""
""

Top 10 najboljih kupovina 2014. godine: Lokomotiva Aleksis i Murinjov duo fantastiko (VIDEO)

Vreme čitanja: 9min | sre. 31.12.14. | 15:23

Pogledajte ko je imao najbolji ukus i osećaj prilikom prelaznog roka minulog leta

Možda je još rano da se podvuče crta na učinak letošnjih pojačanja u evropskom fudbalu, ali polusezona je nekima bila sasvim dovoljno da se pokažu kao ekstra kupovine. Akvizicje poput Aleksisa Sančeza, Dijega Koste ili Seska Fabregasa već sada mogu da se okarakterišu kao puni pogoci kakav god rasplet bio u prolećnoj raspodeli trofeja. Naravno, premijerligaši su najviše uložili, pa su i njihova pojačanja bila pod najvećom lupom.

Izabrane vesti

10. JASIN BRAIMI (Granada - Porto) - 6,5 miliona evra

Možda i najbolji „mali posao“ odrađen prošlog leta. Ali, Portov skauting je toliko puta pokazao da ume da pogodi u metu. Alžirac Braimi nije mogao toliko da se istakne u skromnom timu Granade, ali su lovci na talente iz Porta videli dovoljno da bi se odlučili da ga kupe. Za samo 6,5 miliona evra. Braimi se fantastično uklopio u tim Zmajeva i postao jedan od nosilaca igre. U 20 odigranih mečeva je postigao osam golova i pokazao se kao najbolje pojačanje u portugalskoj Primeiri. Proglašen je i za igrača godine u Alžiru, a Maurisio Poketino je već spremio 20 miliona evra da ga dovede u Totenhem. Ipak, kako to obično biva sa Portom, prva ponuda se odbija, pregovori će biti dugi i teški. Braimijeva cena raste iz utakmice u utakmicu. Zaslužio je.

9. ŽEREMI MENEZ (PSŽ - Milan) - bez obeštećenja

Njegov talenat nikada nije bio sporan, ali luda glava, sebičnost i prepotentnost su ga spečili da napravi mnogo više nego što je do sada uadio. Zato je Menez bio kocka prošlog leta. Bez obzira što je bio slobodan igrač pošto PSŽ nije želeo da nastavi saradnju sa njim. Prvi je reagovao stari lisac Galijani i verovao da Menez može da postane jedan od igrača koji će povući ekipu napred. Inzagi je takođe insistirao na transferu i Francuz se opet obreo na Apeninima. Početak sezone je pripao Hondi, ali kada je upalio motore, Menez je postao igrač oko koga se vrti igra Milana. Eksperiment sa prekomandom na „lažnu devetku“ je upalio i Inzagi je u Francuzu dobio ono što nije imao u Toresu ili Paciniju. Menez je postao udarna igrla Rosonera i postigao neke prelepe golove kao ona majstorija protiv Parme, plasirka u derbiju sa Interom ili solo akcija protiv Napolija... U mnogim anketama je proglašen najboljim pojačanjem Serije A za prethodnu polusezonu.

8. HAMES RODRIGEZ (Monako - Real Madrid) - 80 miliona evra

Sva ta popmpa koja se letos digla oko Hamesa Rodrigeza je najmanje išla u prilog njemu. Znalo se još u Portu da je reč o dečku dijamantskog talenta. U Monaku je nekako bio zaturen iako je pružao sjajne partije, a onda je usledio Brazil. Fenomenana izdanja na Svetskom prvenstvu su napravila od Hamesa Mundijalsku starletu. Dovoljno da Florentino Perez poludi za njim. Kao i godinu dana ranije u slučaju Bejla, prvi utisak je bio da Rodrigez ne vredi te pare, da je preplaćen, ali logika i Florentino Perez često ne idu jedno sa drugim. Na Hamesu je bilo da opravda ogroman uloženi novac i ponovi partije sa Mundijala u najjačoj mogućoj konkurenciji. Kao i da zameni miljenika navijača Anhela Di Mariju. Zamilsite samo da mu je loše krrenulo, kakva lavina kritika bi usledila zbog prodaje Di Marije i njegovog dovođenja. Ipak, sjajni Kolumbijac je pokazao za samo pola godine da je zaista satkan od najfinijeg fudbalskog materijala. Svejedno u kojoj formaciji igrao, da li na stani, da li kao plejmejker ili polušpic, uvek je bio na visini zadatka. Daleko je Hames od prve pozicije u napadu, ali je i tako iz senke u 25 mečeva upisao devet pogodaka i osam asistencija, postižući golove na najrazličitije moguće načine. Fanatično posvećen sopstvenom usavrašavanju poput saigrača Kristijana Ronalda, mladi Kolumbijac je nezamenjiv kod Anćelotija. Voli da se žrtvuje za tim i odrađuje lavovski deo posla u defanzivi pokrivajući veliki prostor iza udarnog trilinga, a sam kaže da mu prija nova uloga u Realu. Starleta raste u asa svetskog kalibra.

7. TONI KROS (Bajern - Real Madrid) - 25 miliona evra

Obe letošnje trgovine na realciji Real Madrid - Bajern Minhen su se pokazale kao fantastični potezi. Toni Kros se fenomenalno uklopio u Realu, Ćabi Alonso je oduševio po dolasku u Bavarsku. Teško se odlučiti ko je bolje prošao u tim transferima, ali blaga prednost ipak ide Krosu. Istina je da je bio tri puta skuplji od Alonsa, ali Real je u njemu dobio plejmejkera za narednih desetak godina. Nemac je skoro deset godina mlađi od iskusnog Baska i zbog toga se u perspektivi može reći da je bolje rešenje. Pred Alonsom je možda još dve godine vrhunskog fudbala i to će biti kraj. Nemac je kod Anćelotija postao neizsotavan deo startnih 11, a nije ga omela ni lakša povreda. Sa prosečnom ocenom 7,6 je deveti najbolje ocenjeni igrač Primere po izboru specijalizovanog portala za fudbalsku statistiku „Whoscored.com“. Po preciznosti pasova, Kros je prvi u Španiji jer je 93 odsto njegovih dodavanja bilo tačno, a drugi je asistent Primere. Bajern retko kada pravi greške, ali čini se da su Bavarci pogrešili kada se nisu potrudili da zadrže svoje dete i tako olako su ga pustili u Real Madrid za samo 25 miliona evra.  

6. HAKAN ČALHANOGLU (Hamburg - Bajer Leverkuzen) - 14,5 miliona evra

Još se u očajnom Hamburgu prošle sezone videlo da je Hakan Čalhanoglu buduća zvezda. Bila mu je to prva sezona u Bundesligi, ali mu to nije smetalo da izraste u najboljeg igrača i jedinu svetlu tačku kluba sa severa Nemačke. Transfer u neki ozbiljniji klub je bio logičan sled događaja i mladi Turčin se preselio u Bajer iz Leverkuzena. Idealnu sredinu za talentovane igrače koji su u naletu. Trener Rodžer Šmit je u prošloj sezoni u Salcburgu lansirao sjajne ofanzivne poput Manea i Kampla, a Čalhanoglua je promovisao u vošu Leverkuzena. Sve u igri Farmaceuta se vrti oko mladog Turčina. Međutim, ono što je postalo njegova lična karta je strašan šut. Turčin ispaljuje projetkila iz slobodnjaka. Već je postigao pet spektakularnih golova od poečtka sezone i mnogi da zbog razornog udarca već sada porede sa Žuninjom. U svakom slučaju, Bajer Leverkuzen je napravio fenomenalan potez kupovinom 20-godišnjeg veziste za 14,5 miliona evra.

5. GRACIJANO PELE (Fejenord - Sautempton) - 10 miliona evra

Sjajan utisak je ostavio i naš Dušan Tadić po dolasku iz Holandije u Sautempton, ali Gracijano Pele je ipak zaslužio pre Srbina da se nađe na ovoj listi. Znao je Ronald Kuman koga dovodi jer je u Fejenordu već imao priliku da se uveri u sposobnosti italijanske gol-mašine. Zbog slučajeva Kežmana, Alvesa ili Luka de Jonga, na Ostrvu imaju predrasude da strelci iz Holandije nisu nivo Premijer lige, ali ih je Pele ekspresno demantovao. Italijan blista od kada je došao na Sent Meriz i najzaslužniji je što se nisu ostvarile crne prognoze da će Sautempton doživeti fijasko posle letošnjeg egzodusa najboljih igrača. Postigao je osam golova, a neki od nih su bili prelepi poput makazica protiv Rendžersa. Svaki evro od deset miliona uloženih u njegov transfer se do sada isplatio Svecima.

4. ERIK ČUPO-MOTING (Majnc - Hanover) - bez obeštećenja

Možda Erik Čupo-Moting nije veliko fudbalsko ime, možda Šalke nije krem evropskog fudbala, ali ovaj Kamerunac je ostavio bez teksta navijače Kraljevsko-plavih od kada je letos došao iz Majnca. Na 19 mečeva Bundeslige ove jeseni je postigao devet golova i treći je strelac lige, upisao je još četiri asistencije, a uglavnom su njegovi golovi rešavali mečeve i donosili bodove. U zbiru golova i asistencija je drugi najkorisniji fudbaler nemačkog prvenstva. Kada se na sve to doda, da je došao prošlog leta u Gelzenkirhen kao slobodan igrač bez plaćanja obeštećenja, onda je jasno kakav je potez tada napravila uprava Šalkea. Kamerunac je postao fatalno oružje ekipe iz Gelzenkirhena i jedan od najboljih poteza letnje fudbalske pijace.

3. SESK FABREGAS (Barselona - Čelsi) - 33 miliona evra

Još jedan u nizu kojeg nije grejalo sunce Španije, ali na tmurnom Ostrvu blista. Ili je u Španiji zaista toliko jača konkurencija ili su giganti Primere napravili toliko loše procene ili je Ostrvo siomašno takvim asovima. Šta god da je u pitanju, Sesk Fabregas je oživeo u Čelsiju! Čakni u kapitenskih danima iz Arsenala nije igrao ovako dobro. Sesk je poslednji delić za slagalicu koju je Murinjo počeo da slaže pre godinu i po dana. Plejmejker za kojim je ovaj tim Čelsija prosto vapio. Zabeležio je neverovatnih 13 asistencija u Premijer ligi, a tek je polovina sezone. Prošle sezone, Džerard je sa istom brojkom bio Kralj asistencija za celu sezonu. Još osam uspešnih gol dodavanja mu fali da izjednači rekord Tjerija Anrija. U proseku napravi 3,33 šanse svojim saigračima, do sada ih je stvorio 61! Seskova dodavanja prosto seku protivničke odbrane, a zajedno sa Matićem čini najbolji tandem u veznom redu na Ostrvu. U Barseloni su ga gurali na sve moguće pozicije osim ove za koju se znalo da je njegovo carstvo. Da li je Buskets zaista bio vredan ovakvog gubitka? Murinja to ne zanima. Za 33 miliona eva je dobio plejmejkera o kakvom je sanjao.

2. DIJEGO KOSTA (Atletiko Madrid - Čelsi) - 37 miliona evra

U Primeri nije bio mega zvezda, na Ostrvu je Bog! Ako izuzmemo Drogbu, Čelsiju je savršeno odgovarao nadimak Groblje napadača. Tamo nisu prošli ni Krespo, Ševčenko ili Tores. Ogroman teret je lebdeo nad Dijegom Kostom. Da li je on samo prvi među jednakima iz Simeoneove armije? Da li može da igra pod većim pritiskom sada kada nije u koži autsajdera? Da li su povrede omele njegov razvoj? Na sva pitanja je odgovorio na najbolji mogući način. Golovima! Ređao ih je kao od šale i opovrgao sve teorije o aklimatizaciji na novu sredinu. U 16 utakmica u Premijer ligi je dao 13 golova, postiže gol na na savkih 83 minuta na terenu i najveći je favorit da sezonu završi kao prvi strelac takmičenja. On je egzekutor koji je bio potreabn Murinjovom projektu. Čovek koji će umeti da koristi ono što mu serviraju Azar, Fabregas, Vilijan, Matić... Korisniji je nego Tores, Eto i Ba zajedno prošle godine. Kod njih je svaki peti šut završavao u golu. Kod Koste svaki treći ide iza leđa golmanu. Mnogo je aktivniji u igi od pomenute trojice, ima duplo više kontakata sa loptom iako igra na ivici ofsajda. U proseku stvori i dve šanse saigračima što je za špica njegovih karakteristika sjajan podatak. Da li iko misli da je 37 miliona evra uloženih u Kostu bilo previše?

1. ALEKSIS SANČEZ (Barselona - Arsenal) - 42,5 miliona evra

Nismo imali dilemu ko je najbolja letošnja akvizicija. Ne postoji kupovina kao što je Aleksis Sančez. Čileanac poput lokomotive vuče tim Arsenala i jedini je razlog što Venger i dalje živi u zabludi da je na pravom putu i što Tobdžije mogu da se nadaju da će i sledeće godine biti deo Lige šampiona. Zar nije Aleksis jedini igrač Arsenala zbog kojeg se uzvrpoljite i napregnete očekujući da će baš ono učiniti nešto nesvakidašnje sa loptom? Toliko je iznad ostatka ekipe da ne postoje brojke i statistika koji to mogu verno da dočaraju. Ali kad smo već kod brojki, da pomenemo da je dao 14 golova u 26 utakmica, da je u istom periodu sedam puta asistirao, a mnogi od njegovih golova su dolazili kao plod individualnih akcija. Svejedno je da li igra kao najistureniji napadač ili po krilu. On je opcija više za koju god taktiku se Venger odluči. Nije skupoceni sebični napadač već igrač koji je ove sezone pripremio najviše šansi saigračima u Arsenalu. Ni Ozil u ulozi plejmejkera ne stvara toliko prilika završnim pasovima. Verovatno mnogi igrači Arsenala kada ne znaju šta da rade, dodaju loptu Aleksisu jer veruju da će taj momak da uradi nešto. U Barseloni bi trebalo dobro da se zapitaju zašto ovaj momak nikada nije imao puno poverenje i zašto je morao da se dokazuje više od ostalih. Niko ne može da kaže da Aleksis ne vredi uloženih 42,5 miliona evra.

(FOTO: Action images)


tagovi

Zimski prelazni rok 2015Žeremi MenezTransferiToni KrosŠpanijaSesk FabregasSerija ASautemptonReal MadridPrimeraPremijer ligaPortugalPortoNemackaMilanJasin BraimiItalijaHames RodrigezHakan ČalhanogluGracijano PeleEvropaEngleskaDijego KostaErik Maksim Šupo MotingČelsiBajern MinhenBajer LeverkuzenArsenalAleksis Sančez

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara