Zašto Bajern nije uzeo Lukasa u januaru? Zbog dodatnog poreza od 16.000.000, menadžerske provizije od 8.000.000...

Vreme čitanja: 2min | pet. 01.02.19. | 10:59

Na transfer koji je trebalo da izađe 80.000.000 evra nakačile su se razni „dodaci“

Pravi transfer cunami pokrenuo je Bajern 19. decembra, kada je lansirao potpunu ofanzivu na Lukasa Ernandeza iz madridskog Atletika.

Čekala je fudbalska Evropa najveći transfer za jednog defanzivca, ali su se umesto ozvaničenja megalomanske operacije dogodili razgovori koji su doveli do toga da se posao odloži za leto. Pisalo se da je Bajern napravio džentlmenski potez i pustio čelnike Atletika da razreše unutrašnja pitanja i zajedno sa Lukasom Ernandezom odluče šta je najbolje za sve strane. Rohiblankosi su uspeli da ubede Bajernove glavešine da sačekaju, ali izgleda da se iza cele priče krije nešto mnogo više. 

Izabrane vesti

Španski dnevnik El Pais objavio je, a madridska Marka prenela da je Bajern odustao od kupovine Lukasa Ernandeza u januaru zbog toga što bi transfer potencijalno izašao bezmalo 100.000.000 evra. Tu nije bila uračunata i menadžerska provizija koja nije nimalo niska. 

Prvi operativac minhenskog giganta Karl Hajnc Rumenige smatrao je da je to previsoka cena za ceo transfer, zbog čega je operacija stopirana. Jeste prijateljstvo uprava Bajerna i Atletika značajno uticalo da pregovori budu pomereni, ali je porez od 16.000.000 evra učinio da se u Minhenu povuče ručna kočnica. Odnosno, toliki novac bi Bajern morao da isplati na ime oporezivanja otkupne klauzule da je transfer prošao u januaru. Zakon kaže da će na leto Bajern izbeći plaćanje ogromnog nameta.

Ovakva odluka Bajerna dala je praktično šest meseci vremena da se dogovori novi ugovor sa Lukasom Ernandezom, iako su dva kluba napravila dogovor da se u narednim sedmicama ponovo sastanu i probaju da nađu zajednički jezik oko izvršenja transfera. Ono što je izvesno jeste da obeštećenje sigurno neće pasti ispod 80.000.000 evra.

Kako se navodi, sportski direktor Rohiblankosa Migel Anhel Hil Marin je svetskom šampionu nudi novi ugovor vredan 8.000.000 evra godišnje. Bajernova ponuda jača je za samo 500.000 evropskih novčanica po sezoni. Veliki uticaj na Lukasa Ernandeza imao je Dijego Simeone. Čolo je bio ljut jer je verovao da će klub prodati Lukasa i osećao se izdanim. Dugo je pričao sa Lukasom i ubeđivao ga da ostane, čak i putem medija slao jasne poruke koliko je bitan klubu. Na kraju je dosta detalja presudilo da se transfer prolongira na neko vreme. Između ostalog i reči Lukasovih saigrača, pre svih Kokea, Grizmana i Godina, koji na leto ide u Inter.

Jedini čovek koji je svim silama vukao konce ka izvršenju transfera jeste Lukasov agent Manuel Garsija Kilon. Imao je 8.000.000 razloga za to, jer bi baš toliko novca leglo na njegov račun na ime menadžerske provizije. Navodno, Kilon neće odustati od transfera ni na leto, upravo zbog pomenute sume.

Lukas Ernandez ima dovoljno vremena da dobro razmislio o svemu. Baš kao i Antoan Grizman, pre nego što je odlučio da na kraju ipak ostane veran crveno-belom dresu. 

Foto: Reuters


tagovi

Lukas ErnandezZimski prelazni rok 2019

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara