"Mogu li Huventud i Estudijantes protiov bogatih?"
"Mogu li Huventud i Estudijantes protiov bogatih?"

Ujedinila se dva najveća rudnika bisera u španskoj košarci: Kako protiv bogatih i otimanja dece?

Vreme čitanja: 2min | sre. 11.11.15. | 20:45

Huančo Ernangomez zaludeo je Pirineje. Estudijantes ponovo u panici. Huventud saoseća. Nije to fudbal - od prodaje mladih igrača teško se živi

Mogu li Huventud i Estudijantes protiov bogatih?"Cilj za ovu sezonu je da napredujem i postanem bolji igrač", skromno je rekao 20-godišnji Huančo Ernangomez pred početak takmičenja u Endesa ligi. Samo pet kola bilo je dovoljno da se pokaže da je on već sada pakleno opasan igrač. Prosek od 10,2 poena po utakmici, 9,4 skoka, najviše u ligi, indeks uspešnosti 18,6, najviše u konkurenciji domaćih igrača u prvenstvu Španije. Nebo je granica za 206 centimetara visokog krilnog centra na koga su se već namerili i Real i Barselona i Valensija.

Ali umesto radosti u njegovom Estudijantesu glavobolja. I nada da će Ernangomez produžiti ugovor. Košarka nije fudbal i obeštećenja jednostavno nisu dovoljna za goli život klubova koji su filozofiju bazirali na radu omladinskih škola. U Estudijantesu su ponikli asovi kakvi su Serđo Rodrigez i Felipe Rejes, ali klub jedva sastavlja kraj sa krajem. Istu muku muče i kolege iz Huventuda, zaslužnog za karijere Rudija Fernandeza, Rikija Rubija, Aleksa Mumbrua...

Izabrane vesti

Da je fudbal u pitanju na računima dve najveće fabrike talenata na Pirinejima bile bi desetine miliona. O Estudijantesu i Huventudu bismo pisali kao o Ajaksu ili Sautemptonu, divili bismo se njihovoj umeštnosti u radu sa decom. Slaba uteha u svetu košarke, dobro to znamo i mi u Srbiji. I najbolji klubovi iz zemlje koja ima možda i najbolju školu košarke u Evropi samo retko su dobacivali do obeštećenja od 1.000.000 evra. A i u Evroligi su zahtevi sve viši, taj novac pokriva samo manji deo potrebnog budžeta.

Isti problemi more i Huventud i Estudijantes. Stoga su klubovi oformili pakt čiji je cilj zaštita klubova koji stvaraju košarkaške bisere. Jedna od ideja je da svi oni koji ulože novac u takve dobiju poreske olakšice u visini od čak 90 odsto! Naizgled sasvim nelogičan zahtev, ali najveći klubovi Evrope sve više odmiču konkurenciji, a u takvoj konstelaciji snaga će i u Realu i u Barseloni biti sve manje prostora za razvoj talentovanih igrača. Ostali? Pitanje je da li će uspeti da prežive.

Ernangomez je samo poslednji u nizu igrača u čije je stasavanje Estudijantes uložio, a koji bi mogao da ga napusti "za kikiriki". Veliki su prosto morali da ga primete. Bode oči. Protiv Valensije je za 13 minuta na parketu imao indeks uspešnosti 25. Realu je ubacio 16 poena i imao 14 skokova. Samo je Serž Ibaka sa 20 godina imao dabl-dabl učinak u ACB ligi. Protiv Reala nikome to nije uspelo još od 2002. godine.

Estudijantes smatra da zaslužuje da bude nagrađen. Huventud je saglasan. Verovatno i cela Srbija. Španski klubovi imaju ideju da kampanju prošire po celoj Evropi. Na Balkanu bi sigurno dobili podršku. Ali zna se ko odlučuje. Uvek oni najbogatiji.

(FOTO: Star Sport)


tagovi

KK EstudijantesHuventudHuančo ErnangomezEvroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara