""
""

ZVEZDIN NOVI NAPADAČ ABIOLA DAUDA - Sprinter, vernik i Tobdžija u srcu (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | sub. 09.02.13. | 11:58

Nigerijac je brz, jak, dobar u realizaciji i zna šta na Balkanu znači kad kažeš: "brateee"

Možda na prvi pogled i nije ono što se od prelaznog roka očekivalo, barem zato što su iz Crvene zvezde najavljivali potragu za iskusnim štoperom i ofanzivnim veznim igračem, ali kada je već tu da se pozabavimo Abiolom Dauduom, novim napadačem kluba iz Ljutice Bogdana.

Dauda je rođen 3. februara 1988, visok je 1,80 metara, a karijeru je počeo u lokalnom, amaterskom klubu Grasruts Hajlendersu gde su ga kao 18-godišnjaka, dok je, verovali ili ne, igrao ulični fudbal, primetili skauti i uprkos inicijalnom protivljenju zabrinutog oca odveli u Švedsku.

Izabrane vesti

Za početak u četvrtoligašu Solversborgsu u kojem je na 25 utakmica postigao čak 23 gola, proglašen za najboljeg napadača takmičenja (u konkurenciji igrača iz 72 kluba raspoređena u šest divizija) i posle samo sezone i po privukao pažnju klubova iz elite.

Izabrao je Kalmar, ali nije sve krenulo kao po loju. Povreda prepona i zatim zadnje lože usporile su njegov napredak, pa je Dauda posle solidne prve sezone više od dve godine čekao na priliku da odigra svih 90 minuta.

Trener Nane Bergstrand pravdao se rečima da se Daudina igra zasniva na neprestanim sprintevima zbog čega mu je potrebno više vremena za rekuperaciju. Utisak je, ipak, da je popularnog Abija više voleo da koristi kao džokera koji je svojom brzinom lomio u finišu meča iscrpljene čuvare.

Pribojavao se i da Dauda ne obnovi povredu, iako mu je sam igrač javno poručivao da mu je telo spremno za 90 minuta igre (da ne bude zabune, nikada nije kritikovao trenera i uvek je govorio kako poštuje njegovu odluku).

Da li zbog toga ili nečeg drugog, tek Dauda po isteku ugovora nije želeo da produži boravak u Kalmaru, iako mu je klub nudio novi ugovor. Sasvim logično obzirom da je u poslednjoj sezoni eksplodirao i upisao 14 golova što ga je načinilo četvrtim najboljim strelcom Alsvenskan lige.

A šta navijači Crvene zvezde mogu da očekuju od Daude? Brzinu smo već pomenuli, a po švedskim i nigerijskim portalima, a i onome što se može videti i na Jutubu, hvali se i njegova snaga i dobra realizacija. Desna noga, barem je takav prvi utisak, u sebi krije top, dok se Abi solidno služi i levicom.

Šveđani su od samog dolaska Daude na Skandinavsko poluostrvo hvalili njegovu zrelost, a i njegove reči (iako citati slavnijih sportista) potvrđuju da zna šta mu je posao.
"Mrzim svaki minut treninga, ali vodim se logikom - pati sada i ceo život ćeš živeti kao šampion".

Inače, Dauda je veliki vernik (hrišćanin), dok mu je omiljeni klub Arsenal, iako ne krije da je i on pomalo razočaran Vengerovim odbijanjem da odreši kesu i ponovo stvori tim kadar da napadne trofeje.

Smatra i da je Andres Inijesta zaslužio Zlatnu loptu za 2012. pre nego Lionel Mesi, te da je Zlatan Ibrahimović morao da bude u najboljem timu Evrope za proteklu godinu.

U Kalmaru se sprijateljio sa golmanom bosanskog porekla Zlatanom Azinovićem kojeg je u Tviter pošalicama nazivao i "bratee", pa treba očekivati da će mu adaptacija na Srbiju biti nešto lakša od one koju bi morao da prođe "klasičan" Šveđanin.

Dauda bi u Beograd trebalo da stigne u ponedeljak, a najkasnije u utorak da se pridruži novim saigračima u Beleku.

Piše: Dejan Stanković; Foto: ostran.se


tagovi

Abiola DaudaAntalija 2013FK Crvena zvezdaSrbijaSuperliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara