"Vukan Savićević"
"Vukan Savićević"

Vukan Savićević: Stranac i Prokleta avlija

Vreme čitanja: 3min | čet. 14.02.13. | 11:10

Naslov nikako ne treba dovesti u vezu sa aktuelnim trenutkom u Zvezdi, već sa lektirom koju mladi vezista predano iščitava na pripremama u Beleku

Vukan SavićevićOpšte stanje u srpskim medijima uslovilo je da na pripremama Crvene zvezde u Beleku samo MOZZART Sport ima svog izveštača u Turskoj, ali barem jedan momak se raduje zbog toga, jer Vukan Savićević posle silnih komplimenata šefa Aleksandra Jankovića gotovo sigurno zbog pitanja novinara imao dovoljno vremena da razmišlja o fudbalu.

Ovako...
"Iskreno, baš mi je drago što smo ovde izolovani, jer ne volim nešto da se eksponiram po medijima i ne osećam taj pritisak u meri u kojoj bih sigurno osećao da smo u Beogradu. Ovde mi je bitno samo da dobro igram", kaže Vukan Savićević u razgovoru za MOZZART Sport.

Ipak, 19-godišnji momak je svestan da neće doveka moći da se krije od ponekad i previsokih ambicija javnosti, ali i ne deluje kao nezreo klinac koji će se lako podleći pritisku.
"Znaš kako, ipak zovu novinari iz Beograda, ne možeš da ne primetiš tekstove. Stvorilo se to neko moranje, ali trudim se da čvrsto stojim na zemlji i da razmišljam samo o fudbalu, o tome da nastavim da radim kao i do sada i opravdam poverenje trenera. Sve zavisi od mene. Čak ne mislim ni o minutaži".

Izabrane vesti

Međutim, jedna stvar "ometa" Savićevića u fokusiranju na fudbalski napredak, a to je škola koja ne čeka.
"Poneo sam ovde knjige iz srpskog i istorije, pošto imam ispite kad se vratim. Četvrta sam godina Dvanaeste beogradske gimnazije, vrlo dobar đak i ne davi me škola. To je još jedna obaveza i to mnogo bitna. Pa neću sigurno da ostanem bez srednje?! A upisaću sigurno i neki fakultet. Voleo bih da to bude DIF, ali ako ne budem mogao zbog obaveza u Crvenoj zvezdi, to jest ako tamo ne budu imali toliko razumevanja, onda ću da se odlučim za neki privatni", ističe Savićević, koji je upravo odložio "Stranca" Alberta Kamija i počeo da čita drugu lektiru - "Prokletu avliju" srpskog nobelovca Ive Andrića.

Književnost mu, međutim, nije omiljeni predmet.
"Najviše volim geografiju, ali je nemam u četvrtoj godini, jer sam opšti smer. A baš volim. U osnovnoj školi mi je razredni bio Milan Krstić, koji je i delegat na utakmicama, bio je mnogo dobar čovek i uz njega sam nekako zavoleo geografiju. Tako da će mi se, ako nastavim ovako, kroz fudbal ostvariti još jedna velika želja da proputujem što više. Prvo mi na um pada Barselona i katedrala Sagrada Familija".

Ipak, da završimo sa fudbalom i Vukanovim razvojem, jer smo ga u Beleku nekoliko puta uhvatili kako se nervira kada ne odigra onako kako misli da može. Uostalom, jedan od zadataka kojeje psiholog Bojana Jelićić postavila pred sve prvotimce je da svaku utakmicu naknadno analiziraju i sami procene šta su to dobro radili, a šta loše.
"Nije da se nerviram, ali naravno da mnogo razmišljam o tome, jer želim da ispravim greške, da mi se više ne ponavljaju. Umiruje me šef, ali i sam znam kada sam mogao bolje da odigram. Mlad sam, polako se gubi taj strah od seniorske konkurencije, ali imam još mnogo nedostataka koje treba da ispravim. Pod broj jedan mi nedostaje ta startna brzina, moram još da stičem iskustva, jer mi i dalje nemam dovoljno samopouzdanja. Trener i stariji igrači su uvek tu da mi pomognu", zaključio je intervju Vukan Savićević, velika nada Crvene zvezde.

Jer da podsetimo...
"Vukan je i ranije bio zreo za šansu, ali nisam hteo da klinca od 18 godina u vatru ubacujem u nesređen tim kakav smo mi bili u finišu sezone jer je mogao žestoko da nastrada. Ali on je svestan da je zaradio ovaj status, a ja imam puno poverenje u njega. Verujem da je stabilan momak, koji može da podnese pritisak i koji će čak postati jedan od nosioca igre", rekao je pre samo nekoliko dana Aleksandar Janković MOZZART Sportu.

Piše: Dejan Stanković, specijalni izveštač Mozzart sporta iz Antalije 

(FOTO: MN Press)


tagovi

Antalija 2013FK Crvena zvezdaEvropaTurskaVukan Savićević

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara