Martin Dubravka
Martin Dubravka

Totalno opičeni golman Njukasla: Više volim da igram desno krilo, nego da branim

Vreme čitanja: 2min | pon. 02.04.18. | 14:28

Martin Dubravka kakvog niste nikada upoznali

Slovački golman Martin Dubravka uspeo je da veže dve utakmice bez primljenog gola u Premijer ligi. Pojačanje Rafe Beniteza iz praške Sparte pokazao se kao pun pogodak uprave Njukasla u borbi za opstanak, a posle dobre partije protiv Hadersfilda otkrio je nekoliko zanimljivih detalja o sebi.
"Više volim da igram kao desno krilo nego kao golman. Ponekad igram u polju na treningu, pa me treneri pitaju 'zašto si golman?, bolje pređi u vezni red'. Ali, prekasno je za promenu, otac i deda su mi bili golmani, a ja sam visok", kaže Dubravka.

Kod golmana Njukasla posebno se ceni rad nogu, pa je evidentno da je postao golman-libero u taboru Njukasla.
"U modernom fudbalu golmani su poslednji fudbaleri odbrane. Morate znati da igrate s loptom, ne samo da je ispucavate. Trener uvek hoće od mene da forsiram igru kada imam loptu u nogama. Traži i da budem glasan, da vičem kod centaršuteva. Trudim se da ispunim njegova očekivanja. Ne želim da izgledam arogantno sa strane, želim samo da usadim samopouzdanje saigračima. Baš me briga što je neko duže od mene u ovom klubu, vikaću i na njega jer smo svi u istom poslu i nema zezanja", podvlači Dubravka.

Izabrane vesti

Zanimljivo je šta mu je Rafa Benitez rekao nakon što je odbranio zicer Marsijalu i doneo pobedu Svrakama na debiju pre nekoliko nedelja.
"Rekao mi je da kupim loto listić koliko sam srećan. Dosta mi je pomogao savetima, znao  je da je to veliki debi za mene. Saigrači nisu verovali u pobedu, jedva sam ih motivisao. Ako se borite jedni za druge niko vam ništa ne može, čak ni rival koji je jači od vas." 

Prelazak u Njukasl mu je promenio život.
"Otvorile su mi se potpuno nove mogućnosti. U ovom gradu svi žive za fudbal, nadam se da će me Njukasl otkupiti na kraju sezone posle pozajmice. U slovačkoj svi znaju za Njukasl, to je veliki klub u mojoj domovini. Znami da mnogi pričaju samo o top šest u Engleskoj, ali je u Slovačkoj Njukasl jedan od najpopularnijih klubova. Svako hoće da bude heroj u takvom klubu, ali znam da moram da idem korak po korak. Ako misliš da će sve doći samo od sebe, neće", napominje Dubravka.

Njegov golmanski idol je Peter Čeh.
"Njegovu sliku sam nekada držao na ormariću, a sada smo zajedno u istoj ligi. To je veliki korak za mene, jedva čekam utakmicu sa Arsenalom da se pozdravim s njim."

Dubravku dosta povezuje i s pokojnim Pavelom Srničekom, legendarnim golmanom Njukasla koji je preminuo 2015. godine.
"Pre deset godina iz njegovih ruku sam dobio trofej za najboljeg golmana i njegove reči su mi dosta značile. Rekao mi je da treniram naporno i da ću jednog dana naslediti njega u najboljoj ligi na svetu. Nije me lagao, često je dolazio na moje utakmice, bili smo dobri poznanici", ispričao je Martin Dubravka.

Foto: Action Images


tagovi

Martin Dubravka

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara