"Predstavljanje Marija Gomeza u Firenci"
"Predstavljanje Marija Gomeza u Firenci"

TRANSFERI (SERIJA A): Viola i Napoli kraljevi pijace, vratio se Kaka, većina radila na ’dođem ti’ (ANKETA)

Vreme čitanja: 8min | sre. 04.09.13. | 12:00

Fjorentina i Napolitanci napravili sjajan posao. Juventus još jači nego lane, Milan vraćanjem Kake smirio navijače, Inter se oslanja na talente, Roma zaradila pare i napravila novi tim, Lacio najveći gubitnik. Parma odradila 310 transfera!?

Predstavljanje Marija Gomeza u FirenciIz godine u godinu, kvalitet Serije A, nekada najjače lige na svetu, opada. Sve ja manje novca, klubovi sve teže opstaju, a na ruku im ne idu strogi poreski zakoni i loša fudbalska infastruktura. Ali, i pored svega Kalčo i dalje ima svoju draž, ima svoj fazon i ima svoje dugogodišnje poklonike za koje je fudbal na Čizmi nešto posebno.

Serija A je i dalje liga gde se obavi najviše transfera na svetu. Kupovine, prodaje, pozajmice, razmene, zajednički ugovori, lutrije, predugovori... Na sve moguće načine se kubovi, funkcioneri i menadžeri dovijaju pri sklapanju poslova, a u mnogim slučajevima se transferi obrću, a da novca uopšte nema.

Izabrane vesti

I ovoga leta "merkato" je radio punom parom, a bez dileme najviše posla je imala Parma koja je zvanično učestvovala u 310 transfera? Na papiru, u klub je došlo 169 igrača, a nspustilo ga je 141!  I možda na ovom bizarnom primeru, možemo najbolje da objasnimo kako danas funkcioniše fudbalska pijaca u Italiji. Igrači istovremeno mogu da budu članovi čak tri kluba. Popularna "komproprijeta" je najzastupljeniji vid transfera poslednjih godina. Zbog nedostatka novca klubovi ne žele mnogo da rizikuju, ali ipak bi da probaju da se kockaju. Tako fudbaler može biti u vlasništvu dva kluba koji drže po 50 odsto njegovog ugovora, a on igra na pozajmici u trećem.  To objašnjava silne pozajmice i zajedniška vlasništva nad ugovorima.

Takva vrsta poslovanja je sklona svima klubovima u Italiji, čak i onim najmoćnijim, Juventusu, Milanu, Interu, Napoliju... Upravo su pomenuti klubovi bili u centru pažnje prethodnog leta. Niko se nije razbacivao jer novca jednostavno nema. Svi klubovi osim Juventusa su u finanijskim poteškoćama. Zato je prvo moralo da se prodaje, kako bi se kupovalo. Zbog toga je nastavljen odliv sjajnih igrača koje je Serija A stvorila. Putem Ibrahimovića, Kake, Tijaga Silve, Pastorea, Nastasića, Kolarova, Lavecija, krenuli su Kavani, Jovetić, Markinjos... I pored svega, bilo je zanimljivih transfera, mnogo kombinacija i do poslednjeg minuta prelaznog roka, mnogi poznati igrači su čekali na transfer. Kada se sve sabere i oduzme, reklo bi se da su Napoli i Fjorentina prošli najbolje. U našoj anketi ispod teksta, možete dati svoju ocenu u prelaznom roku u Seriji A. 

JUVENTUS

Još od ranije su kaparisali Ljorentea bez obeštećenja, ali su tražili još jednog vrhunskog napadača. Pokušavali su svim silama da od Fjorentine dobiju Jovetića, bili su na pragu dovođenja Iguaina, ali ih je cenkanje skupo koštalo, pa je Tevez došao kao "C" varijanta. Zadržali su ceo vezni red koji je srce tima, a odlični štoper iz Torina, Anđelo Ogbona bi trebalo da utegne ionako snažan bedem ispred Bufona. Do poslednjeg trenutka prelaznog roka su pokušavali da dovedu Đilardina i da prodaju Kvaljarelu, ali ta kombinacija nije uspela. Otišli su im Matri i Đakerini, ali to i nije veliki udarac s obzirom kakvu napadačku liniju Konte ima na raspolaganju. Veliki problem im je i pozicija levog beka. Jurili su Zunigu iz Napolija i Aleksandra Kolarova iz Mančester Sitija, ali kao i u slučaju Iguaina i Jovetića, direktor Marota je opet bio stipsa i nije doveo levog beka.

NAPOLIIguain sa dresom Napolija

Dolazak Rafe Beniteza i prodaja Edinsona Kavanija značili su i početak jedne nove ere podno Napulja. Španski trener je došao sa brdom ideja i želja, a novac od Kavanijeve prodaje mu je omogućio mnoge od njih. Najveće pojačanje je "Pipita" Iguain za kog su dali 37 miliona evra. Benitez je doveo i svog miljenika Reinu iz Liverpula. Da će forsirati brzu igru po krilima govore dolasci Kaljehona iz Reala i "mašine za asistencije" Driza Mertensa iz PSV-a. Benitez je insistirao i na dolasku Albiola iz Reala koji je popunio rupu nastalu Kampanjarovim odlaskom u Inter. Međutim, nije uspeo da dovede još jednog štopera (Rami, Astori i Škrtel su bili glavne mete), kao ni zadnjeg veznog gde su se pominjali Maksim Gonalon, Havijer Maskerano i Kevin Strotman.

MILANKaka ponovo u dresu Milana

Finansijska kriza u Milanu je evidentna već poslednjih par godina. Klub je bio prinuđen da prodaje najbolje kako bi opstao u vrhu. Sada je ta kriza poprimila ozbiljne razmere. Galijani nije ni obećavao velika pojačanja, iako su se u medijima stidljivo pominjala imena Eriksena, Jovetića, Vidića i Teveza. Ipak, realne mete su bili Adem Ljajić, Kejsuke Honda i traženi Kaljarijev štoper Davide Astori. Milan nije uspeo da dovede nijednog od njih, mada svi najavljuju da je dolazak Honde u januaru bez obeštećenja gotova stvar. Isto su pokušali i sa Ljajićem, ali im nije pošlo za rukom. Astorija su hteli, ali samo polovinu ugovora i odbijeni su. I onda je došla bomba o povratku Kake. Navijači su umireni povratkom nekadašnjeg ljubimca. Čak je i odlazak Boatenga u Šalke prošao neopaženo. Angažovali su Matrija kao pomoć mladim lavovima u špicu. Mnogo se očekuje od mladog plejmejkera Rikarda Saponare, a dobar potez je i dolazak Polija iz Sampdorije.

FJORENTINA

Teško se odlučiti da li su Viola ili Napoli zaslužili titulu Kralja pijace. Fjorentina je odradila fantastičan posao. Prodali su Jovetića za 26 miliona i Ljajića za 11 miliona, ali čini se da su jači sada nego što je to bilo s njima dvojicom. Pepito Rosi će ako bude zdrav potpuno nadomestiti odlazak Jo-Joa, što je potvrdio i u uvodnim mečevima sezone. Josip Iličić je fudbalski biser koji nije ništa slabiji igrač od Ljajića i ako se adaptira kako treba, mogao bi da bude fudbalska bomba Serije A u ovoj sezoni. Ipak, šlag na tortu je bio dolazak Marija Gomeza iz Bajerna, iako je to mnogima delovalo nerealno. Nemac će nastaviti tradiciju velikih golgetera u Violi, a alternativa će mu biti talentovani Hrvat Ante Rebić, jedan od najperspektivnijih napadača Evrope. Od Udinezea su u potpunosti otkupili Kuadrada što je odličan posao, a vredi istaći i dolaske Hoakina, Ambrozinija i odličnog Ukrajinca Jakovenka iz Anderlehta. Jedini minus direktoru Pradeu koji je maestralno vodio prelazni rok je to što nije uspeo da dovede golmana. Pominjali su se Žulio Cezar, Jan Zomer, Dijego Alves, ali niko od njih nije kupljen.

INTER

Valter Macari je u Interu napravio čistku i potpuni zaokret u klupskoj politici na pijaci. Odlučio je da podmladi ekipu i krene od nule. Klinci poput Maura Ikardija, Išaka Belfodila i Safira Taidera bi mogli da eksplodiraju u narednoj sezoni jer je neosporno reč o velikim takentima. Odbrana je učvršćena proverenim štoperima poput Kampanjara i Rolanda, a iz Čelsija je pozajmljen izuzetno talentovani Valas. Neroazuri su se rešilii i Antonija Kasana, a Dejan Stanković je otišao u penziju. Ipak, ostaje utisak da im fali jedan iskusniji napadač, iako se za par meseci očekuje oporavak Dijega Milita. Najveće pojačanje će biti ako proigra Riki Alvarez i ako Macari iz njega izvuče ono najbolje, a čini se da ima nameru.

ROMANovajlije Žervinjo i Ljajić

Sjajan posao je odradila Roma. Zaradila je preko 100.000.000 evra na Lameli, Markinjosu, Osvaldu i još nekoliko igrača. Od svih njih, samo je Lamela veliki gubitak, mada su na njegovo mesto doveli Ljajića koji može da odigra podjednako dobro. Veliko pojačanje u veznom redu će biti Kevin Strotman, Holanđanina koga smatraju novim Van Bomelom. Umesto mladog i talentovanog Markinjosa, odbranom će sada komandovati Mehdi Benatija, izuzetno pouzdan štoper iz Udinezea kojeg su tražili brojni veliki klubovi. Odlična stvar je i dovođenje iskusnog Majkona i perspektivnog Hrvata Tina Jedvaja. Novi trener Garsija je na poklon dobio i nekadašnjeg pulena iz Lila, Žervinja.  Umesto Stekelenburga, na gol je doveden veteran De Sanktis iz Napolija. Utisak je da su morali da prodaju Borijela i dovedu nekog kvalitetnijeg napadača, a spekulisalo se imenima Dembe Ba, Gomisa, Kvaljarele, Đilardina...

LACIO

Romin gradski rival Lacio je najveći gubitnik prelaznog roka. Do poslednjeg trenutka su mislili da će uspeti da se pojačaju sjajnim Turčinom Burakom Jilmazom, ali su "ostali kratki" par miliona i priredili navijačima veliko razočaraenje. Da stvar bude gora, već su prodali Kozaka u Aston Vilu tako da će imati muke sa napadačima. Čekali su Kvaljarelu i Bergesija, ali ni tu nisu priveli posao kraju. Za pohvalu su pojačanja u veznom redu poput Bilje i Andersona, kao i ostanak Ernanesa.

DRAGSTORI UDINEZE I PARMA

Udineze je po običaju trgovao s gomilom južnoameričkih talenata. Oni se od ostatka Italije razlikuju po tome što imaju ubedljivo najbolji skauting i dovlače talente sa svih strana sveta, a potom ih za lepe sume prodaju jačim klubovima. Na papiru su doveli 44 igrača, a prodali njih 39. Uglavnom su ti igrači iz njihovih filijala Granade i Votforda. Na Benatiji su zaradili 13,5 miliona evra. Parma je menjala, pozajmljivala, na kraju ostala na istom, a jedina pojačanja vredna pomena su Kasano i Gargano.

ĐENOVLJANI

Gradski rivali iz Đenove su slabiji nego u prošloj sezoni. Đenova je promenila skoro ceo tim i sve nade bacila u mlada pojačanja poput Senturiona, Vrsaljka, Fetfacisa i iskusnog Lodija.  Sampdorija je ostala bez nosilaca igre Polija i Ikardija, ali je dobila mlade Gabijadinija, Petanju i Salomona koji imaju veliki potencijal.

OSTALILuka Toni, nova uzdanica Verone

Od ostalih italijanskih prvoligaša, najviše pohvala zaslužuje Verona. Pojačanja poput Tonija, Boška Jankovića, Iturbea, Siriljana ili Romula bi mogli da od Verone naprave izuzetno opasan tim. Katanija je ostala bez najboljeg igrača Papua Gomesa, a Torino bez Ogbone kojeg bi trebalo da zameni Maksimović. Od Juventusa su dobili Imobilea koji je blistao nekada kod zemana u Peskari.

Atalanta i Bolonja nisu mnogo menjali sastave, a novi prvoligaši Sasuolo i Livorno su dobar posao napravili angažovanjem golgetera Simonea Zaze, odnosno Inosenta Emeghare. Posebno vredi istaći Kaljari i njegovog predsednika Ćelina. Čovek je odbio 25 miliona evra za Astorija i Naingolana od najvećih italijanskih klubova. O Kjevu nećemo ništa reći, jer je prosto neverovatno kako taj klub opstaje gotovo bez ikakvog trošenja novca. Ovoga puta su potrošili celih 2.200.000 evra.

TOP 10 TRANSFERA OVOG LETA

Gonzalo Iguain (Real Madrid – Napoli) – 37 miliona evra

Kevin Strotman (PSV – Roma) – 16,5

Mario Gomez (Bajern – Fjorentina) – 15,5

Mehdi Benatija (Udineze – Roma) – 13,5

Anđelo Ogbona (Torino – Juventus) - 13

Raul Albiol (Real Madrid – Napoli) - 12

Alesandro Matri (Juventus – Milan) - 11

Adem Ljajić (Fiorentina – Roma) - 11

Dris Mertens (PSV – Napoli) – 9,7

Hoze Marija Kaljehon (Real Madrid – Napoli) – 9,5

 

Pročitajte i kako je protekao prelazni rok u Španiji i Engleskoj.

(FOTO: Action Images)


tagovi

ĐenovaEvropaFjorentinaGonzalo IguainInterItalijaJuventusKakaKaljariKatanijaLacioMario GomezMilanNapoliParmaRomaSerija ATransferi 2013UdinezeVerona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara