""
""

Veliki derbi Engleske: Kanibal ponovo napada!

Vreme čitanja: 3min | ned. 29.12.13. | 12:59

Utakmica Čelsi – Liverpul biće u znaku Luisa Suareza koji je ove jeseni zasenio i Ronalda, Ibrahimovića, Mesija, Riberija, ali koji je u prošlom duelu ovih timova zaradio 10 mečeva suspenzije, pošto je ugrizao za ruku Ivanovića

Kanibal se vraća na mesto zločina. Poslednji duel Liverpula i Čelsija, odigran pre osam meseci na Enfild Roudu, obeležio je kontroverzni Urugvajac Luis Suarez po tome što je golom u 96. minutu spasao Crvene poraza, ali još više po tome što je prilikom izvođenja jednog kornera, ni manje ni više nego ugrizao za ruku Branislava Ivanovića. I iako to sudija nije video, kasnije je zaradio drastičnu kaznu od čak 10 mečeva suspenzije.

Pred nedeljni duel ovih timova, ovoga puta na londonskom Stamford Bridžu, u susretu kojim će biti stavljena tačka na 2013. godinu, u centru pažnje je ponovo niko drugi nego Luis Suarez. Ovoga puta ne zbog neverovatnih ispada koje je imao tokom karijere, nego fantastične forme i golova kojima je ove jeseni zasenio čak i Ronalda, Mesija, Ibrahimovića, Riberija. Pohvale stižu sa svih strana, kako od saigrača, tako i protivnika, a statistika je neumoljiva: 26-godišnji Urugvajac je na 12 prvenstvenih mečeva (ne računajući okršaj sa Sitijem) postigao 19 pogodaka, odnosno gol na svakih 57 minuta!? Na poslednje četiri utakmice 10 puta je zatresao protivničku mrežu, a na sve to je još dodao i devet asistencija. Kolika opasnost preti Plavcima od Suareza pokazuje podatak da je as Liverpula postigao duplo više golova nego svi napadači Čelsija zajedno: Tores, Eto, Ba i Širle!

Izabrane vesti

"Naravno da ne bih imao ništa protiv da Suarez dođe kod nas, pa on je vrhunski fudbaler", ne krije Ivanović da je već zaboravio njihov mali incident.

A uveliko se šuška da je Čelsi spreman da ponudi 75.000.000 evra kako bi privoleo Crvene da im već ove zime ustupe „Urusa“ koji je nedavno produžio ugovor do juna 2018. godine.

Zahvaljujući remiju u gradskom derbiju (Arsenal – Čelsi 0:0), Liverpul je makar na nekoliko dana, posle pet godina, zaseo na čelo tabele. A onda su usledila dva megaizazova, minulog četvrtka protiv Sitija u Mančesteru i sada gostovanje Čelsiju, koji na svom Stamford Bridžu ima impresivan bilans ove jeseni (7-1-0 i minimum dva postignuta gola po susretu).

Međutim, neće samo Luis Suarez biti ove nedelje u centru pažnje, nego i dvojica menadžera koji će prvi put sedeti jedan naspram drugog: Žoze Murinjo i Brendan Rodžers. A malo je poznato da je Irac postao trener ponajviše zahvaljujući „Broju jedan“ koji ga je svojevremeno, 2004. postavio za stratega mladog tima Čelsija, a onda mu dve godine kasnije poverio i rezerve Plavaca.

"Ako neko može da vrati Liverpulu staru slavu, onda je to Rodžers. Uostalom, setite se da sam jedini pre početka sezone najavljivao da će se Crveni boriti za titulu", ponosno se priseća Murinjo.

O Rodžersu lepe reči imaju svi na Stamford Bridžu, posebno kapiten Džon Teri, a neće biti iznenađenje ni ako se jednoga dana vrati među Plavce, ali kao glavni menadžer.

"Imao sam čast da učim od Murinja, ali ujedno i zadovoljstvo da mogu da se pohvalim i da smo iskreni prijatelji", kaže Rodžers koji je u dva meča protiv Čelsija zabeležio dva remija.

Tradicija je apsolutno na strani Liverpula koji je na 158 mečeva zabeležio 70 pobeda, naspram 53 trijumfa Čelsija, uz 35 remija, a sudbina se u poslednjoj deceniji poprilično poigravala sa ovim klubovima, pa su od 2005. odigrali čak pet dvomeča u Ligi šampiona!  Po pravilu, njihovi susreti obiluju golovima, na devet od poslednjih deset, postizana su minimum po dva.

Trener domaćih Žoze Murinjo neće moći da računa na Bertrana i Van Ginkela, dok su kod gostiju van stroja kapiten Džerard, ali i drugi strelac ekipe Staridž, te odavno odsutni Hose Enrike i Koates.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ČELSI – LIVERPUL

Nedelja, 17.00 časova.
Stadion: Stamford Bridž.
Kapacitet: 41.837.

ČELSI: Čeh - Ivanović, Teri, Kejhil, Asplikueta – Ramires,
Lampard - Azar, Oskar, Šurle - Tores.

LIVERPUL: Minjole – Džonson, Škrtel, Sako, Flanagan –
Alen, Lukaš Leiva  - Sterling, Koutinjo, Henderson - Suarez.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

POSLEDNJIH 10 UTAKMICA

21. 4. 2013 (P)   Liverpul – Čelsi 2:2
11. 11. 2012. (P) Čelsi – Liverpul 1:1
8. 5. 2012. (P)    Liverpul – Čelsi 4:1
5. 5. 2012. (K)    Čelsi – Liverpul 2:1
29. 11. 2011. (LK) Čelsi – Liverpul 0:2
20. 11. 2011. (P) Čelsi – Liverpul 1:2
6. 2. 1011. (P)     Čelsi – Liverpul 0:1
7. 11. 2010. (P)  Liverpul – Čelsi 2:0
2. 5. 2010. (P)    Liverpul – Čelsi 0:2
4. 10. 2009. (P)  Čelsi – Liverpul 2:0

(foto: Action Images)


tagovi

ČelsiderbiEngleskaEvropaLiverpulLuis SuarezPremijer liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara