""
""

Triput ura za Irce! Evo šta Srbiji treba da bi se dokopala baraža za EP...

Vreme čitanja: 2min | sub. 03.09.16. | 14:11

Poraz Slovenije značajno olakšao posao Orlićima, ali daleko od toga da će sada biti lako...

Sjajnih prvih 45 minuta u Vinćenci, kako i sami naši reprezentativci rekoše - najboljih u ovom ciklusu kvalifiakcija, nije bilo dovoljno za trijumf nad Italijanima i ostatak u trci za direktan plasman na Evropski šampionat mladih selekcija, ali daleko od toga da je sve izgubljeno za naše momke. 

I pre utakmice znali smo da nam remi ostavlja nadu za braž, međutim, posle meča Republika Irska - Slovenija Orlićima su dodatno skočile šanse da se dokopaju tog drugog mesta, a na kraju i doigravanja za Poljsku. 

Izabrane vesti

Naime, Irci su sinoć neočekivano savladali Sloveniju sa 2:0 (dva kasna gola u 87 i 90. minutu), tako da je razlika između nas i Zmajčeka ostala svega jedan bod, uz napomenu da Srbija ima meč manje. To praktično znači da već kroz četiri dana naši momci mogu da preuzmu drugo mesto, pod uslovom na pobede iste te Irce kroz tri dana u Novom Sadu. 

Taj duel verovatno je i presudan za srpski tim jer sa tri boda ne bismo samo pobegli Slovencima na plus dva, već bismo Ostrvljanima ubili svaku dalju nadu da mogu da se uključe u borbu za drugo mesto. Na sve to, i revanš sa Republikom Irskom u tom slučaju bio bi lakši (7. oktobar), s obzirom da rival ne bi imao nikakav rezultatski motiv.

A onda u poslednjem kolu protiv Slovenije kod kuće pala bi odluka.  

Sve ovi biće lakši deo posla, koliko god čudno zvučalo, jer drugo mesto u grupi zapravo ne garantuje baraž. Samo najbolja četiri drugoplasirana tima imaće šansu da se naknadno izbore za EURO. Zato je zapravo jako važno da Srbija do kraja dobije sve tri utakmice, sakupi dosta bodova a onda čeka ishode ostalih duela.

Takođe, treba znati da se u grupama sa šest selekcija rezultati sa poslednjim timom u grupi brišu. Tako bi, recimo, na toj imaginarnoj tabeli Srbija trenutno mogla da računa na osam bodova (minus šest iz duela sa Andorom). Kako je sada Slovenija druga u tabelu je ukalkulisana ona...

Naš tim bi na ovoj tabeli, dakle, imao osam bodova, i utakmicu manje od svih osim od Šveđana, što će reći potencijalnih 11 bodova na kontu.

Ono što je dobra stvar za Orliće jeste podatak da su nama bodovi iz duela sa poslednjeplasiranim "već oduzeti", tačnije, mi smo te duele odradili, dok neki od naših rivala na ovoj imaginarnoj tabeli, poput Rumuna, Belgijanaca, Izraelaca, Makedonaca, Španaca (Šveđana)... još nisu. Takoreći, mi na oni osam možemo da dodamo još devet (ukoliko dobijemo sva tri meča), a svi gore navedeni maksimum po šest.  

Iz ovoga se može zaključiti da Srbiji sva tri trijumfa do kraja kvalifiakcija faktički obezbeđuju mesto među četiri najbolja drugoplasirana tima, odnosno plasman u baraž.

Ali da idemo korak po korak. Prvi je na redu 6. septembra. Novi Sad, stadion Karađorđe: Srbija - Republika Irska.


tagovi

Srbijareprezentativni fudbalpoljska 2017orlićimlada reprezentacija SrbijeEURO U21

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara