Bolid Maksa Ferstapena (Reuters)
Bolid Maksa Ferstapena (Reuters)

Vreme je za titulu: Ferstapen dominirao u Holandiji i skinuo Hamiltona sa vrha

Vreme čitanja: 2min | ned. 05.09.21. | 17:06

Holanđanin postao vozač sa najviše pobeda (17) koji nema titulu na kraju sezone

Dominacija Maksa Ferstapena na domaćem terenu. Trka za veliku nagradu Holandije bila je sedma ove sezone na kojoj je Ferstapen izborio najviši stepenik pobedničkog postolja, a trijumfom na stazi Zandvort preskočio je Luisa Hamiltona i zaiuzeo prvu poziciju u generalnom plasmanu. Pobeda je propraćena spektakularnom atmosferom na tribinama i narandžastom dimnom zavesom. Deluje da je ovo sezona u kojoj bi 23-godišnjak mogao da napravi iskorak i dođe do prve titule u Formuli 1.

Izabrane vesti

— Formula 1 (@F1) September 5, 2021

Ferstapen je startovao trku sa pol pozicije i i tokom 72 kruga praktično nije dozvolio konkurenciji u vidu Luisa Hamiltona i Valterija Botasa da mu zaprete. Na kraju je kroz cilj prošap sa skoro 21 sekudom prednosti u odnosu na Britanca, dok je Botas zauzeo poslednje mesto na podijumu. Koliko je vodeći trio bio nedodirljiv ostatku karavana vidi se i kroz detalje da je u istom krugu trku okončao još samo Francuz Pjer Gasli, a i on je zaostajao više od minuta.

Do pred sam kraj trke Hamilton je imao bonus bod u rukama budući da je bio vlasnik najbržeg kruga, međutim umalo da mu klupski kolega Valteri Botas pokvari raspoloženje. Finac nije ispoštovao narededbu tima da ne forsira, te je preoteo najbrže vreme u pojedinačnom krugu. Ipak, Hamilton je i treći put otišao u boks i sa novim pneumaticima uspeo da nadmaši Botasovo vreme. Ovaj detalj dodatno je produbio pitanje da či će Botas i naredne sezone biti član Mercedesa. Uveliko se spekuliše da bi njegovo mesto mogao da zauzme mladi Džordž Rasel.

Holanđanin je postao prvi čovek koji je trijumfovao na stazi Zandvort još od 1985. godine kada je to pošlo za rukom legendarnom Nikiju Laudi. U isto vreme Ferstapen je postao čovek sa najviše pobeda u istoriji Formule 1 koji nikada nije osvojio titulu na kraju sezone - do danas je bio izjednačen sa Stivenom Mosom na brojci od 16 pobeda.

Pre nedelju dana Holanđanin je slavio u Belgiji, a nakon drugog vezanog trijufma izbio je na čelo generalnog poretka sa 224.5 bodova, tri više od glavnog konkurenta i branioca titule Hamiltona. Top pet kompletiraju Botas (123), Lando Noris (114) i Serhio Perez (108). U konkurenciji konstruktora vodeći je Mercedes sa 344.5 boda, prati ga Red Bul Rejsing Honda sa 332.5, dok je trećeplasirani Ferari osvojio 181.5.

Bila je ovo 13. od ukupno 22. ovosezoneske trke, a naredna je na programu za sedam dana kada će se vozači u Monci boriti za Veliku nagradu Italije.


tagovi

Maks FerstapenLuis Hamilton

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara