""
""

TRANSFERI (PRIMERA) – Zezanje krize i mrvice za sirotinju (ANKETA)

Vreme čitanja: 5min | uto. 03.09.13. | 22:04

Real i Barsa mega transferima Bejla i Nejmara najavili da su moćniji nego ikada. Malaga se raspada, Valensija preživljava, Atletiko jedini nekako pokušava da se bori. Ostali jedva preživljavaju

 

Izabrane vesti

Odavno smo naučili da je priča o fudbalu u Španiji, priča o dva kluba. Tako je i kada je prelazni rok u pitanju. Sve ono što vredi se dešavalo na Santjago Bernabeu i Nou Kampu, a ostali su poput sirotinje kupili mrvice iza velikana.

Koliko god nekima bilo simpatično da se pojavi treći klub koji će baciti rukavicu u lice gigantima iz Kastilje i Katalonije, to se još dugo neće desiti. Jasno je to i posle ove tek završene pijace.

Šta reći kada Real u doba najveće državne krize razbije kasu i dovođenjem Gereta Bejla sruši svetski rekord? Šta reći kada Barsa plati 57 miliona za igrača oko kojeg se dve godine otima cela planeta?

Dok država grca u dugovima, a nezaposlenost raste na rekordne brojke, Real Madrid i Barselona demonstriraju silu kojo ne može niko u Evropi da parira. I niko ne pita odakle, već svi jedva čekaju taj rat u El Klasiku. Od deset najvećih transfera u istoriji fudbala, četiri su Realova (Bejl, Ronaldo, Kaka i Zidan), dva su Barselonina (Nejmar i Ibrahimović). Od TV prava za Primeru, njima ide daleko više novca nego svim ostalima zajedno. I čemu onda da se nadaju Atletiko, Bilbao, Valensija, Sevilja, Betis...

I ovog leta su dominirali fudbalskom pijacom, ali našlo se nešto i za ostale... U našoj anketi ispod teksta možete dati mišljenje o najboljem poslu leta u Primeri. 

REAL MADRID

Kad Florentino Perez baci kandže na nekog igrača, onda je to gotova stvar, a klubu ostaje da pokuša da izvuče što je maksimalno više novca. Totenhem je u tome i uspeo. Real je za Gereta Bejla platio 100 miliona evra i istorija je ispisana. Anćeloti je dobio poklon kao nikada nijedan trener. Nije zaboravljeno ni domaće tržište. Kupljeni su najtalentovaniji ofanzivni i najtalentovaniji defanzivni vezista Primere. Isko i Iljaramendi su plaćeni po 30 miliona evra. Vraćeno je i Realovo dete Karvahal iz Leverkuzena koji će pojačati konkurenciji na desnom beku. Šansu će dobiti i talentovani klinci Morata i Hese iz B tima, tako da očekujemo drugačiji Real nego kod Murinja. Međutim, Kraljevski klub je pokazao da ume i da prodaje igrače. Prodaja Ozila za 50 miliona evra se ipak mora smatrati dobrim poslovnim potezom, baš kao i 68,5 miliona inkasiranih od Napolija za triling: Iguain – Kaljehon – Albiol. Uz to su se rešili još Kake i Karvalja.

BARSELONA

Pola posla su završili, pola nisu. Dovođenje Nejmara je svakako bomba i potez za narednih desetak godina. Svih tih 57 miliona evra će se brzo isplatiti kroz marketing jer je Brazilac na tom polju tik uz Mesija i Ronalda. Međuim, tamna strana Barsine pijace je neuspešna potraga za štoperom. Kopali su i rukama i nogama da dovedu Tijaga Silvu dok se Arapi u PSŽ nisu razbesneli. Potom su se okrenuli Markinjosu, ali im je i tu PSŽ pokvario planove. Nisu uspeli da dovedu ni Humelsa, ni Agera. Sosijedad im je tražio prevelikih 30 miliona za Injiga Martineza, a čak im je i Liverpul preoteo Tijaga Ilorija. Poslednja nada je bio Mangala iz Porta, ali i on ih je odbio. Zvuči čudno, ali nijedan štoper neće u Barselonu. Veliki udarac im je zadao Bajern uzimanjem Ćavijevog pojektovanog naslednikaTijaga Alkantare. Vilja je otišao u Atletiko za par miliona, a klinci poput Delufeua i Rafinje su pozajmljeni, dok su se pozajmica vratili Kuenka i Afelaj. Za Nejmara su jači nego lane.

ATLETIKO

Već tokom prošle sezone su bili svesni da niko i ništa ne može zadržati Radamela Falkaa u njihovom klubu. Makar su lepo zaradili, iako je ozbiljan deo od tih 60 miliona otišao u menadžerske džepove. Doveli su Vilju da ga zameni i on se pokazuje kao sjajno rešenje za njegovog naslednika, a treba obratiti pažnju i na Lea Baptistaa koji je stigao iz Rajo Valjekana. Platili su 10 miliona evra za francuskog talenta Gilavugija koji će biti rešenje za pozajmicu zadnjeg veznog. Ali nisu uspeli da reše glavni problem: Poziciju plemejkera. Propali su pokušaji sa Dijegom, Ljajićem i Kagavom. Na Demikelisu su za mesec dana zaradili pet miliona evra, a odbranu su ojačali pouzdanim Belgijancem Aldervajrldom.

VALENSIJA

Klub je u finansijskoj dubiozi i bio je primoran da proda najboljeg igrača Roberta Soldada. Ostali su i bez Tina Koste i Sisokoa. Velike nade polažu u talentovanog kolumbijskog napadača Dorlana Pabona za koga su i pored krize uspeli da izdvoje osam miliona evra. Kupljen je i iskusni Elder Postiga, a od Čelsija su na zajam dobili Romeua. Skromno.

ANDALUZIJA

Četiri kluba sa juga su poslovala svako u svom silu. Sevilja je opet pokazala da je fabrika za prodaju igrača i ovog leta je zaradila 90 miliona evra na Kondogbiji, Negredu, Hesusu Navasu, Medelu, Luis Albertu i još par sitnijih transfera. Kupili su igrače poput Ruseskua, Bake i Ibore čija cena bi mogla vrtoglavo da raste. Doveli su i Kevina Gameira iz PSŽ, a na pozajmicu iz Reala su dobili talentovanog Čeriševa. Betis je izgubio Benjata Ečeberiju i nije našao zamenu za njega, već je dovodio uglavnom igrače koji su višak u svojim klubovima. Malaga je nastavila da se raspada zbog finansijske krize. Otišli su Isko, Saviola, Hoakin, Tulalan, Demikelis, Baptista... Nikakave dostojne zamene nisu stigle. Četvrti klub iz Andaluzije - Granada, ostala je poligon Udinezea i nastavila da funkcioniše kao njihova filijala.

BASKIJA

Sosijedad je uzeo 30 miliona od Iljaramendija i plus zaradio pare od plasmana u Ligu šampiona, tako da nisu morali da prodaju ostale bisere poput Grizmana, Vele, Martineza ili De la Bele. Takođe, napravili su pun pogodak dovođenjem Seferovića kojeg su izgleda u Fiorentini prerano otpisali. Lokalni rival Bilbao je prvi put posle dugo vremena poslovao u minusu. Ljorente im je otišao bez obeštećenja, baš kao i Amorebijeta. Ali su zato odolelli ponudi Mančester Junajteda od 36 miliona evra za Andera Ereru.  Doveli su talentovanog Benjata, koji bi mogao da bude veliko pojačanje.

OSTALI

Vredi istaći Viljareal koji je dao šest miliona evra za Đovanija Dos Santosa, a doveo je još i golmana Asenha, Jokića, Pantića, Tomasa Pinu iz Majorke. Espanjol se pojačavao pozajmicama iz Benfike i Udinezea (Sidnei, Pici, Torže), ali je prodao neke bitne igrače poput Vakasoa, Amata ili Forlina. Selta je ostala bez najboljeg igrača Jaga Aspasa, pa je Luis Enrike doveo svoje nekadašnje đake iz Barselone Rafinju i Fontasa. Levante i Rajo su takođe ostali bez najboljih igrača Ibore i Baptistaa. I ostali poput Elčea, Almerije i Hetafea su uglavnom gledali kako da prežive i pokušavali da rupe popune dovođenjem fudbalera na pozajmice.

TOP 10 TRANSFERA PRIMERE OVOG LETA

Geret Bejl (Totenhem – Real Madrid) – 100 miliona evra

Nejmar  (Santos – Barselona) - 57

Isko (Malaga – Real Madrid) - 30

Asijer Iljaramendi (Real Sosijedad – Real Madrid) - 30

Žošua Gilavugi (Sent Etjen – Atletiko Madrid) - 10

Benjat Ečeberija (Betis - Atletik Bilbao) - 8

Dorlan Pabon (Monterej – Valensija) - 8

Kevin Gameiro (PSŽ – Sevilja) – 7,5

Tobi Aldervajrld (Ajaks – Atletiko Madrid) - 7

Leo Baptistao (Rajo Valjekano – Atletiko Madrid) - 7


tagovi

AlmerijaAtletik BilbaoAtletiko MadridBetisElčeEspanjolEvropaGranadaHetafeLevanteMalagaOsasunaPrimeraRajo ValjekanoReal MadridReal SosijedadSeltaSeviljaŠpanijaTransferiTransferi 2013ValensijaViljareal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara