pomogli da rešimo probleme i u narednih 4-5 godina postanemo stabilan klub koji će igrati Ligu šampiona. Na tome intenzivno radimo.”

Kakav je plan konsolidacije?
“Angažovali smo revizorsku kuću Diloit i Tuš da nam uradi dju diližens i biznis plan. Sagledaćemo sve aspekte i blizu smo rešenja da pronađemo najbolji put da Zvezda izađe iz krize. U prošloj godini klub je potrošio 12.000.000 evra, a od te sume vraćeno je mnogo starih dugova. Naš je projekat da Zvezda u ovoj i sledećoj sezoni može da živi trošeći između šest i osam miliona evra, znači 40 odsto manje. Međutim, to su samo tekući troškovi, imamo mnogo nasleđenih dugova.”

Zvezdin čelnik otkriva i kako je stanje sa dobijanjem evro-licence…
“Dužni smo oko 50.000.000 evra, od toga je 14.000.000 evra dug za koji je direktno zaintersovana UEFA, jer se tiče sportskog sektora. Nas očekuje sledeći monitoring UEFA 31. marta 2015. i do tada moramo sanirati ovaj deo nasleđenih dugova ili plaćanjem ili potpisivanjem raznih reprograma.”

Kako Zvezda može da plati 14.000.000 evra?
“Kako znamo i umemo, ali to je Zvezdina realnost. Neki dugovi dospevaju već sredinom decembra... Dobili smo rešenje da platimo porez državi 500.000 evra, a 800.000 evra da isplatimo Bronovickog. Živimo u privrednom ambijentu kakav jeste, ali ne bih da opterećujem javnost šta sve moramo da uradimo. Spisak je dugačak. Zvezdu u životu održavaju - dobra i porodična atmosfera koja vlada i velika ljubav prema klubu. Našli smo privatnog sponzora koji može da servisira jedan mali deo sredstava kako bi igrači koliko-toliko bili zadovoljni, dok se ne nađe konkretno rešenje. Znači, nisu tačne priče da fudbaleri Zvezde ne primaju ništa. Ključna je stvar da ih do sada ništa nismo slagali. Razgovaramo sa njima, koliko imamo dajemo. Nije mnogo ali je redovno. I mislim da ta atmosfera i ljubav drži našu priču na kvalitetan način da guramo ovako.”

Uzrok problema, Terzić vidi i u radu FSS.
“Zvezda je najveći klub u Srbiji. Kao Juve u Italiji ili Real u Španiji, mora da ima značajnu ulogu u rukovođenju Savezom i to je doskora uvek i imala. Već šest-sedam godina Zvezda nema nikakvog uticaja na donošenje svih strateških odluka u srpskom fudbalu. Da li je to oko izbora selektora, mlađih selekcija, sudijskih odbora i lista, kontrolnih organa, discioplinskih komisija. Klub je potpuno marginalizovan i isključen iz rada FSS. Partizanovi kadrovi rukovode Savezom svih ovih godina i to nije slučajno. Četiri ključna čoveka koji vode Savez su bliski Partizanu: Tomislav Karadžić, Zoran Laković, Ivan Ćurković i Raša Babić, Zvezde nema već sedam godina. I to je nešto što je izazvalo nezadovoljstvo u rukovodećim strukturama i nećemo se pomiriti dok se to ne promeni.”

Za svo to vreme, Zvezda nema predsednika kluba…
“Izbori su zakazani za 10. decembar, a odmah posle toga biće održana Skupština, gde će biti izmenjen i Statut, a novi čelnik izneti svoj program. Imenovaće i UO. Zasada, zvaničano još nemamo nijednog kandidata, ali će Zvezda imati kvalitetno personalno rešenje za svog predsednika.”

(FOTO: MN Press)


tagovi

FK Crvena zvezdaGaspromSrbijaSuperligaZvezdan Terzić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara