""
""

TRANSFERI (PREMIJER): Junajtedov debakl, Baldinijeve čarolije, čudni Venger i čerupanje Primere (ANKETA)

Vreme čitanja: 8min | uto. 03.09.13. | 20:13

Toenhem je i pored prodaje Bejla, prošao kao pobednik prelaznog roka. Junajted dobijao šamar za šamarom u potrazi za Skolsovim naslednikom. Siti i Liverpul bilimnogo uspešniji. Čelsi nastavio sa kupovinom mladih ofanzivaca. Pohvale za Norič i Svonsi, Njukasl najveći gubitnik

Pre samo 24 časa Ostrvo je bilo u transu! Poslednji dan prelaznog roka u Engleskoj se smatra “crvenim slovom”, tj. vrhuncem fudbalske neizvesnosti. Ni poslednjo kolo, ni ludilo Boksing deja, ni finale FA kupa ne izazivaju toliku nervozu, interesovanje i tremu kao “deadline day”.

Izabrane vesti

Dan kada su svi u frci šta da kupe i prodaju. Gomile reportera čekaju ispred svakog stadiona, svaka iole uglednija TV stanica koja sebe smatra ozbiljnom emituje višečasovne emisije posvećene prelaznom roku sa stručnim konsultantima. Putem Tvitera se “sipaju eksluzive” ko je koga gde video. U fazonu: “Rođak od moje svastike je upravo video kako Kagavina žena kupuje u Luj Vitonu, pa mora da se Šinji seli u Pariz.” I takvih bezbroj informacija od kojih neke ipak postaju prave ekskluzive i imaju veze sa realnošću.

Svake godine jedan neko je pobednik poslednjeg dana pijace, a neko je gubitnik. Sinoć je u prvoj ulozi bio Mesut Ozil, a u drugoj Fabio Koentrao.

Mnogi klubovi su i pored tri meseca otvorenog tržišta ostali neobavljenog posla. Popravnog više nema. Bar do januara. Ili dok se ne ukaže neki Slobodan igrač koji poseduje određeni kvalitet…

Kao najjača i najbogatija liga na svetu, Premijer je gospodario i na pijaci. Potrošili su najviše para od svih liga, oborili sopstveni rekord, a primetna su dva trenda u funkcionisanu vrhunskih klubova: Što brže se rešiti engleskih fudbalera i dovesti nekoga iz Primere. Ipak, na Pirinejima stanuju najveći evropski majstori fudbala.Na dovođenje 44 fudbalera iz Primere je potrošeno 158.000.000 evra. 

Promene trenera u tri najjača kluba su uzrokovale i velike transfere. Kada se podvče crta, Totenhem i pored prodaje Bejla deluje kao pobednik, Mančester Junajted je bez ikakve dileme gubitnik. U našoj anketi na dnu tekst možete da glasate za pobednika prelzanog roka u Premijer ligi. Krenimo redom…

MANČESTER JUNAJTED

Prvi utisak je da je Mančester Junajted najveći gubitnik leta, ne samo u Engleskoj, već u Evropi. Tamo neko zaslužuje otkaz za očajan prelazni rok, a vrlo lako bi to mogao da bude izvršni direktor Ed Vudvord, čija neposobnost je mnogo koštala Đavole. Od desetak igrača koje su tražili, uspeli su da dovedu samo Felainija. Glavna meta je bila: Naći naslednika Pola Skolsa. Alkantaru su imali u rukama, ali im ga je Bajern oteo ispred nosa. Potom nisu uspeli ni sa Modrićem, Kabajom, Ozilom i na kraju Anderom Ererom iz Bilbaa. Došli su u situaciju da poslednjeg dana traže očajnički tog glavnog čoveka u vezi i bili su spremni da isplate 36 miliona evra za mladog Baskijca. Ipak, i tu su izvisili. Dolazak Maruana Felainija u minut do 12 jeste sjajna stvar, ali Belgijanac nije taj preko potrebni plejmejker. Do ponoći su se cenkali sa Evertonom i za Lejtona Bejnsa, a kada su videli da im ni to ne ide, pokušali su brzopoteznu pozajmicu Fabija Koentraa. Zakasnili su sa papirologijom i dobili još jedan šamar. Jedina lepa vest za Junajtedove pristalice je ostanak Vejna Runija. Sad lepo neka opet vrate Skolsa iz penzije…  Bio je i neki skriveni plan da se dovede špic, ali su Levandovski, Kavani i Falkao bili samo puste želje. Gigant kakav je Junajted nikada nije odradio slabiji prelazni rok.

MANČESTER SITI

Gradski rival je Manuelu Pelegriniju na raspolaganje stavio ogroman novac i on ga je dobro iskoristio. Doveo je igrače u top formi, poput Jovetića, Negreda, Fernadinja i Navasa, a jedino je izostao kvalitetan štoper, pa je morao da krpi s Demikelisom u „minut do 12“. Uvezli su suvi kvalitet iz Evrope, a rešili su se nekih precenjenih engleskih fudbalera poput Sinklera i Berija, mada su isto planirali i sa Milnerom, ali ga niko nije hteo. Takođe, sa platnog spiska su skinuti skupi veterani poput Maikona, Kola Turea, Bridža, Santa Kruza, a konačno su se trsili i problema zvanog Tevez. Dobar prelazni rok za Građane.

ČELSI

Tu se već na u maju znalo ko će biti glavna zvezda. U senciv povratka Žozea “Posebnog” Murinja je ostao svaki dolazak i odlazak. Međutim i Murinjo je morao da se povinuje klupskom planu podmlađivanja tima, koji se odvija već dve godine. Plavci su uglavnom kupovali fudbalere koji tek treba da dostignu zenit poput Širlea ili Van Ginkela. Vratili su De Brujna sa pozajmice. Ipak, nisu uspeli da nađu gol-mašinu. Falkao, Kavani, Levandovski i Runi su bili nerealne želje. Bili su blizu Runija, ali ih je igrač na kraju odbio. Moraju da se zadovolje Etoom. Mada, Kamerunac je i dalje vrhunski napadač. Posebna priča je Vilijan. Vreme će pokazati da li je 38.000.000 evra za Brazilca bila mudra odluka, ali su makar napakostili Totenhemu. Napomenimo i da su u Vitese koji je njihova filijala poslali par uzuzetno talentovanih klinaca poput Pjacona, Kuevasa i Acua. Dilema poslednjeg dana je bila samo: Lukaku ili Demba Ba? Na kraju je otišao Lukaku. Zadržali su i Matu, mada nikome nije jasno kako će Murinjo raspodeliti minutažu za toliki broj kvalitetnih ofanzivaca.

TOTENHEM

Klub koji je obeležio prelazni rok u Evropi je Totenhem. Kupovao je za 121.000.000 evra, a prodao za 127.000.000, tako da je pijacu završio u plusu. I Sve to zahvaljujući jednom čoveku, velikom magu fudbalske pijace: Franku Baldiniju. Prepredeni italijanski direktor je legenda u ovom poslu, a obavljao ga je u Juventusu, Realu i Romi. On je napravio transfer strategiju. Pevci su ostali bez Bejla, ali su dobili 100.000.000 evra i plejadu fenomenalnih mladih fudbalera. Za 42 miliona su kupili dva umetnika fudbala Erika Lamelu i Kristijana Eriksena. Jednog od najtalentovanijih zadnjih veznih na svetu Paulinja. Zatim rumunsko čudo Vlada Kirikeša kojeg nazivaju “mešavinom Vidića i Agera”. U manevar je dodat i Kapue iz Tuluza, a na Bejlovu poziciju vrhunski paker Naser Čadli. Doveden je jedan od najboljih špiceva Primere Roberto Soldado, ali utisak je da su morali da dovedu još jednog napadača. Pokušali su sa Čičaritom i Bentekeom, ali ništa. Defo i Adebajor ostaju alternative Soldadu. I oni su se rešili balasta u vidu Galasa, Asu-Ekotoa, Parkera, Dempsija i Hadlstona koji ipak nisu igrači za najveće domete. Takođe, morali su da dovedu levog beka, želeli su Koentraa ili De la Belu iz Sosijedada, ali su na tom polju zakazali. Moraće da se oslone na Rouza.

ARSENAL

Posle dva meseca sprdnje na njegov račun zbog štedljivosti, Arsen Venger je poslednjeg dana pijace šokirao planetu. Izdvojio je neverovatnih 50.000.000 evra za Mesuta Ozila i smirio navijače Arsenala. Ali čini se da je morao da se „otvori“ za još bar dva-tri pojačanja, iako je osim Žervinja zadržao ceo tim od prošle sezone. Da li je bilo bolje da je sumu od Ozila podelio i doveo dva napadača i desnog beka, videćemo. Želeo je Iguaina, Suareza, Runija, Mićua, Dembu Ba, ali i nemačkog vunderkinda Draklsera.

LIVERPUL

Liverpul je zadržao Suareza i to je najbitnije. Odoleli su Redsi ponudama Reala, što nije lako i pokazuje da je ovo i dalje gigant, bez obzira na rezultate, jer se i na ovakvim stvarima dokazuje veličina kluba. A, prelazi rok su odradili odlično i uspeli da dovedu nekoliko pojačanja koja bi mogla da eksplodiraju. Sako i Tijago Ilori su štoperi za narednih deset godina. Zato, nije jasno šta im je bio potreban Kolo Ture!? A, imaju još Agera i Škrtel. Minjole je sa gola već oterao duh Pepea Reine. U ofanizivu su dodali Mozesa i španskog pakera Luisa Alberta. Jedino je diskutabilno dovođenje napadača Jaga Aspasa iz Selte, mada dečku treba dati vremena da pokaže šta zna. I na opštu radost Enfilda, Liverpul se zauvek rešio Dauninga i Kerola, eto ih Vest Hemu, pa neka se on muči s njima...

EVERTON

Uvek između velikih i malih, tako su poslovali i ovog leta. Mojesa je nasledio odličan trener Roberto Martinez i za sobom iz Vigana povukao Konea, Alkaraza i na kraju talentovanog Džejmsa Mekartija koji će pokušati da zameni Felainija. Aničebea su zamenili Lukakuom, ali je velika stvar što su makar zadržali Bejnsa. Želeli su još jednog dobrog ofanzivnog vezistu, ali ga nisu dočekali.

SVONSI I NORIČ

Od svih uslovno rečeno “malih” klubova, svonsi i Norič zaslužuju najveće pohvale. Svonsi je odoleo pritiscima za Mićua. Još mu pridodao gol mašinu iz Vitesea Vilfrida Bonija, a Laudrup je doveo i plejadu talentovanih Španaca od kojih posebnu pažnju morate da obratitet na napadača Alvara Vaskeza. Kanarinci su takođe odradili odličan posao. Otišao je miljenik navijača Grent Holt. Ali, dovedena su fenomenalna dva napadača na njegovo mesto. Dva predatora pred protivničkim golom: Riki Van Volfsfinkel i Johan Elmander. Kao i Huper iz Seltika. To je tim za 3+. Dobra investicija je i Liroj Fer iz Tventea.

PRELAZNA OCENA

Pohvale za trgovinu na pijaci zaslužuju još VBA, Fulam i Kardif. Vest Brom je doveo preiskusne napadače poput Anelke i Aničebea. Ali i češku haubicu Mateja Vidru koji je rešetao u dresu Votforda prošle sezone. Iskusni Sesenjon i Amalfitano su “sigurice” za vezni red, a Dijego Lugano pravi komandant odbrane. Kardif je odličan tim koji se prošetao Čempionšipom, osnažio u svakoj liniji. Teofil Katerin i Stiven Kolker su lepa pojačanja za poslednju liniju. Gari Medel je proveren destruktivac za vezni red, a u napadu se mnogo očekuje od najboljeg strelca danskog šampionata Andreasa Korenlijusa i Pitera Odemvingija. Fulam se rešio preikusnih Švarcera, Mamadua Dijare i Petrića, a doveo iskusne Razvana Raca, Fernanda Amorebijetu, Dereka Boatenga, Skota Parkera, Martina Stekelenburga i Darena Benta. Džek pot bi mogao da bude Adel Tarabt. Ali, samo ako bude igrao fudbal kako zna i ume, a ne da glumi pametnjakovića.

OSTALI

Vest Hem je otkupio Liverpulov “otpad” Kerola i Dauninga. Neka im je Bog u pomoći. Pogotovo što su tražili još jednog špica, čekali Kvaljarelu ili Borijela, ali su odbijeni. Stouk je odbranu ojačao Barsinim đakom Munijesom i Pitersom iz PSV-a. Ajrlend će doneti iskustvo na sredini terena, a Asaidi probojnost po bokovima. Marko Aranutović je kocka, ali ako smiri glavu, mogao bi da bude pravi pogodak. Sautempton je potrošio 40 miliona evra na Lovrena iz Liona, zadnjeg veznog Vanjamu i kontroverznog napadača Pabla Osvalda iz Rome. Čini se da je to i previše… Sanderlend je doveo 15 pojačanja, ali većina njih su neprovereni anonimusi ili nedokazani talenti. Borini, Altidor i Đakerini bi ako prorade, mogli biti velika pojačanja, ali šta ako ne prorade? Aston Vila se rešila Benta i dovela Kozaka i to je jedina bitna promena. Ipak, uspeli su da zadrže Bentekea. Novi premijerligaši Kristal Palas i Hal Siti su dovodili “sitnu boraniju” i nisu baš oduševili urađenim u prelaznom roku.

GUBITNIK NJUKASL

Njih smo ostavili za kraj jer ih smatramo najvećim gubitnikom prelaznog roka. Ne samo u Engleskoj, već u Evropi. Neverovatno je koliko su imali neuspešnih pokušaja. Tražili su trojicu napadača, a doveli samo Loika Remija iz KPR. Makar desetak fudbalera se ovog leta pomenulo u kontekstu sa Njukaslom, ali niko od njih nije došao na Sent Džejms Park. Jedino dobro što su uradili je to što su zadržali Joana Kabaja.

TOP 10 TRANSFERA PREMIJER LIGE OVOG LETA

Mesut Ozil (Real Madrid – Arsenal) – 50 miliona evra

Fernandinjo (Šahtjor – Mančester Siti) - 40

Vilijan (Anži – Čelsi)  - 32

Maruane Felaini (Everton – Mančester Junajted) - 32,4

Roberto Soldado (Valensija – Totenhem) - 30

Erik Lamela (Roma – Totenhem) - 30

Stevan Jovetić (Fjorentina – Mančester Siti) - 26

Alvaro Negredo (Sevilja – Mančester Siti) - 25

Andre Širle (Bajer Leverkuzen – Čelsi) - 22

Mamadu Sako (PSŽ – Liverpul) - 21


tagovi

ArsenalAston VilaČelsiEngleskaEvertonEvropaFulamHal sitiKardif SitiKristal PalasLiverpulMančester SitiNorič SitiPremijer ligaSanderlendSautemptonStoukTransferi 2013Vest Bromvič Albion

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara