""
""

TRANSFERI (NEMAČKA) – Iz Bundeslige se ne ide nigde, u nju svako hoće da dođe

Vreme čitanja: 6min | sre. 04.09.13. | 19:15

Bundesligaši su uspeli da zadrže sve svoje zvezde iako je „pola Evrope“ jurilo Humelsa, Drakslera, Levandovskog, Gindogana, Šaćirija, Kislinga... Od luksuzne robe su samo Gomez i Širle napustili Nemačku, a došlo je par velikih imena iz inostranstva

Prošle sezone su Bajern i Borusija bacili Evropu pod noge i dali za pravo Nemcima da glasno kažu: „Najbolji smo, u Bundesligi se igra najbolji fudbal“. Naravno, ukusi su različiti, neko voli Premijer, neko voli Primeru, neko Kalčo, ali se Nemcima jedno mora priznati: Imaju najorganizovaniji šampionat u Evropi. Imaju najmanje fudbalskih skandala. Imaju najjasniju finansijsku situacju i najviše poštuju njegovo veličanstvo: navijača!

Izabrane vesti

I izgleda da je to njima dovoljno. Iako su svi klubovi finansijski stabilni, Nemci su i ovog leta pokazali da su fudbal i ekonomja dve neodvojive oblasti. Bez obzira što neki klubovi imaju izuzetno ozbiljne budžete, trošili su onoliko koliko im je potrebno, ne razbacivajući se s parama. Uostalom, Nemci nikada nisu ludovali u prelaznim rokovima i izazivali haos na pijaci. Ovog leta su po potrošnji novca bili iza Premijera, Primere, Serije A, francuske Lige 1, čak i ruskog šampionata! Ali, njihova pobeda se ogleda u činjenici da su zadržali gotovo sve bisere koje je Bundesliga stvorila u poslednih par godina. Jedina luksuzna roba koja je napustila nemačku su Širle i Gomez. Ako pogledate kako najbolji odlaze iz Španije i Italije, onda će vam biti jasno kako Bundesliga napreduje.

Kao i u Španiji i ovde su u centru pažnje bila dva tima, zvanično dva najbolja kluba Evrope. Bajern i Borusija su rat iz prošle sezone nastavili i na pijaci i to mnogo pre nego što je ona i počela, kada su Bavarci izvršili „prepad“ i oteli Gecea za 37.000.000 evra. Ali, dobro se pojačala i Borusija, pa i Šalke. Ostali timovi nisu ništa slabiji nego lane. Još jedan garant uzbudljive Bundes sezone.

BAJERN

Kada su videli da im je Borusija žestoko uzdrmala hegemoniju u Nemačkoj, krenuli su svim silama da rešavaju taj „problem“. Još uoči onog finala na Vembliju, Bavarci su zadali velikom rivalu  žestok udarac. Islatili su otkupnu klauzulu od 37 miliona evra za Marija Gecea, oborili nemački rekord i izazvali gnev u Dortmundu. Iako im Gece i nije bio neophodan pored Robena, Riberija, Milera i Šaćirija, rešili su da pokažu ko je broj jedan u Nemačkoj. Direktno su oslabili najvećeg protivnika i pokazali svu svoju moć. Isto su pokušali da urade i sa Levandovskim, ali nisu uspeli. Mada, svi kažu da će ga dobiti sledećeg leta. I to bez obeštećenja. Najčudniji potez je bila prodaja Marija Gomeza, jer nikome još nije jasno kako to da takva igračina nema mesta pored Mandžukića. Gvardiola je već po dolasku počeo da uspostavlja neka svoja pravila i da sprovodi svoju politiku, pa je najboljem veznom redu Evrope dodao svog katalonskog đaka Tijaga Alkantaru. Ni on nije bio neophodan Bavarcma, ali Pepove želje su morale da se poštuju. Čudna je i odluka da prodaju Luiza Gustava koji je odrađivao lavovski deo posla u veznom redu, ali kada se pogleda cifra od 17 miliona evra, onda i ima logike.

BORUSIJA DORTMUND

Borusija je preživela šok sa Geceom i krenula u potragu za njegovom zamenom. Vrlo pametno su utrošili novac od prodaje doskorašnjeg idola navijača i doveli dva sjajna ofanzivca.  Iz Sent Etjena su uzeli jednog od najbržih fudbalera planete Pjera Emerika Obamejana koji je het trikom već u prvom kolu pokazao kakvo je pojačanje. A, onda su srušili klupski rekord za čudesnog Jermena Henrika Mkitarjana iz Šahtjora. Uzeli su ga Liverpulu ispred nosa i dobili „desetku“ kakvu bi poželeo svaki tim. Reklo bi se da su sa njima dvojicom bolji nego sa Geceom. Velika pobeda Jirgena Klopa su i ostanci Matsa Humelsa, Nevena Subotića i Ilkaja Gindogana koje je jurilo „pola Evrope“. Dobili su bitku i za ostanak Roberta Levandosvkog, a da li će i rat, videćemo sledeće godine. Takođe, Santanu je u ulozi trećeg štopera zamenio Papastatopulos, što je takođe korak napred. Uglavnom, jači su nego u prethodne dve godine, a jedini problem će imati TV komentatori koji će „lomiti jezike“ oko Borusijinih pojačanja.

ŠALKE I BAJER LEVERKUZEN

Preostala dva nemačka predstavnika u Ligi šampiona su takođe odradila dobar prelazni rok i pokušaće da Bundesligi donesu još malo slave i popularnosti kao što to rade Bavarci i Milioneri. Šalkeova najveća pobeda je ostanak dva fudbalska bisera Julijana Draklsera i Kirijakosa Papadopulosa. Ostali su bez Meceldera, Barnete, Marike i Pukija, a lišili su se i pozajmljenih fudbalera poput Afelaja i Bastosa. Međutim, doveli su par odličnih igrača. Mađar Adam Salai je jedan od najboljih špiceva Bundeslige, a Aogo i Santana su pouzdani defanzivci. Ugrabili su i poslednjeg u nizu velikih bisera nemačkog fudbala Leona Gorecku. Kao šlag na tortu je došao Kevin Prins Boateng.

Bajer Leverkuzen je dobro zaradio od prodaje Širlea u Čelsi i defanzivaca Karvahala u Reala, odnosno Kadleca u Fenerbahče. Odbranu su ojačali dovođenjem iskusnog tandema iz Sevilje: Golmana Palopa i štopera Spahića. „Imaju oko“ da snime mlade talente koji nemaju prostora u većim klubovima, pa su zato kupili Donatija iz Intera i Emrea Čana iz Bajerna. Širlea su zamenili trojicom fudbalera. Prvi je stigao odlični reprezentativac Južne Koreje Heung Min Son koji je blistao u Hamburgu. Potom su uzeli i najboljeg igrača Fortune, Robija Kruzea i na kraju su vratili Derdijoka iz Hofenhajma.

SEVERNJACI

Klubovi sa severa Nemačke Verder, Hamburg, Volfsburg i Hanover su često bili poznati kao vrlo aktivni na fudbalskoj pijaci, ali su ovog leta mirovali. Volfsburg je zadržao Dijega i pridodao mu Luiza Gustava, s tim što su se rešili velikog broja nebitnih igrača. Vredi pomenuti i transfer Tima Klosea iz Nirnberga. Hamburg je bio vrlo skroman i nije nadoknadio odlazak Sona, a od zvučnijih pojačanja vredi istaći Đurua i Zuu iz Bazela. Opet nisu uspeli da se reše Rajkovića i Kačara. Ali, zato jesu direktora Arnesena koji je unazadio klub lošim potezima. Verder je ostao bez Papastatopulosa i De Brujna, a uspeo je i da se otarasi problematičnog Arnautovića. Kod kupovne strategije, odlučili su se da ulažu u mlade fudbalere, mada vredi pomenuti dolazak Franka Di Santa. Hanover je ostao bez udarne igle Abdulauea koji je prešao u Štutgart za 3,5 miliona evra.

OSTALI

Frajburg je za četiri miliona evra doveo najvećeg talenta Češka, Vladimira Daridu i obratite pažnju na tog momka. Može da bude naslednik Tomaša Rosickog. Borusija Menhengladbah je za pet miliona kupila ofanzivnog Brazilca Rafaela, ali su ostali bez Hankea (Frajburg) u špicu. Ipak, uspeli da zadrže supertalentovane Ter Štegena i Patrika Hermana. Nirnberg i Ajntraht nisu mnogo menjali tim, ali zato jeste Štutgart. Lajtner, Abdulaue i Hagui su solidna pojačanja, a otišli su kapiten Tašči i odlični Japanac Okazaki. Majnc je ostao bez trojice najboljih igrača Salaija, Ivanšica i Kirhofa, ali oni uvek nađu načina da zamene nosioce igre. Hofenhajm je još slabiji nego lane, a novi bundesligaši Herta i Ajntraht Braunšvajg će se osloniti na preošlosezonske timove.

TOP 10 TRANSFERA BUNDESLIGE

Mario Gece (Borusija Dortmund – Bajern) – 37 miliona evra

Henrik Mkitarjan (Šahtjor – Borusija Dortmund) - 27,5

Tijago Alkantara (Barselona – Bajern) – 25

Luiz Gustavo (Bajern – Volfsburg) – 17,5

Pjer Emerik Obamejan (Sent Etjen - Borusija Dortmund) –13

Kevin Prins Boateng (Milan – Šalke) – 10

Heung Min Son (Hamburg – Bajer Leverkuzen) – 10

Sokratis Papastatopulos (Verder - Borusija Dortmund) – 9

Adam Salai (Majnc – Šalke) – 8

Tim Klose (Nirnberg - Volfsburg) - 6

Pročitajte i kako je protekao prelazni rok u ItalijiŠpaniji Engleskoj.


tagovi

Ajntraht FrankfurtBajer LeverkuzenBajern MinhenBorusija DortmundBorusija MenhengladbahEvropaFrajburgHamburgerHertaNemackaNirnbergStutgartTransferi 2013VerderVolfzburg

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara