Trejdovi koji bi začinili sezonu

Vreme čitanja: 6min | sub. 15.12.18. | 14:27

Pogledajte kakve se mogućnosti otvaraju širom NBA lige

Počev od subote, podignute su praktično sve rampe koje su sprečavale trejdove u NBA ligi.

Ovih dana trebalo bi očekivati mnogo zanimljivih poslova, a urednici renomirane kompanije ESPN bavili su se trejdovima koji bi ljubiteljima najbolje svetske košarke mogli da budu zanimljivi.

Izabrane vesti

VIGINS U KINGSIMA

Kingsi dobijaju: Endrjua Viginsa;
Timbervulvsi dobijaju: Imana Šamperta, Zeka Rendolfa i Džastina Džeksona.

Za čelnike Minesote otvaranje prelaznog perioda odlična je šansa da se reše spornog, četvorogodišnjeg ugovora vrednog 122.000.000 dolara, koliko je Viginsu ostalo u klubu.

U zamenu za Viginsa Minesota bi dobila Šamperta i Rendolfa, odnosno njihove ugovore na isteku, kao i ne tako skupog Džeksona za narednih nekoliko sezona. Klub bi takođe raščistio prostor za svog rukija Džoša Okođija, za koga trenutno nema mnogo minuta.

Za Sakramento bi ovaj trejd mogao da bude donekle rizičan, ponajviše iz ugla potencijalnog urušavanja timske hemije. Opet, Kingsi su nakrcali svoj prostor za plate i trenutno je malo verovatno da bi neko iz samog krema NBA košarke mogao da dođe u Golden 1 Centar. Vigins verovatno nikada neće dostići predviđeni potencijal i zapravo bi mogao da bude teret mladom timu koji igra sa dosta energije. Međutim, postoji opcija da bi promena sredine pozitivno uticala na Viginsa i da bi probudila uspavanog kreatora na krilu, nešto što nedostaje klubu popunjenom na obe centarske pozicije.

DŽON VOL U SPARSIMA / NIKSIMA

Sparsi dobijaju: Džona Vola;
Vizardsi dobijaju: Paua Gasola, Dežontea Mareja i Lunija Vokera IV.

Verovatno ne postoji trener koji ima veću šansu, sposobnost i iskustvo da oživi karijeru Džona Vola od Grega Popoviča. Sparsima zaista nedostaje jedan igrač kako bi ponovo bili strašan tim, pogotovo kada u rosteru već imate Demara Derozana i Lamarkusa Oldridža. Sa Volom, San Antonio bi bio obezbeđen za narednih nekoliko sezona.

Kada bi se rešili Vola, rukovodeći kadrovi Vašingtona bi mogli bi da grade tim oko Bredlija Bila, te Mareja (kada ozdravi) i talentovanog Vokera. Gasol bi doneo onu veteransku notu u celom poslu, što bi takođe jako značilo Vizardsima.


Niksi dobijaju: Džona Vola i Troja Brauna Džuniora;
Vizardsi dobijaju: Enesa Kantera.

Vašington je prošao kroz ozbiljne izazove od početka sezone, zbog čega je krajnje vreme da malo mirniji dani dođu u prestonicu. Osim što bi poslali Vola i Brauna u Nikse, Vizardsi bi dobili Kantera, kome ističe ugovor, što dalje otvara prostor za okretanje novog lista i rešili bi se ogromnog Volovog ugovora koji trenutno opterećuje budžet.

Iako je Volov ugovor prepreka za mnoge klubove, Niksi su poznati kao klub koji je mnogim zvezdama omogućavao novi početak. Jasno je da bi Vol mogao da bude najveća zvezda koja će doći u Njujork, pošto je gotovo nemoguće očekivati da bi bilo ko drugi mogao da zaigra na parketu Medison Skver Gardena.

SPARSI KREĆU U TANKOVANJE

Sparsi dobijaju: Denisa Smita Džuniora i Veslija Metjuza, plus pika druge runde s Drafta 2021. godine;
Mavsi dobijaju: Demara Derozana.

Još od trenutka kada su izgubili Mareja zbog teške povrede u predsezoni, Sparsi su ušli u rezultatski najslabiji početak sezone još od 1997. godine. San Antonio i Dalas trenutno dele tri poraza, ali klubovi idu u suprotnim smerovima. Mavsi su trenutno sedmi, Sparsi deseti na tabeli. San Antonio bi dobio šansu da krene ispočetka s Smitom i Marejem, ali bi to značio i kraj jedne neverovatne ere.

S druge strane, Dalas je pokazao svim klubovima koliko su glupi ispali jer su propustili Luku Dončića. Dolazak slovenačkog asa probudio je pozitivne vajbove u Teksasu i trenutno izgledaju kao tim spreman za plej-of. Sa Derozanom, te šanse bi dobile potpuno novu dimenziju.

DENVEROVA KOCKA

Nagetsi dobijaju: Kembu Vokera i Vilija Ernangomeza;
Hornetsi dobijaju: Džamala Marija i Mejsona Plamlija.

Denver je upao u probleme s povredama, što bi značajno moglo da utiče na šanse da klub zaista postane konkurent Golden Stejtu. Zbog toga bi izlazak na tržište mogao da ugasi plamen koji polako tinja. Dolazak Kembe Vokera bio bi pun pogodak, pogotovo jer i prva zvezda Hornetsa zaslužuje da bude ozbiljniji faktor u doigravanju.

Hornetsi bi predupredili momenat kada bi Voker postao slobodan i dobili igrača s velikim potencijalom za budućnost.

FULC U SANSIMA

Prvi scenario

Sansi dobijaju: Markela Fulca;
Lejkersi dobijaju: Trevora Arizu;
Seventisiksersi dobijaju: Kentavijusa Kaldvel Poupa.

Trejd tri kluba mogao bi da donese dobro svim stranama. Filadelfija bi se rešila momka koji je pre samo dve godine izabran za prvog pika na Draftu (2017) i dobila igrača sa zanimljivim kvalitetima i nekoga ko bi odmah mogao da ima uticaj na igru. Filiju je potreban šuter, a pre svega dubina na krilnoj poziciji, a to bi Kaldvel Poup mogao da donese.

Fulc bi dobio šansu da okrene novi list i započne nešto novo i malo skrene pažnju sa sebe, dok bi Finiks rešio ozbiljan problem u organizaciji igre, koji muči ceo sportski sektor i trenera Igora Kokoškova. Na kraju bi i Lejkersi uzeli čoveka sa izraženijim defanzivnim karakteristikima koji bi produbio roster i opet ostavio otvoren prostor za manevar na leto. Dobar posao za sve.

Drugi scenario

Sansi dobijaju: Markela Fulca;
Seventisiksersi dobijaju: Džoša Džeksona i Dragana Bendera.

Situacija je jasna – Fulcu i Džeksonu otvaraju se nova vrata i mogućnost da izgrade svoje ime u novim klubovima. Sa odlaskom Bendera Sansi bi sačuvali malo prostora u budžetu, dok bi Džekson možda mogao da procveta uz Džimija Batlera kao uzora.

LEJKERSI UZIMAJU ŠUTERA

Lejkersi dobijaju: Vejna Elingtona;
Majami dobija: Majkla Bizlija, Isaka Bongu i pika druge runde sa Drafta 2021. godine.

Ovo možda ne bi bio trejd po ukusu većine košarkaških zaljubljenika, ali Lejkersi bi tako rešili pitanje još jedne šuterske opcije. Ovaj trejd bio bi realan samo u slučaju da odgovorni u Majamiju precrtaju trenutni projekat i krenu u novi rebilding. O tome se dosta i priča, ali mnogi sumnjaju da će se to dogoditi.

Lejkersi bi u ceo posao morali da uključe mladog igrača poput Bonge, pa čak i pika kako bi uzeli Elingtona, što ima smisla.

KAVSI U POTRAZI ZA PIKOVIMA

Pelikansi dobijaju: Aleka Burksa i Rodnija Huda;
Kavsi dobijaju: Solomona Hila i zaštićenog pika prve runde sa Drafta 2019. godine (jedan od TOP 10);
Roketsi dobijaju: Džej Ar Smita;
Kavsi dobijaju: Brendona Najta, Markiza Krisa i zaštićenog pika prve runde sa drafta 2019. godine.

Ovim poslovima Kavsi bi završili najvažnije poslove za narednih nekoliko meseci. Klivlend se već rešio Kajla Korvera i Džordža Hila za pikove prve i druige runde, a takođe bi uzeo samo još 28.000.000 dolara za plate u sezoni 2019/20. To bi donelo mogućnost da Klivlend narednog leta ima preko 80.000.000 dolara u ugovorima koji ističu, što bi klubu dalo fleksibilnost da „okreću novac“. Svakako, Klivlend mora da nađe rešenje da izađe iz crvene zone poreza na luksuz pre kraja 2020. godine, kako ne bi plaćali penale.

U Nju Orleans bi stigao par solidnih igrača na krilu, koji bi poslužili kao alat za ubeđivanje Entonija Dejvisa da ostane. Takođe, otvorio bi se dodatni prostor u budžetu za naredno leto. Hjuston bi mogao da bude zanimljiva sredina za Smita, pogotovo jer mu je potreban klub koji može da ga oživi. Raketama bi ovaj posao takođe uštedeo 8.500.000 dolara, kombinovano u platama i isplatama za porez na luksuz. Takođe, Hjuston bi čak mogao da dođe u situaciju da ne mora da plaća porez na luksuz. 

NBA

23.00: (2,95) Orlando (13,00) Juta (1,50)
01.00: (2,25) Šarlot (12,50) LA Lejkers (1,80)
01.00: (2,30) Detroit (12,50) Boston (1,75)
02.00: (2,30) Memfis (12,50) Hjuston (1,75)
02.30: (1,15) San Antonio (22,00) Čikago (6,00)
03.00: (1,40) Oklahoma (14,00) LA Klipers (3,35)
03.00: (4,00) Finiks (15,00) Minesota (1,30)

 

TABELA ISTOČNE KONFERENCIJE

TABELA ZAPADNE KONFERENCIJE

Foto: Reuters


tagovi

Endrju ViginsDžon VolPau GasolDežonte MarejEnes KanterDemar DerozanKemba VokerDžamal MariMarkel FulcTrevor ArizaKentavijus Kaldvel PoupDžej Ar SmitDenver NagetsSakramento KingsMajami HitFiniks SansHjuston RoketsKlivlend KavalirsDalas MaveriksSan Antonio Spars

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara