©AFP
©AFP

Tako se ne remeti kosmički poredak: Ceo grad goreo da pokori najvećeg, igrači odgovorili apatijom

Vreme čitanja: 3min | sub. 18.05.24. | 23:05

Prva utakmica finala Afričke Lige šampiona završena bez golova, koreografije mnogo interesantnije od dešavanja na terenu

Egipatska reč "maat" odnosi se na fundamentalni poredak univerzuma. Uspostavljen pri stvaranju sveta, maat razlikuje svet od haosa koji mu je prethodio i koji ga okružuje. Maat obuhvata i pravilno ponašanje ljudi i normalno funkcionisanje prirodnih sila, koje obezbeđuju život i sreću, a posmatrano u svetu sporta predstavlja jedan od glavnih slogana fudbalskog kluba Al Ahli. Smatra veliki broj navijača kairskog giganta da je za njihovu vanvremensku uspešnost u velikoj meri zaslužno pažljivo vođenje računa o kosmičkom poretku, pomenutom "maat-u", a da bi on bio narušen drugi činioci na sportskom borilištu moraju da podare više žrtvovanja od onog koje je večeras iskazao Esperans.

Ceo Rades je goreo da udari šamar u lice klubu koji je u ostatku Afrike najčešće doživljavan nadobudnim i višom klasom za standarde kontinenta. Okupilo se skoro 60.000 gledalaca na Olimpijskom stadonu kako bi pomoglo tuniskom klubu da trijumfuje protiv "najvećeg kluba univerzuma" u prvoj utakmici finala Afričke Lige šampiona, ali je tim Marsela Kolera odigrao 0:0, neutralisao skoro sve nastraje domaćih i rutinski izborio ono po što je i došao. Esperans nije iskoristio prednost domaćeg terena i sada ga čeka pakao pred 80.000 neprijateljski rasploženih navijača na Međunarodnom stadionu u egipatskoj prestonici.

Izabrane vesti

Od samog igračkom "umeća" mnogo vje uzbudljive bilo na tribinama. Navijači Esperansa srčano podržavaju Palestinu u sukobu sa Izraelom, a tokom utakmice smenjivalo se nekoliko koreografija podrške ratom razorenoj zemlji. Političari, novinari, žene, deca, vojnici... Svi su se oni u jednom momentu našli na šarenolikim postavkama Esperansovih navijača, ali je poruka svake od njih bila jasna - ukazati na hrabrost svakog pripadnika palestinskog naroda i osuditi agresora.

Potrudili su se navijači Esperansa da na sve načine naprave idealan štimung, jedini u kom se može boriti protiv takvog giganta kakav je Al Ahli. Nisu im ljubimci odgovorili onako kako dolikuje atmosferi. Izuzev početnih petnaestak minuta i jedne velike prilike preko Brazilca Rodriga Rodrigesa u četvrtom minutu, nisu se žuto-crveni pokazali u najboljem svetlu. Al Ahli je radio ono što najbolje ume, umrtvio svaki pokušaj rivala da ubrza tempo, a ruku na srce ni on se nije pretrgao da učini sve da to spreči.

Imao je Al Ahli nekoliko polu-priika, ali se svojski trudio da mininalizuje rizik s loptom u nogama i često umeo da je sakrije od rivala na po više desetina sekundi, pa i po čitav minut. Tehnički potkovani gosti plenili su taktičnošću svakim svojim potezom i odigrali jednu tipičnu utakmicu za jedanaestostrukog prvaka kontinenta.

Sada je "Najveći u univerzumu" svoj na svome i poznajući dosadašnju istoriju - ne može da izgubi pred svojim navijačima u utakmici takve važnosti. Postojanje gola u gostima jedina je kakva-takva nada Esperansa i razlog zašto 0:0 možda i nije tolika tragedija.

Revanš duel u Kairu igraće se naredne subote, Esperans će tražiti petu, a Al Ahli 12. titulu.



tagovi

Al Ahli KairoEsperans

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara