""
""

Zvezdo, pusti Efesove individualce, pokaži da si TIM

Vreme čitanja: 5min | pet. 08.12.17. | 13:41

U košarkaškim krugovima poslednjih dana sve se češće koristi izraz "prelomna tačka", a utakmica s Realom postavljena je baš kao takva. Zato Crvena zvezda ima obavezu više da pokaže da je zaista našla put ka velikom usponu i begu iz donjeg evroligaškog doma

Čista transformacija. Do pre samo nedelju dana Crvena zvezda nije ličila na tim spreman za prvorazredni skalp evropskog velikana. Bila je u nokdaunu, opterećena teretom loših rezutlata i u očima šire košarkaške javnosti praktično već otpisana iz Evrolige. Ali, momenat pun inspiracije, želje i atomske energije na mestu gde se pobeda tražila decenijama okrenuo je stvari i učinio da se oko Malog Kalemegdana ponovo veruje u čuda i Crvenu zvezdu koja skida glave najvećim evropskim takmacima.

Izabrane vesti

U svlačionici aktuelnog branioca tri pehara vera u napredak, u bolje sutra ostala je ista i posle trijumfa nad Barselonom na otvaranju sezone i nakon teških poraza od CSKA i Olimpijakosa. Zato se u meč sa Efesom (TV Sportklub, 19.00) ulazi sa jednom, iskrenom željom - da se započeto u Madridu nastavi u Beogradu. I to na dobro poznatoj adresi, u ulici Čarlija Čaplina. 

19.00: (1,70) Crvena zvezda (14,5) Efes (2,30)

Pronašli su Dušan Alimpijević i njegovi saradnici pobednički serum u Madridu, a meč sa Igokeom poslužio je za dodatno pumpanje samopouzdanja. To je ono što je Crvenoj zvezdi bilo neophodno poslednjih sedmica. 

Efes je skup odličnih pojedinaca. Na papiru jeste tim, ali na delu to nije. U pojedinim aspektima predstavlja varijaciju Makabija iz prošle sezone, jer ni četiri lopte ne bi bile dovoljne da se zadovolje potrebe svih vedeta na raspolaganju. I tu Velimir Perasović ulazi u problem, zato rezultati i nisu na očekivanom nivou. 

U centru pažnje biće Erik Mekolum. Alfa i omega Efesa u sadašnjem obliku. Ubitačan skorer, kome je dovoljno samo nekoliko centimetara slobodnog prostora da izmisli poene ili trenutak nepažnje da protivnika kazni. Od njega sve polazi u napadačkom delu i u njegovim rukama lopta provodi najviše vremena. 

Ne treba zaboraviti da je uz njega prošlosezonsko Baskonijino otkriće Riki Ledo. Mekolumov savršeni partner u zločinu. Zastrašujuće izgleda kada vidite da su pre mesec dana Barseloni u Blaugrani zajedno spucali 42 poena, po 21 obojica, a da su odmah zatim na gostovanju Makabiju postigli 41 koš! Doduše, od toga je 31 išao na Mekolumov račun. Ali, njih dvojica zajedno funkcionišu savršeno. A kada su im nišanske sprave u vinklu, odbrane nema. Zato i jesu Efesovi „privatnici“ i kad god mogu traže rešenja bez preterane pomoći ostalih. 

Doduše, treneru Velimiru Perasoviću nedostajaće pomoć rezervnog plejmejkera Doguša Balbaja, koji će van stroja biti možda i više od dva meseca zbog povrede lumbalnog pršljena tokom minulog vikenda. To će Tejloru Ročestiju olakšati posao jer na svojim leđima neće imati „dosadnog“ defanzivca, a njegovo odsustvo moglo bi da se odrazi i na to da Mekolum dobije još veće organizacione zadatke.

Doduše, tim poslom se sve češće i više bavi Krunoslav Simon i ne bi trebalo da čudi ukoliko akcije budu polazile od njega. Tu bi negde trebalo naći mesta i za Džoša Adamsa, koji kao da još nije uspeo da se prebaci sa nivoa košarke u Avtodoru na evroligaško ludilo. Povratak Zorana Dragića vratio je osmeh na lica ljudi u Efesovoj svlačionici, ponajviše jer se osećalo njegovo odsustvo na terenu i rešenja iz drugog plana. Kao i izostanak rovitog Derika Brauna, koga su u Zvezdi dobro zapamtili prošle sezone. 

Velika pretnja crveno-belima biće i njihovo dete – Vladimir Štimac. Tamo gde je stao prošle srpski centar nastavio je i ove sezone i gotovo redovno beleži dvocifrene brojke u dve od tri najvažnije statističke kategorije. Zvezdina centarska linija moraće da se ozbiljno pozabavi i strašnim defanzivcem Brajantom Danstonom, koji je gotovo podjednako opasan i u suparničkom reketu. Ono na šta će branilac tri pehara morati da obrati posebnu pažnju jesu njegovi ofanzivni skokovi, kojim Efesu često omogućava dodatnu priliku za ubacivanje lakih poena.
"Danston i Štimac prave razliku pod košem jer igraju sa izuzetnom energijom. Rade mnoge stvari koje se ne vide kroz statistiku, izuzev poena i skokova. Pomažu saigračima i u skokovima koji nisu njihovi, igraju na fenomenalnom nivou, naročito Štimac koji igra na fantastičnom nivou. Moramo da obratimo pažnju na njega, pošto daje veliku energiju pod oba obruča. Pored njih, tu je cela spoljna linija, koja je takođe vrlo opasna. Mi moramo da igramo svoju igru i da verujemo u pobedu pred svojim navijačima", ukazao je nedavno Dušan Alimpijević.

Dakle, previše napadačkih opcija, ali premalo timske hemije. To je ono na čemu je Crvena zvezda dobrano poradila u poslednje vreme i prvi rezultati bili su vidljivi već u Madridu. Samopouzdanje više nije poljuljano, a apetiti su značajno porasli. 
"Oba tima su startovala loše ovu sezonu. Takođe, oba tima žele da budu bolje rangirana na tabeli. Zvezda je veoma talentovan tim, možda i talentovanija nego prethodnih godina. Posle pobede u Madridu prošle nedelje, sigurno će biti još opasnija. Ima sjajne skorere i veliki kapacitet", kaže trener Efesa Velimir Perasović.

U košarkaškim krugovima poslednjih dana sve se češće koristi izraz "prelomna tačka", a utakmica s Realom postavljena je baš kao takva. Zato Crvena zvezda ima obavezu više da pokaže da je zaista našla put ka velikom usponu i begu iz donjeg evroligaškog doma. Ali, pre svega, da zaboravi na Efesove individualce i zaista pokaže svima da je pravi tim. Da nema različitih među istima i da su svi u mogućnosti da doprinesu nastavku dobre serije.
"Vidi se napredak kod igrača, nije stagnacija, već veliki napredak. Ne samo u igračkom smislu, već i u pogledu komunikacije, sazrevanju, hrabrosti, a onda i košarkaški. Oni takvi sada, bolji nego na startu sezone, pomažu dosta da Crvena zvezda sada igra bolje. I Zvezda će igrati sve bolje kako vreme bude prolazilo. Izuzetno me raduje što igraju dobro, prošli su ceo pripremni period koji nije bio nimalo lak. Oni su sve to izneli jako dobro i mnogo mi je drago zbog njih", podsetio je Alimpijević.

Podsetimo, Efes je Crvenoj zvezdi ostao veliki dužnik s početka februara, pošto je u krcatoj dvorani Aleksandar Nikolić prekinuo istorijsku seriju pobeda u kojoj su redom padali Real, CSKA, Žalgiris, Fenerbahče, Makabi, Baskonija i Panatinaikos! Bio je to poraz koji je najavio da se Zvezdina evroligaška sezone neće, ipak, završiti prolaskom u četvrtfinale uprkos tome što su svi uslovi za veliki uspeh bili postavljeni. 

Motiva za dobro izdanje večeras - ima na pretek. 

EVROLIGA - 11. kolo

Četvrtak

Žalgiris - Panatinaikos 80:74
/Jankunas 17 - Papas 16/

Bamberg - CSKA 76:92
/Rabit 16 - De Kolo 20/

Makabi - Valensija 94:91
/Džekson 21 - Grin 24/

Baskonija - Unikaha 88:82
/Tima 24 - Vačinski 25/

Armani - Himki 71:77
/Džerels 17 - Šved 29/

Petak

19.00: (1,70) Crvena zvezda (14,5) Efes (2,30)
20.00: (1,60) Olimpijakos (14,5) Real (2,55)
21.00: (1,90) Barselona (13,5) Fenerbahče (2,05)

NAPOMENAKvote su podložne promenama

(FOTO: Star Sport)


tagovi

Anadolu EfesFK Crvena zvezdaErik MekolumEvroligaTejlor RočestiVladimir Štimac

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara