"Veron, Ortega i Lopez"
"Veron, Ortega i Lopez"

Znate li ko su? “Magarence“, „Buva“, „Vaška“, „Ludak“, „Mala veštica“, „Majmun“, „Lopov“, „Nosonja“...

Vreme čitanja: 3min | pon. 06.10.14. | 20:38

Argentinski igrači imaju najoriginalnije nadimke u svetu fudbala, pa da se podsetimo nekih od njih

Veron, Ortega i Lopez

Danas gotovo da nema velikog fudbalera, a da nema neki prepoznatljiv nadimak. Mnogi od tih nadimaka su i produkt marketinške industrije poput onog Ronaldovog CR7, ili nekada Ronaldinjovog R10. Neki su sasvim zasluženi zbog fudbalskog umeća kao što su Ibrahimovićev „Ibrakdabra“ ili Pirlov „Mocart“. Neki od njih su zapravo samo medijski pokušaji, iako nemaju mnogo veze sa stvarnim nadimkom određenog igrača.

Izabrane vesti

Ali, nadimci argentinskih igrača su posebna priča. I daleko su najoriginalniji u svetu fudbala. Nema tog Argentinca kopji nešto znači u svetu fudbala, a da nema nadimak. Neki od njih su više prepoznatljivi po nadimcima nego imenima. Argetninci su često i surovi u davanju nadimaka, ali to je u duhu njihove kulture i onaj koji ima pogrdan nadimak ga se ne stidi.

Zato je red i da se podsetimo nekih od njih.

Da krenemo od najvećeg sina argentinske nacije. Dijego Armando Maradona ima tri čuvena nadimka. U detinjstvu su ga zvali „La Pelusa“ što u prevodi znači „Čupavi“, zbog kovrdžave i raspuštene kose. Potom je došao nadimak za sva vremena „El Pibe de Oro“ što se može prevesti kao „Zlatno dete“ i na kraju onaj najdraži Argentincima - „Božija ruka“.

Nadimak Lea Mesija glasi „La Pulga“ što je u prevodu „Buva“. Mesija tako zovu još od detinjstva kada je imao probleme sa rastom i bio najmanji među vršnjacima. Poput Mesija, i legendarni KlaudioEl PjohoLopez je nadimak „Vaška“ zaradio zbog sitnog rasta kada je bio dete i kada se dok je igrao košarku provlačio rivalima kroz noge. Nizak rast je i legendarnom Robertu Ajali doneo nadimak „Raton“, odnosno „Miš“.

Nadimak „El Loko“ što u prevodu znači „Ludak“ je rasprostranjen u argentinskom fudbalu, a njegovi najčuveniji vlasnici su Marselo Bijelsa zbog svog čudnog karaktera i Martin Palermo zbog ludačkih proslava golova.

Arijel Ortega je srastao sa nadimkom „Burito“ što u prvodu znači „Magarence“ ili „Mali magarac“. Njegov otac je držao kiosk po imenu „Buro“ („Magarac“) i deca na ulici su zbog toga malog Arijela prozvali „Burito“.

Po očevima su nadimke dobili i Gonzalo Iguain i Huan Sebatsijan Veron. Iguainov otac Horhe je bio odličan fudbaler i zbog velikog nosa je dobio nadimak „El Pipa“ što znači „Nosonja“. Zato je i njegov naslednik Gonzalo prozvan „Pipita“ odnosno „Mali nosonja“. Huan Ramon Veron je bio takođe veliki argentinski igrač, ali zbog ne baš lepog izgleda je dobio nadimak „La Bruha“ ili „Veštica“. Njegov sin je samo nasledio minimalizovan nadimak „La Bruhita“ ili „Mala veštica“. Naše babe i tetke bi ga verovatno zvale „Veštičica“...

Zbog neuništivog sportskog duha i izdržljivosti Interova ikona Havijer Zaneti ima originalan nadimak „El Traktor“. Nema potrebe da prevodimo... 

Uvek nasmejani i veseli Pablo Aimar je dobio nadimak „Pajasito“, što znači „Klovn“. Zbog izbačenih prednjih zuba Havijeru Saviolu su nadenuli nadimak „Konehito“ što se prevodi kao „Zec“.

Saviola, Aimar i Ortega

Aktuelni prvotimac Olimpijakosa Alehandro Domingez je mnogo poznatiji po nadimku „Čori“ (ili Ćori, zavisi kako izgovarate) nego po imenu. Njegov nadimak u prevodu znači „Lopov“ jer su ga tako prozvali saigrači iz Rivera kada je došao u ovaj klub iz drugoligaša Kuilmesa i odmah zauzeo mesto u prvoj postavi, pa su ga kolege zezale da je lopov koji je ukrao mesto u prvoj postavi.

Zbog toga što retko priča, aktuleni ofanzivac Palerma, Franko Vaskez ima nadimak „El Mudo“, odnosno „Mutavi“. Sada znate kako bi MiroslavaMutuNikolića zvali u Argentini...

Dijego Simeone je nadimal „El Čolo“ dobio po igraču iz 60-ih godina prošlog veka KarmeluČoluSimeoneu. Dijegu je nadimak nadenula majka kojoj se nije sviđalo ime koje mu je dao otac. Njegov prijatelj i pomoćnik u Atletiku, Herman Burgos poznat je po nadimku „Mono“ što znači „Majmun“. Zbog svoje korpulentnosti... A, čini se i zbog karaktera.

Havijera Maskeran zovu „Hefesito“. U prevodu „Mali šef“ jer se od malih nogu isticao liderskim sposobnostima i karakterom. Havijer Pastore ima nadimak „El Flako“, odnosno „Mršavi“ zbog fizičke konstitucije...

Ernana Krespa zovu „El Valdanito“ po čuvenom Horheu Valdanu jer fizički liče.

Zbog toga što se gega dok hoda legendarni golman Boke Juniors, Roberto Abondancijeri ima nadimak „Pato“, tj. „Patak“.

Ovo su samo nadimci nekih od najpoznatijih argentinskih fudbalera. On koje smo mi zaboravili, vi možete da dodate u komentarima. Koji je vaš omiljeni nadimak kod argentinskih igrača?

(FOTO: Action images)


tagovi

ArgentinaArijel OrtegaHavijer SaviolaHuan Sebastijan VeronJužna AmerikaKlaudio LopezLionel Mesimeđunarodni fudbal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara