""
""

U pakao Pionira dolazi Nanter - klub sa bajkovitom košarkaškom pričom i sjajnom hemijom! (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | pet. 25.10.13. | 08:35

Ekipa iz Pariza možda nema izrazito kvalitetne pojedince, ali kao tim deluje vrlo interesantno, stiče se utisak da može dobiti svakog protivnika, bez obzira na renome, kvalitet igrača i tradiciju.

Samo malo više iskustva i smirenosti u napadačkim akcijama falilo je košarkašima Partizana da na startu nove evroligaške sezone naprave čudo i savladaju Barselonu usred Španije! Međutim, katalonski gigant je dodao gas onda kada je to bilo potrebno i zasluženo slavio protiv ekipe od koje će se mnogi bojati i ove sezone. Sada, nedelju dana kasnije, izabranici Duška Vujoševića imaće priliku da upišu prvi evropski trijumf i tako krenu u pohod na TOP 16 fazu. U goste dolazi šampion Francuske, ekipa Nantera, koja je pre dve godine igrala amatersku košarku!

Parižani u Evroligu dolaze posle bajkovite takmičarske godine u kojoj je klub, posle druge sezone u najjačem rangu takmičenja, uspeo da osvoji titulu šampiona države! Bez ikakve sumnje, prošla sezona je bila najbolja u istoriji Nantera, jer je pored osvojene šampionske krune stigao i do finala Kupa Francuske, gde je izgubio od Lavaloala iz Pariza. Da priča bude još neverovatnija, Zeleni su u plej-of ušli kao osmoplasirani tim, sa skorom 15:15, a onda su u čevrtfinalu i polufinalu pali Gravelin i Šalon. U borbi za pehar savladan je Strazbur sa 3:1, što je uspeh koji je upisan zlatnim slovima. Klub je ušao u istoriju košarke zbog svog neverovatnog niza, a kao glavna nagrada za sav uloženi trud došlo je učešće u Evroligi.

Izabrane vesti

Prvi meč i tesan poraz u duelu sa velikim moskovskim CSKA u Francuskoj (62:59) definitivno mora biti opomena za sve ekipe, jer će Nanter biti tvrd orah, koji će moći da "skrcaju" samo oni najuporniji.

Ekipu sa klupe predvodi 49-godišnji Paskal Donadiju, kojem je ovo prvi i jedini trenerski posao u karijeri. Sin je predsednika kluba Žana Donadijua, a na mesto trenera postavljen je davne 1987. godine! Dakle, sa nepune 23 godine! Od te 1987. Nanter nikada nije ispadao iz takmičenja, a posle 15 godina rada klub je napredovao kroz čak deset rangova takmičenja! Od 2004. do 2011. godine Zeleni su bili članovi Druge lige, a potom su napravili dar-mar u najjačem rangu! 

Sada imaju priliku da igraju protiv najjačih rivala na Starom kontinentu, što je sigurno neverovatna čast za sve igrače u klubu, od kojih su čak petorica pre samo tri godine igrali amatersku košarku (Mark Žudit, Ksavijer Korosan, Žeremi Nzuli, Joan Pasav-Duktil, Vil Danijels)! 

Prva zvezda tima, ako tako možemo da kažemo, jeste 22-godišnji Dešon Tomas. Ovaj momak došao je kao 58. pik San Antonija iz druge runde NBA drafta, a poznat je kao dobar šuter. Opet, daleko poznatije ime je Sergij Gladir, koji je i našoj košarkaškoj reprezentaciji u saradnji sa Judžinom Džeterom i Maksimom Kornijenkom ostao u lošem sećanju na minulom Eurobasketu. Gladir ima sjajne atletske sposobnosti i ne boji se da svoju prednost iskoristi kad god je to moguće. Takođe se ne plaši da preuzme odgovornost na sebe, a šut sa distance je njegovo oružje.

Ali TraoreNama možda i najinteresantnije ime jeste Ali Traore, momak koji je bio na korak od potpisivanja ugovora sa Crvenom zvezdom u januaru, ali ga je povreda kolena omela da to i uradi. Gotovo celu sezonu je vukao taj neugodan problem, čak je i sada manje-više u problemu, ali će biti u sastavu za meč u Pioniru. 

Nanter je ekipa jake hemije, koja možda nema izrazito kvalitetne pojedince, ali kao tim deluje vrlo interesantno, stiče se utisak da može dobiti svakog protivnika, bez obzira na renome, kvalitet igrača i tradiciju. 
"Radujemo se utakmici sa još jednim sjajnim rivalom. Velika je čast putovati po Evropi i takmičiti se sa najboljima. Znamo da Partizan ima strastvene navijače, biće odlično igrati u takvoj atmosferi", rekao je trener Paskal Donadiju.

Kao dan je jasno da francuski predstavnik u Evroligi živi san svih malih klubova, koji možda i nikada neće imati priliku da se u najjačem evropskom takmičenju bore sa najvećim klubovima. U svaku utakmicu Nanter ulazi opušteno, bez imperativa pobede, a svaki trijumf biće zlata vredan. To će sigurno biti jedna od prednosti ovog tima, ali francuska legija stranaca dolazi u najpakleniju dvoranu u Evropi. Igrači Partizana će sigurno sa dozom respekta ući u meč, jer, ne dešava se svaki dan da gotovo nepoznati tim napravi ovakav uspeh...

NANTER:

4. Žeremi Nzuli - plejmejker - 187 - 22 godine
5. Mark Žudit - bek, krilo - 193 - 26 godina
7. Vilijam Mensa - plejmejker - 175 - 18 godina
8. Mam Žeti - centar - 211 - 19 godina
9. Ksavijer Korosin - plejmejker - 183 - 28 godina
12. Kevin Liš - bek - 190 - 27 godina
14 Trenton Mešam - bek - 190 - 28 godina
17. Sergij Gladir - krilo - 197 - 25 godina
19. Migel Kardoso - bek - 190 - 20 godina
20. Džekel Foster - bek - 191 - 30 godina
23. Dešon Tomas - krilo - 201 - 22 godine
24. Ali Traore - centar - 208 - 28 godina
40. Vil Danijels - krilni centar - 203 - 27 godina
42. Žoan Pasav - krilo, krilni centar - 200 - 28 godina 

Trener: Paskal Donadiju
Predsednik kluba: Žan Donadiju
Dvorana: Žorž Karpentije (5.000)
Trofeji: prvak Francuske (2013)

(FOTO: Action Images, screenshot jsfnanterre.com)


tagovi

ali traoreDuško VujoševićEvroligaKK NanterKK PartizanFK PartizanSrbija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara