Terzić o Zvezdinom prelaznom roku: Marinu smo nudili 1.200.000 evra, obećao je da će igrati za džabe! Kod Kuzmanovića nisam video strast

Vreme čitanja: 5min | uto. 10.07.18. | 08:38

Le Talek se umorio od fudbala u Srbiji, za Radonjića bi na Marakani odbili i 15.000.000 evra, potanko o Degeneku i svim novajlijama

Rešila je Crvena zvezda da napadne Ligu šampiona kao nikad ranije.

Ukazivale su se i pre ovog leta šanse najtrofejnijem srpskom klubu, bilo je prostranijih staza, mogućnosti da se na završnom stepeniku preko crte gurnu kijevski Dinamo ili Glazgov Rendžers, ali nije vredelo.

Izabrane vesti

Sad, posle prelaznog roka u kome je dovela dvojicu igrača besplatno, ostale platila zbirno oko 1.500.000 evra, utisak je da nije sve (samo) do novca, već i do ambijenta na Marakani, koji bi mogao da bude jezičak na vagi kad na programu budu daleko važnije utakmice od dvomeča sa Spartaksom iz Jurmale, u prvom kvalifikacionom kolu.
Osećamo glas javnosti, ljudi prepoznaju da Crvena zvezda mnogo dobro ulazi u ciklus kvalifikacija za Ligu šampiona. Organizaciono, finansijski i sportski. Pre svega, najveći naš kapital je što smo sačuvali tim od prošle sezone. Niko, realno, osim Le Taleka nije otišao. Imamo samo jedno upražnjeno mesto. Sačuvan je stručni štab, jer je s trenerom Milojevićem potpisan ugovor na dve godine. Kad uporedimo ovaj i prošlogodišnji ulazak u kvalfikacije, tim protiv Maltežana i onaj koji je završio kvalifikacije bio je stvaran kroz četiri kola. Sad ulazimo sa kompletnom ekipom od prošle godine, igrači znaju zahteve trenera, fizički su dobro pripremljeni... Imamo ozbiljan potencijal“, uverava Zvezdan Terzić, generalni dierektor crveno-belih i intervjuu Kuriru.

ZVEZDA ULAZI U LIGU ŠAMPIONA - KVOTA 9!

Po osvajanju titule, Zvezdu su napustili Uroš Račić, Luka Andžić i Abraham Frimpong. Od njihovih transfera klub je zaradio oko 3.300.000 evra, mada će ih sve zajedno nadmašiti Aleksandar Pešić, čim realizuje transfer u Al Itihad, vredan 4.200.000 evra. Posle čega se postavlja pitanje da li je potrebno prodavati još neke od nosilaca igre, poput Radonjića, Borjana, Krstičića, Rodića, Stojkovića ili Savića?
„Za sve koje ste nabrojali imamo ponude, ali niko od njih ne može da ide dok se ne završe kvalifikacije za Ligu šampiona. Imali smo ponudu na papiru 6.000.000 za Radonjića, usmeno čak 8.000.000... To su ozbiljni iznosi. Možda Radonjić vredi 12.000.000 ili 14.000.000, tržište određuje cenu, prosto nije tajming za prodaju. Možda će krajem avgusta otići za 6.000.000... Da mi sad ponude i 15.000.000 za Radonjića, ne bih prihvatio! Fokusirani smo na plasman u Ligu šampiona ili Ligu Evrope“.

Lorenco Ebesilio

S druge strane, Beograd je bez obeštećenja napustio Damijan Le Talek i otisnuo se u Monpelje. Deo navijača se pita zašto nije ostao?
„Ponudili smo mu tako dobre uslove, da ne mogu da verujem šta sam mu u razgovoru sve izgovorio, ali je bio umoran od ove lige. Kaže mi, živim za evropske utakmice i derbi s Partizanom, sve ostalo nije moj život. Kaže mi, tu sam tri godine, tražim novi život, ne mogu više. Nije stvar novca, ne mogu da više igram tu ligu. Strpljivo smo tražili zamenu za njega i našli smo je u liku Miloša Degeneka“.

Reprezentativac Australije stigao je sa prefiksom štopera mundijalskog kalibra.
„Le Talek je doveden kao zadnji vezni i Zvezda ga je napravila štoperom. Nama je potreban defanzivac kompatibilan sa Babićem i Savićem, a to je neko ko je bio vezni, ko zna da igra. Neko ko zna da pokrene igru, da iznese loptu, a Degenek je do pre dve godine bio zadnji vezni. Takvog smo tražili. Degenek je četiri godine mlađi od Le Taleka, ima dobar karakter, srpski pasoš, dolazi iz dinarskih krajeva, iz Knina je, uklapa se u sve ono što smo tražili“.

Degenek je, zasad, poslednji novajlija, a stigli su još Milan Jevtović, Dušan Jovančić, Zoran Popović, Dejan Meleg, Nikola Stoiljković, Rašid Sumaila i Lorenco Ebesilio.
Sačuvali smo tim i trenera i doveli igrače koji su nam bili potrebni. Imamo dva identična tima, na svakoj poziciji dva dobra rešenja. Prošle godine smo odigrali 56 utakmica. Svesni smo da nas pakao čeka i ove godine. Bez velikog fonda igrača, nećemo moći da odgovorimo zahtevu svih takmičenja. Ostali su Borjan, Stojković, Rodić, Savić, Babić, Krstičić, Rodić, Radonjić, Ben... Nedostajala je samo „desetka“ i došao je Ebisilio. Svi ostali su došli da pojačaju konkurenciju, pre svega Degenek i Sumaila na poziciji štopera, Jevtović bočno, Meleg kao „desetka“, Stojiljković kao špic, Jovančić kao zadnji vezni. Sve su to kvalitetna rešenja. Plus Srnić, Milić, Pavkov, Gobeljić... Kompaktan tim i što mene raduje, to su igrači koji imaju karakter pobednika. Kada smo dovodili, hteli smo samo one koji mogu da rade pod pritiskom“.

Marko Marin

Na tom mestu, Terzić je objasnio da je bio u dugotrajnim pregovorima sa Markom Marinom iz Olimpijakosa, kao i da je drugi put u dve godine želeo da angažuje bivšeg reprezentativca Zdravka Kuzmanovića. I ne samo njih.
Sa Kuzmanovićem smo pričali, ali kod njega nisam video strast da dođe u Crvenu zvezdu. Realno, karijera mu je u padu. Bilo me je strah, kako će momak rođen u Švajcarskoj, koji je igrao na velikim stadionima i bio član Intera i Fjorentine, da se adaptira na terene naše lige. Marko Marin je sa druge strane imao veliku želju da dođe u Crvenu zvezdu. Razgovarali smo dosta puta, bio je kod mene kući, jedno veče smo sedeli i dugo pričali. Ima 29 godina, bio je u velikom raskoraku između želja i realnosti. Ponude koje je dobio iz američke MLS i Kine u vrednosti od 6.000.000 evra po sezoni rešavaju njegovu životnu egzistenciju. Mi smo opet zbog Marina bili spremni da probijemo sve naše limite. Ponudili smo mu 1.200.000 evra neto godišnju platu! Duplo više nego naš najplaćeniji igrač. Toliko smo ga želeli, a i on je hteo. Na kraju, dao je jedno čvrsto obećanje, da će da potpiše za dve godine za Crvenu zvezdu i to da igra za džabe“.

Minule sezone Crvena zvezda se probila ne samo u grupnu fazu Lige Evrope, već i igrala proleće pod kapom UEFA. Šta može ove?
Neću da ulazim u kvalifikacije za Ligu šampiona, a da razmišljam o Ligi Evrope. Neću! Imam želju da Crvena zvezda uđe u Ligu šampiona! E, sad, ako ne uđemo, neću da dozvolim sebi da izgovaram, dobra je i Liga Evrope. Svestan sam da navijačima i javnosti mnogo znači Crvena zvezda u Evropi. Ponavljam, da bi se ostvario cilj, potrebno je mnogo sreće. Kao profesionalci, sve smo uradili što je do nas i mirno očekujemo kvalifikacije. Bolje od ovoga nije moglo“, dodao je Zvezdan Terzić u intervjuu Kuriru.

FOTO: Star sport


tagovi

Zvezdan TerzićMarko MarinZdravko KuzmanovićDamijan Le Talek

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara